Anasayfa


23-09-2022
Kış yaklaşıyor, odun – pelet cep yakıyor
Odun ve pelet fiyatları geçen yıla kıyasla en az iki kat artmış durumda.
23 Eylül 2022 Cuma

Yaklaşan kış ve dünyada yaşanan enerji krizi sonrası artan fiyatlar odun ve pelet piyasasına da yansıdı. Bir çok vatandaşın kışın ucuz ısınma imkanı olarak gördüğü odun ve pelet bu kış cep yakacak.

Geçen yıla göre odun fiyatları en az iki kat artmış durumda. Şu anda Batı Trakya piyasasında 1 ton odun fiyatı ortalama 280 – 300 euro arasında. Bir ton pelet fiyatı ise neredeyse geçen yılın üç katına çıkarak 550 euroya yükseldi. Fiyatların daha da artması bekleniliyor.

Geçen yıl odun fiyatı ton başına 120 – 130 euro iken bu yıl bu fiyat 280 euroya çıkmış durumda. Bazı bölgelerde ise ton başına fiyat 300 euroya kadar yükselebiliyor.

Odun ve pelet fiyatlarındaki artışın temelde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa bağlı olduğu belirtilirken, söz konusu iki ülkenin en önemli odun tedarikçilerinden olduğuna dikkat çekiliyor. Savaşın uzaması halinde odun ve pelet fiyatlarındaki artışın devam etmesine ise kesin gözüyle bakılıyor.

Rusya ve Ukrayna’dan gelen odun ve pelet yerine Yunanistan pazarının Bulgaristan ve Romanya’ya yöneldiği belirtildi. Ancak bu iki ülkeden gelen odunun yetersiz olduğu ifade edildi. Batı Trakya’da odun – pelet sektöründeki tüccarların verdiği bilgiye göre, kış aylarında fiyatlar daha da artacağından kalitesiz odunların da piyasaya sürülme ihtimali hayli yüksek. Bu durumda ortaya çıkacak hava kirliliğinin özellikle büyük şehirlerde halk sağlığı açısından tehlikeli boyutlara ulaşabileceği kaydedildi.

VATANDAŞ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR!
Vatandaşlar yaklaşan kış öncesinde, enerji krizi ve yakıtlardaki fahiş artış nedeniyle endişeli. 100 metrekarelik bir ev için kış aylarında yaklaşık 6 ton oduna ihtiyaç olduğu düşünülecek olursa en az 1.500 euroluk bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu da ülkedeki asgari ücretin iki katı. Yani ortalama olarak bir aile kışı geçirmek için iki aylık gelirini yakıta harcamak zorunda kalacak.

Bu arada, dağlık bölgede yaşayan vatandaşlara yapılan odun yardımlarının geçen yıllara oranla daha düşük olacağı belirtildi.

Haberler


Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi

Ünlü tenor Hakan Aysev Gümülcine’ye geliyor

DEB Partisi ve EFA’dan ortak etkinlik

Pervin Hayrullah ‘Ezilen Halklar Konferansı’na katıldı

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı ligde 18. kez şampiyon oldu

Yunanistan, AB’nin Türkiye ile ilişkiler hakkındaki kararlarından memnun