Anasayfa


19-11-2022
Uluslararası Seyyid Ali Sultan Sembozyumu Gümülcine’de yapılıyor
Batı Trakya ve Balkanlar'daki Türkler ve Türk kültürü açısından önemli bir yeri olan Seyyid Ali Sultan, uluslararası bir etkinlikte ele alındı. Gümülcine'de gerçekleştirilen iki günlük Uluslararası Seyyid Ali (Kızıldeli) Sultan Sempozyumu ve Anma Etkinlikleri bugün 19 Kasım Cumartesi başladı. Sempozyum iki gün sürecek.
19 Kasım 2022 Cumartesi



Gümülcine'de gerçekleştirilen iki günlük Uluslararası Seyyid Ali (Kızıldeli) Sultan Sempozyumu ve Anma Etkinlikleri bugün 19 Kasım Cumartesi başladı. Sempozyum iki gün sürecek.

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği'nin öncülüğünde, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Kültürü Açısından Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin ve Bulgaristan Razgrad Cem Derneği'nin desteğiyle Gümülcine'de düzenlenen uluslararası sempozyumda 9 farklı ülkeden katılımcılar yer alıyor.

Rumeli'nin gözcüsü Seyyid Ali Sultan'ın vefatının 620. yılı vesilesiyle düzenlenen Uluslararası Seyyid Ali Sultan Sempozyumu ve Anma Etkinliği'nde ilk konuşmayı, Seçek Azınlık Egitim ve Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kahya yaptı.

Başkan Necmettin Kahya konuşmasına, sempozyuma katılan davetlileri dernek yönetimi adına selamlayarak başladı.

Seçek Derneği Başkanı Necmettin Kahya konuşmasında şunları söyledi: "T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu, seçilmiş Gümülcine ve İskeçe Müftü Yardımcılarım, Seyyid Ali Sultan Dergahı Postnişini, Hünkar Hacı Bektaş Veli Çelebileri, DEB Partisi başkanım, sivil toplum örgütlerinin başkanları ve yöneticileri, belediye başkanları, dedeler, babalar, mürşitler, dervişler ve canlar.

Seçek Azınlık Egitim ve Kültür Derneği olarak organize ettiğimiz, 8 ülkeden katılım ile Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Kültürü Açısından Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Bulgaristan Razgrad Cem Derneği'nin paydaşımız olduğu Uluslararası Seyyid Ali Sultan Sempozyumu ve Anma Etkinligine hepiniz hoş geldiniz.

Vefatının 620. yılında Rumeli'nin Gözcüsü Seyyid Ali Sultan'ı minnet rahmet ve aşkla anıyoruz.

Bilindigi üzere Hünkar Hacı Bektas-ı Veli'nin halifelerinden olan Seyyit Ali Sultan, Selçuklu Devleti döneminde bütün Rumeli'de faaliyet yürüten Sarı Saltuk'un ardından giden alperen derviştir. Osmanlı padişahı Orhan Gazi döneminde Rumeli'nin fethinde yer almış tahta kılıcı ile gönüllerin de fethini gerçekleştiren Horasan ilim, irfan ve marifetini Anadolu'dan Rumeli'ye ve Balkanlara taşıyan ikinci halkada yer almaktadır.

Değerli katılımcılar, düzenlediğimiz Uluslararası Seyyid Ali Sultan Sempozyumu'nun amaçlarından ilki, Seyyid Ali Sultan ve faaliyetini yeniden hatırlayarak hem Batı Trakya'da hem de akademik çevrelerde, Rumeli'de Türklerin varlığının tarihi boyutunu aktarmaktır. Diğer amacı ise Trakya, Rumeli ve Anadolu'da bulunan Seyyit Ali Sultan evlatları ve talip topluluklarını bir araya getirerek, birbirleriyle tanışarak, kaynaşma ve birlik oluşturmaktır. Böylelikle Anadolu, Trakya ve Balkan Bektaşiliği başta olmak üzere Türkistan, Horasan, Azerbaycan, Rum ve Rumeli ilim irfan ve marifetinin ilk dönem büyük şahsiyetlerinden olan Seyyid Ali Sultan, geniş bir cografya da ve uzun tarihi sürecin bağlayıcı ve birleştirici kişisi olarak anılacak ve ilgili topluluklara aktarılacaktır.

Çok kıymetli konuklarımız, burada sözlerime son vermeden önce Kazakistan'da başka bir programa katıldığı için bugün aramızda olmayan, düzenlediğimiz bu sempozyum ile bizlerin bu salonda bir araya gelmesinde emeği olan Prof. Dr. Ahmet Taşgın hocama huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Sağ olsun, var olsun. Ayrıca düzenlemiş olduğumuz Uluslararası Seyyid Ali Sultan Sempozyumuna katılımlarınız ile bizleri onurlandıran siz değerli hocalarıma, Alevi-Bektaşi İslam inancına hizmet eden ve gönül vermiş dedelere, babalara, mürşitlere, dervişlere ve canlara teşekkür ediyorum. Tekrar hoș geldiniz diyorum. Programımızın hayırlı olmasını diliyorum."

Daha sonra etkinlikler kapsamında ele alınacak konularla ilgili farklı ülkelerden konuşmacıların söz alacağı oturumlara geçildi.

