Anasayfa

19-10-2022
İbrahim Kalın: 'Yunanistan stratejik bir hata yapıyor'
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan'ın başkalarından aldığı ödünç güç ile bir başka ülkeyle ilişkiye girmesinin stratejik bir hata olduğunu söyledi. Kalın, katıldığı bir televizyon programında Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere de değindi.
19 Ekim 2022 Çarşamba

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan'ın başkalarından aldığı ödünç güç ile bir başka ülkeyle ilişkiye girmesinin stratejik bir hata olduğunu söyledi. Kalın, katıldığı bir televizyon programında Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere de değindi.

Türkiye ve Yunanistan arasında sonuç verecek kapsamlı bir diyaloğun ne kadar mümkün olduğu sorusuna karşılık Kalın, Türkiye’nin başından bu yana diyalogdan, iyi ilişkilerden yana olduğunu söyledi. İbrahim Kalın şöyle devam etti: "Yunanistan’ın kendi başına, kendi zatında bir güç inşa etme imkan ve ihtimali yok, bunu ancak AB’ye ya da ABD’deki lobiye dayanarak yapabilir. Ama biz şunu söyledik, bakın biz NATO’da müttefikiz, aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Karşımızda benzer sınamalar ve meydan okumalar var. Terörizmden göç meselesine, Ukrayna savaşından diğer konulara kadar buralarda birbirimizle kavga etmemize gerek yok. Yunanistan kendi gücü ölçüsünde bir stratejik konumlandırma yapsın, Türkiye’yle nasıl bir ilişki içerisine girmesi gerektiğini buna göre tanımlasın. Başkasından ödünç aldığı güç temerküzü ile bir başka ülkeyle ilişkiye girilmez. Bu stratejik bir hatadır."

Gayri Askeri Statüdeki Adalar’ın (GASA) silahlandırılmasının uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu vurgulayan İbrahim Kalın, bunu yıllardır açıkça söylediklerini hatırlattı. Kalın, "Bunun dışındaki her türlü hareketin sonucu olur. Yunan tarafına da bunu açıkça söylüyoruz. Bu adımları attığınız zaman bunlar karşılıksız kalmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Bunu batılı muhataplarına da ilettiğini, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmesinde, "Sizin verdiğiniz askeri teçhizatı GASA statüsündeki adalara sevk ediyorlar. Bunun farkında mısınız? Yunan tarafını uyarın, kendinizi kullandırmayın." diye açıkça söylediğini belirten Kalın, onların da adım atacaklarını, gerilimden yana olmadıklarını ifade ettiğini aktardı.

Haberler


Dağ köyleri ve uzak adalarda istihdama devlet desteği

Eğitim Bakan Yardımcısı Papaioannu Türkçeyi “zorunlu homojenleştirme aracı” olarak tanımladı

Yunanistan’da aile içi şiddet nedeniyle 35 bin kişi gözaltına alındı

Telefon dolandırıcılığına karşı cezalar artırılacak

Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk destek belirsizliğini koruyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı

DEB Partisinden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı