Anasayfa


16-08-2022
Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos ayini
Hristiyan aleminde “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen 15 Ağustos, Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda Fener Rum Patriği Vartholomeos’un yönettiği ayinle kutlandı.
16 Ağustos 2022 Salı



Hristiyan aleminde “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen 15 Ağustos, Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda Fener Rum Patriği Vartholomeos’un yönettiği ayinle kutlandı.

Yaklaşık üç saat süren ayinde din adamlarınca dualar edildi, ilahiler okundu. Ziyaretçilerin mum yakarak dua ettiği ayinde, bazı katılımcıların duygusal anlar yaşandığı görüldü.

Ayin dolayısıyla jandarma ve polis ekiplerinin, Maçka ilçe merkezinin yanı sıra Sümela Manastırı ve ören yerinde güvenlik tedbirleri aldığı gözlendi. Ayin sırasında sağlık görevlileri ve AFAD ekipleri de herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için manastırda hazır bekletildi.

Fener Rum Patriği Vartholomeos, ayin sonunda yaptığı konuşmada, Sümela Manastırı'nda yeniden olmaktan dolayı büyük bir minnettarlık ve mutluluk duyduklarını söyledi.

Zorlu iklim koşullarına rağmen Sümela Manastırı'nın asırlardır dimdik ayakta duyduğunu ifade eden Vartholomeos, "Sümela Manastırı'nda Meryem Ana'yı anmaya, duamızı sunmaya, şefaatine sığınmaya yeniden nasip olmak, bizler için tanrının büyük bir lütfudur. 15 Ağustos, Hristiyan alemi için kutsal olduğu kadar özel ve mühim de bir gündür. Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü olarak kutlanan bu bayram öncesinde 15 gün boyunca oruç tutar, dua eder ve güçlü bir inanç yolculuğu içinde bir dönemi geçiririz." diye konuştu.

Vartholomeos, Sümela Manastırı'nda bulunmalarından dolayı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkürlerini ileterek şöyle devam etti:

"Yıllarca bu sarp kayalarda çalışarak Sümela Manastırı'nın ruhuna ve tarihine uygun korunabilmesi için hassasiyet ve emek veren tüm emekçi kardeşlerimize, mühendis, uzman ve işçilere, yerel makamlara ve tabii ki Trabzon halkına şükran ve teşekkürlerimizi ifade ederiz. Bu etkinlik vesilesiyle 2010 yılından beri geldiğimiz Trabzon ve çevre illerin halkını çok sevdik. Candan misafirperverlikleri bizleri her zaman mesut etti. Hele bu gelişimizde sportif alanda şampiyonluğu kazanmış bir Trabzon'a gelmek bizleri ziyadesi ile bahtiyar etti. Bu başarının devamını dileriz."

“BU TOPRAKLAR ÖRNEK OLSUN, ÇEVRE ÜLKELER İLHAM ALSIN”
Balıklı Rum Hastanesi Yaşlılar Yurdu'nda yaşanan yangına da değinen Vartholomeos, ortak acılarla bir araya gelindiğini belirterek şunları kaydetti:

"Binada herhangi bir can kaybı yaşanmamış olmasının yanı sıra farklı kesimlerden farklı inançlardan birçok kişinin acımızı paylaşması acılarımızı biraz olsun hafifletti. Yaşlı ve hastalarımızı kurtaran, kendi hayatlarını hiçe sayarak insanlık örneği gösteren komşularımıza, halkımıza ve yöneticilerimize yeniden teşekkürü bir borç biliriz. Bu anlamlı dayanışma kültürünü koruyalım, geliştirelim. Birbirimizi daha iyi tanıyalım, insanları sevelim, farklı kültürleri sayalım. Bu topraklar örnek olsun, çevre ülkeler ilham alsın. İnsanlığın huzura ve güvende hissetmeye ihtiyacı ve mutlu olmaya hakkı vardır."

Haberler


Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi

Ünlü tenor Hakan Aysev Gümülcine’ye geliyor

DEB Partisi ve EFA’dan ortak etkinlik

Pervin Hayrullah ‘Ezilen Halklar Konferansı’na katıldı

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı ligde 18. kez şampiyon oldu

Yunanistan, AB’nin Türkiye ile ilişkiler hakkındaki kararlarından memnun