Sempozyumun açılış programına katılanlar arasında Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğunu temsilen Muavin Konsolos Barış Çulha, Gümülcine Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, DEB Partisi Başkan Yardımcısı Metin Hacıosman, Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Tarkan Multaza, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Kozlukebir belediyesi ana muhalefet listesi Başkanı Erdem Hüseyin, Batı Trakya Kültür ve Eğitim Başkanı Hüseyin Bostancı, Dimetoka Müslümanları Kültür ve Eğitim Derneği Süleyman Macır, Seyyid Ali Sutlan Dergâhı Postnişini, Seyyid Ali Sultan Dergâhı Arife Dedesi Hasan Apti, Seyyid Ali Sultan Ocağı Dedesi Apti Pencal, Seyyid Ali Sultan Ocağı Dedesi Ahmet Paşa, Türkiye'den Hacı Bektaş-ı Veli Çelebi Hüseyin Hürrem Ulusoy, Kolu Açık Hacım Sultan Ocağı Dedesi Ali Timurtaş Özmen, Türkiye’den Baba H. Dursun Gümüşoğlu, Seyyid Ali Sultan Ocağı Dedesi Mustafa Çetin, Hıdır Abdal Sultan Ocağı Dedesi Gülağ Öz, Bulgaristan'dan Demir Baba Tekkesi Hasan Ali Ekber, Razgrad Cem Derneği Başkanı Veysel Bayram Ali, Arnavutluk Elbasan Tekkesi Dedesi Admir Muçodemi ve diğer davetliler yer aldı.

Sempozyumun ilk gününde 4 oturum yapılacak. Etkinliğin ikinci günü olan 20 Kasım Pazar günü ise yine farklı ülkelerden konuşmacıların söz alacağı iki oturum gerçekleştirilecek.

Gümülcine’de gerçekleştirilen Uluslararası Seyyid Ali (Kızıldeli) Sultan Sempozyumu ve Anma Etkinlikleri okunacak sonuç bildirgesi ile sona erecek.

İlk kez gerçekleştirilen Uluslararası Seyyid Ali (Kızıldeli) Sultan Sempozyumu Onur Kurulu ile Düzenleme Kurulu şu isimlerden oluştu:

SEMPOZYUM ONUR KURULU
H. MEHMET KOÇ SEYYİD ALİ SULTAN DERGAHI POSTNİŞİNİç(YUNANİSTAN)
HÜSEYİN HÜRREM ULUSOY HACI BEKTAŞ-I VELİ ÇELEBİ (TÜRKİYE)
HÜSEYİN DEDEKARGINOĞLU DEDEKARGIN OCAĞI DEDESİ(TÜRKİYE)
ALİ TİMURTAŞ ÖZMEN KOLU AÇIK HACIM SULTAN OCAĞI DEDESİ (TÜRKİYE)
HASAN APTİ SEYYİD ALİ SULTAN DERGAHI HALİFE DEDESİ (YUNANİSTAN)
APTİ PENÇAL SEYYİD ALİ SULTAN OCAĞI DEDESİ (YUNANİSTAN)
AHMET PAŞA SEYYİD ALİ SULTAN OCAĞI DEDESİ(YUNANİSTAN)
AHMET NALBANT SEYYİD ALİ SULTAN OCAĞI DEDESİ (YUNANİSTAN)
VEYSEL BAYRAM ALİ RAZGRAD CEM DERNEĞİ BAŞKANI (BULGARİSTAN)
ADMİR MUÇODEMİ BABA (ARNAVUTLUK)
ZEYNEL ABEDİN TEKŞANOSKİ BABA (KUZEY MAKEDONYA)
HASAN ALİ EKBER BABA (BULGARİSTAN)
H. DURSUN GÜMÜŞOĞLU BABA (TÜRKİYE)
İSMAİL KILIÇ SEYYİD ALİ SULTAN OCAĞI DEDESİ (TÜRKİYE)
ERDOĞAN TÜRKER SEYYİD ALİ SULTAN OCAĞI DEDESİ (TÜRKİYE)
MUSTAFA ÇETİN SEYYİD ALİ SULTAN OCAĞI DEDESİ(TÜRKİYE)
MUSTAFA ŞENGÜL SEYYİD ALİ SULTAN OCAĞI DEDESİ (TÜRKİYE)
PROF. DR. AHMET TAŞĞIN HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ (TÜRKİYE)
PROF. DR. HEATH W. LOWRY PRINCETON UNIVERSITY (ABD)
PROF. DR. ALİ SİNAN BİLGİLİ ERZURUM ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (TÜRKİYE)
NECMETTİN KAHYA AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ (YUNANİSTAN)

SEMPOZYUM DÜZENLEME KURULU
Mesut ŞERİF AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ (YUNANİSTAN)
Faruk ÇAKIR AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ(YUNANİSTAN)
Ebru PİRELİ AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ (YUNANİSTAN)
Emel CAFEROĞLU AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ(YUNANİSTAN)
Mümin BURMA AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ (YUNANİSTAN)
Nihat ALİ PEHLİVAN AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ(YUNANİSTAN)
Dilaver BEKİRUSTA AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ (YUNANİSTAN)
Hüseyin PENCAL AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ (YUNANİSTAN)
Mehmet DALDABAN AZINLIK SEÇEK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ (YUNANİSTAN)




Haberler


Türk ve Yunan heyetleri Atina’da bir araya gelecek

İTB’de görev dağılımı yapıldı

Almanya’dan ‘giriş yasağına’ yorum yok

KKE hükümetten İsrail’e desteğini çekmesini istedi

Yunanistan, Gazze’ye insani yardım malzemesi gönderdi

Yassıköy Belediyesinin hizmetleri dijital ortamda

Veria’da Osmanlı dönemine ait mezar bulundu

Türkiye Dışişleri Bakanlığı İTB’nin kuruluş yıl dönümünü kutladı

Dolaphan Camii’nde oldubittiye izin verilmedi

İTB genel kurulu gerçekleşti

Yunanistan, İran’ın İsrail’e hava saldırısını şiddetle kınadı

Almanya’dan Varufakis’e siyasi faaliyet yasağı