Anasayfa


17-08-2022
‘Sümela Manastırı’ndaki ayin Yunanistan’a örnek olmalı’
Fener Rum Ortodoks Patriği Vartholomeos’un 15 Ağustos nedeniyle Sümela Manastırında yönettiği ayine atıfta bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Türkiye’deki azınlıklara yönelik hoşgörü politikasını Yunanistan’ın örnek almasını istedi.
17 Ağustos 2022 Çarşamba

Fener Rum Ortodoks Patriği Vartholomeos’un 15 Ağustos nedeniyle Sümela Manastırında yönettiği ayine atıfta bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Türkiye’deki azınlıklara yönelik hoşgörü politikasını Yunanistan’ın örnek almasını istedi.

Habipoğlu, Sümela Manastırı’nda bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ayinde konuşan ve manastırın ruhuna, tarihine uygun olarak korunabilmesi için hassasiyet ve emek verenlere teşekkür eden Patrik Vartholomeos’un, "Birbirimizi daha iyi tanıyalım, insanları sevelim, farklı kültürleri sayalım. Bu topraklar örnek olsun, çevre ülkeler ilham alsın." sözlerine dikkat çekti.

Tarihi Sümela Manastırı'nda bölgede Rum Ortodoks cemaatinin bulunmamasına rağmen 2010 yılından beri ayin yapılmasına izin verildiğini hatırlatan Habipoğlu, binlerce Müslüman'ın yaşadığı Yunanistan’ın ikinci büyük şehri Selanik'te ibadete açık tek bir cami bulunmadığını, Osmanlı'dan kalan tarihi camilerde ise bayram namazı kılınmasına dahi izin verilmediğini kaydetti.

Habipoğlu, azınlığın uluslarası antlaşmalardan kaynaklanan dini özerklik hakkını Yunanistan’ın resmen ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi.

ABTTF Başkanı Habipoğlu’nun konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Patrik Vartholomeos, Sümela Manastırı'nda yönettiği ayinde farklı kültür ve dinlerden olanlara saygı ve hoşgörüyle yaklaşılması gerektiğini belirterek, anavatanımızdaki bu güzel uygulamalar çevre ülkelere ilham olmalı diyor. Kendisine tamamen katılıyoruz. En başta da ülkemiz, anavatanımızın Rum Ortodoks azınlığı başta olmak üzere sınırları içerisindeki gayrimüslim azınlıklara yönelik hoşgörü politikasını örnek almalı ve buradan yıllardır haklarını gasp ettiği Batı Trakya Türk toplumu özelinde kendisine dersler çıkarmalı.

Tarihi Sümela Manastırı'nda bölgede Rum Ortodoks cemaatinin bulunmamasına rağmen 2010 yılından beri ayin yapılmasına izin verilirken binlerce Müslüman'ın yaşadığı ülkemizin ikinci büyük şehri Selanik'te ibadete açık tek bir cami bulunmuyor, Osmanlı'dan kalan tarihi camilerde yetkili makamlar tarafından bayram namazı kılınmasına dahi izin verilmiyor.

Dini hoşgörü ve ibadet hakkı konusunda minimum standartları bile yerine getirmekten uzak olan ülkemiz, Temmuz 2022'de meclise sunulan son yasa tasarısında da olduğu gibi taraf olduğu ikili ve uluslararası antlaşmaları bile hiçe sayarak, Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla garanti edilen dini özerkliğini resmen ortadan kaldırmayı amaçlıyor.”

Haberler


Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi

Ünlü tenor Hakan Aysev Gümülcine’ye geliyor

DEB Partisi ve EFA’dan ortak etkinlik

Pervin Hayrullah ‘Ezilen Halklar Konferansı’na katıldı

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı ligde 18. kez şampiyon oldu

Yunanistan, AB’nin Türkiye ile ilişkiler hakkındaki kararlarından memnun