Anasayfa

19-10-2022
İbrahim Kalın: 'Yunanistan stratejik bir hata yapıyor'
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan'ın başkalarından aldığı ödünç güç ile bir başka ülkeyle ilişkiye girmesinin stratejik bir hata olduğunu söyledi. Kalın, katıldığı bir televizyon programında Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere de değindi.
19 Ekim 2022 Çarşamba

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan'ın başkalarından aldığı ödünç güç ile bir başka ülkeyle ilişkiye girmesinin stratejik bir hata olduğunu söyledi. Kalın, katıldığı bir televizyon programında Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere de değindi.

Türkiye ve Yunanistan arasında sonuç verecek kapsamlı bir diyaloğun ne kadar mümkün olduğu sorusuna karşılık Kalın, Türkiye’nin başından bu yana diyalogdan, iyi ilişkilerden yana olduğunu söyledi. İbrahim Kalın şöyle devam etti: "Yunanistan’ın kendi başına, kendi zatında bir güç inşa etme imkan ve ihtimali yok, bunu ancak AB’ye ya da ABD’deki lobiye dayanarak yapabilir. Ama biz şunu söyledik, bakın biz NATO’da müttefikiz, aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Karşımızda benzer sınamalar ve meydan okumalar var. Terörizmden göç meselesine, Ukrayna savaşından diğer konulara kadar buralarda birbirimizle kavga etmemize gerek yok. Yunanistan kendi gücü ölçüsünde bir stratejik konumlandırma yapsın, Türkiye’yle nasıl bir ilişki içerisine girmesi gerektiğini buna göre tanımlasın. Başkasından ödünç aldığı güç temerküzü ile bir başka ülkeyle ilişkiye girilmez. Bu stratejik bir hatadır."

Gayri Askeri Statüdeki Adalar’ın (GASA) silahlandırılmasının uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu vurgulayan İbrahim Kalın, bunu yıllardır açıkça söylediklerini hatırlattı. Kalın, "Bunun dışındaki her türlü hareketin sonucu olur. Yunan tarafına da bunu açıkça söylüyoruz. Bu adımları attığınız zaman bunlar karşılıksız kalmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Bunu batılı muhataplarına da ilettiğini, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmesinde, "Sizin verdiğiniz askeri teçhizatı GASA statüsündeki adalara sevk ediyorlar. Bunun farkında mısınız? Yunan tarafını uyarın, kendinizi kullandırmayın." diye açıkça söylediğini belirten Kalın, onların da adım atacaklarını, gerilimden yana olmadıklarını ifade ettiğini aktardı.

Haberler


Zeybek: ‘ARTEMIS sistemi neden hala devrede değil?’

Gökçeler’deki toplu iftara yoğun katılım

Yunanistan Orta Doğu’daki gelişmeler nedeniyle savunma tedbirlerini artırdı

İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulu öğrencisinden yüzmede büyük başarı

İlkokul birinci sınıfa kayıtlar başladı

Milletvekili Özgür Ferhat’tan Gümülcine Belediyesine ziyaret

Sevilen esnaf Bahadır Cemiloğlu son yolculuğuna uğurlandı

Milletvekili Özgür Ferhat’ın girişimiyle itfaiyedeki personel açığı meclis gündemine taşındı

Miçotakis’ten Orta Doğu için telekonferans, Dışişlerinden acil hatlar

Memkova cinayetinde şüpheli gözaltında

Venizelos’tan hukukun üstünlüğü uyarısı

İskeçe’nin Memkova köyünde şok yaratan cinayet