Anasayfa


08-12-2022
Ankara'da ‘Batı Anadolu'da Yunan Mezalimi’ paneli düzenlendi
TTK Başkanı Birol Çetin: "Son yıllarda Yunanistan'ın asılsız iddialarına cevap vermek zorunda kaldık. Sessizliğimiz yanlış anlaşıldı. Biz büyük bir devletiz, yapılanların hepsi kayıtlı."
8 Aralık 2022 Perşembe

(AA) - Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığı tarafından Ankara Üniversitesinin katkılarıyla dün (7 Aralık Çarşamba) “Batı Anadolu’da Yunan Mezalimi” başlıklı bir panel düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde (DTCF) gerçekleşen panelin açılış konuşmasını yapan TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, kurum olarak Türk tarihini bütün yönleriyle araştırdıklarını ama zaman zaman asılsız iddialarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Çetin, "Son yıllarda Yunanistan'ın asılsız iddialarına cevap vermek zorunda kaldık. Sessizliğimiz yanlış anlaşıldı. Biz büyük bir devletiz, yapılanların hepsi kayıtlı. Biz onların işledikleri suçları anlatmalıyız." dedi.

Ankara Üniversitesi DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar, konuşmasında vatanı işgale gelenlerin kendilerini zulme uğramış insanlar olarak göstermeye başladığını söyledi.

Bu tür olayların bilimsel kaynaklar kullanılarak geniş kitlelere duyurulmasının çok önemli olduğunu anlatan Kayapınar, "Bizim bu olgunluğumuz adeta bizim aleyhimize dönmeye başladı. Yıllar içinde bizim suskunluğumuz karşı tarafı haklı gösterme eğilimine götürdü." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının sonrasında TTK tarafından hazırlanan "Yunan Mezaliminin Sessiz Tanıkları" adlı belgesel izlendi, ardından panele geçildi.

Moderatörlüğünü Kayapınar'ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Doç. Dr. Esra Özsüer ve Doç. Dr. Gülsüm Polat sunum gerçekleştirdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop panele gönderdiği mesajda, “Kendi vatanında Yunan zulmüne uğrayanların, zulme karşı canları pahasına mücadele edenlerin aziz hatırasına ilelebet sahip çıkacağımızı ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Panel kapsamında “Batı Anadolu'da Yunan Mezalimi” adlı sergi de açıldı.

PANEL CANLI YAYINLANDI
Bu arada, TTK’nin düzenlediği panel youtube kanalı üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Panel İngilizce olarak https://youtu.be/vurp8bvAVbw adresinden, Türkçe olarak da https://youtu.be/3KqnCKdS3Eo adresinden izlenebilir.

Haberler


İskeçe’de hatim etkinlikleri başlıyor

Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret