Anasayfa


12-08-2022
AB Komisyonu dinleme skandalına ilişkin Yunanistan'dan açıklama istiyor
AB Komisyonu yetkilisi: "Komisyon, 29 Temmuz'da Yunanistan'ın AB Büyükelçisine bir mektup göndererek Yunanistan'da 'Predator' kullanımına ilişkin devam eden soruşturmalar hakkında bilgi istedi."
12 Ağustos 2022 Cuma

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, "Predator" adlı casus yazılımla telefon dinleme olaylarına ilişkin devam eden soruşturmalar hakkında Yunanistan'dan bilgi talebinde bulunduğu bildirildi.

AA muhabirine konuşan ve ismini vermek istemeyen bir AB Komisyonu yetkilisi, Yunanistan'daki muhalefet partisi PASOK'un lideri ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nikos Andrulakis ve gazeteci Thanasis Kukakis'in telefonunun Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EİP) tarafından dinlenmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Yetkili, EİP Başkanı Panagiotis Kontoleon ve Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dmitiriadis'in 5 Ağustos'daki istifalarından önce AB Komisyonunun söz konusu dinleme olaylarından haberdar olduğuna işaret ederek, "29 Temmuz'da Komisyon, Yunanistan'ın AB Büyükelçisine bir mektup göndererek Yunanistan'da 'Predator' kullanımına ilişkin devam eden soruşturmalar hakkında bilgi istedi." ifadesini kullandı.

Skandalın patlak vermesinden iki hafta önce yayımlanan AB Komisyonu'nun "2022 Hukukun Üstünlüğü Raporu"nda, "(Yunanistan'da) Gazetecilere yönelik saldırı ve tehditler sürüyor ve gazetecilerin mesleki ortamı daha da kötüleşti." ifadeleri dikkati çekmişti.

Raporda, Avrupa Konseyi Gazeteciler Platformu'nun basın özgürlüğüne yönelik uyarılarına atıfta bulunularak "Ayrıca bir Yunan gazetecinin Pegasus'a (Predator) eşdeğer casus yazılım tarafından hedef alındığı, bir başka gazetecinin ise EİP tarafından izlendiği iddia edildi." vurgusu yapılmıştı.

Yunanistan ise söz konusu AB raporuna, "Yunan makamları bu şikayetlerde açıklanan özel yazılımı kullanmıyor. Yunan devleti, bu tür yazılımları üreten veya pazarlayan hiçbir şirketle ticaret yapmıyor." cevabını vermişti.

AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, AB yürütme organının, Yunan makamlarındaki casus yazılım skandalından kaynaklanan iddiaları "kapsamlı bir şekilde" incelemesini beklediğini söylemişti.

Haberler


Celal Bayar Azınlık Lisesi’nde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi

Mecliste yumruklu saldırı!