23-11-2022
ABTTF Alman meclisindeki vekillerle görüştü
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 23 Kasım Çarşamaba günü Almanya'nın başkenti Berlin'e çalışma ziyaretinde bulundu.
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, ABTTF Merkez Ofis Sorumlusu Engin Soyyılmaz'ın eşlik ettiği çalışma ziyaretinde Almanya Federal Meclisi (Bundestag) üyesi milletvekilleri Filiz Polat (Birlik 90/Yeşiller) ve Boris Mijatovic (Birlik 90/Yeşiller) ile görüştü.
BATI TRAKYA TÜRK TOPLUMUNU HEDEF ALAN NEFRET SÖYLEMİ ve GÜNCEL SORUNLAR AKTARILDI
Görüşmede, Yunanistan'da Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret söylemi ve saldırıları ile Batı Trakya Türklerinin maruz kaldığı ayrımcılık ve hak ihlalleri dile getirildi.
ABTTF Başkanı Habipoğlu, 1923 Lozan Antlaşması ile Yunanistan'a bırakılan Batı Trakya Türk toplumunun eğitim ve din özerkliğinin teminat altına alındığının altını çizerek, Yunanistan'ın uluslararası antlaşmalardan doğan yükümlüklerine aykırı olarak yıllar içerisinde çeşitli yasa ve uygulamalarla Türk toplumunun eğitim ve dini özerkliğini tasfiye ettiğini kaydetti.
Habipoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun "Türk" kimliğini inkar eden ve sınırları içerisinde "Türk" olmadığını iddia eden Yunanistan'ın Türk toplumunun dernekleri İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını Avrupa Konseyi'nin tüm uyarılarına rağmen 14 yılı aşkın süredir uygulamadığını ifade etti.
Yunanistan'da siyaset ve medyada Batı Trakya Türk toplumunun "ülke içindeki düşman" ve "tehdit" olarak görüldüğünü ve gösterildiğini belirten Habipoğlu, önyargıya dayalı bu olumsuz algının sonucu olarak özellikle son dönemde Türk toplumunu hedef alan nefret söylemi ve saldırılarının artış kaydettiğini ifade etti. Habipoğlu, bu duruma örnek olarak İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek'in yerel bir televizyon kanalındaki canlı yayında ölümle tehdit edilmesi ve İskeçe'de bir Türk gencinin "Pis Türk" diye hakaret edilerek fiziksel saldırıya uğramasını gösterdi.
Habipoğlu, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nin (AB) eski bir üyesi olarak AB'nin temel değerleri ve ilkeleri ile gerçek anlamda uyumlu ve hukukun üstünlüğüne tam saygı gösteren bir ülke olması konusunda ikna edilmesi gerektiğini belirtti.