Anasayfa


10-01-2023
Florina’daki ‘Makedon Dili Merkezi’nin kuruluş kararının iptali isteniyor!
Yunanistan’da Makedonların yoğun olarak yaşadığı Florina şehrinde kurulan “Makedon Dili Merkezi”nin kurulma kararının iptali için harekete geçildi.
10 Ocak 2023 Salı

Yunanistan’da Makedonların yoğun olarak yaşadığı Florina şehrinde kurulan “Makedon Dili Merkezi”nin kurulma kararının iptali için harekete geçildi.

Florina savcısı, 29 Aralık tarihinde, “Yunanistan’da Makedon Dili Merkezi” adlı derneği tescil eden mahkeme kararının iptali için başvuruda bulundu.

Hatırlanacağı üzere, Florina Asliye Hukuk Mahkemesi 27 Temmuz 2022 tarihinde “Makedon Dili Merkezi” adlı derneğin kurulmasına karar vermişti.

Söz konusu derneğin amaçları arasında Yunanistan’daki Makedon dilinin korunması ve geliştirilmesi ile Makedon dilinin Yunanistan üniversiteleri ile devlet okullarında seçmeli ders olarak okutulmasını desteklemek yer alıyordu.
Yunanistan ulusal basınında yer alan haberlere göre, Florina Savcısı Anastasia Kalayci, “Makedon Dili Merkezi” adlı derneğin kuruluş kararının, Yunanistan ile Kuzey Makedonya arasında imzalanan Prespa Antlaşması’na aykırı olduğunu iddia ederek, derneğin kurulmasını tescil eden mahkeme kararının iptalini istedi. Savcı Kalayci’nin, derneğin “bölgede azınlık yaratmaya çalıştığı” iddiasında bulunduğu da ifade edildi.

SAVCI: “YUNANİSTAN’DA MAKEDON DA YOK, MAKEDONCA DA”
Savcının, Yunanistan’da Makedonların yaşamadığı ve Makedonca dilinin de olmadığı iddiasında bulunması ise dikkat çekti.
Yunanistan’da Makedonca konuşan “Makedon” vatandaşlarının olmadığını, Yunanca konuşan Yunan vatandaşlarının olduğunu söyleyen Kalayci, bu nedenle de söz konusu derneğin amaçlarının net olmadığını savundu. Savcı, derneğin tüzüğünün Yunanistan’da mevcut olmayan “Makedon dili” adı altında farklı bir lehçeyi desteklediğine dair yanlış anlaşılmalara neden olabileceğini savundu.

Savcı Kalayci’nin, Yunanistan’la sınırı olan yabancı bir ülkenin dilinin, Yunanistan’ın Makedonya ve Trakya bölgelerinde sistematik olarak geliştirilmesinin Yunanistan’ın güvenliği ve kamu düzenine karşı olacağını iddia etmesi de dikkat çekti.

Florina’daki “Makedon Dili Merkezi”nin kuruluş kararının iptal talebinin ele alınacağı duruşmanın 2 Şubat’ta yapılacağı ifade edildi.

YARGITAY ONURSAL BAŞKANI KURULUŞ KARARININ İPTAL EDİLMESİNİ İSTEMİŞTİ
Hatırlanacağı üzere, Yargıtay Onursal Başkanı Vasiliki Thanu aralık ayında yaptığı açıklamada, Makedon azınlığın yoğun olarak yaşadığı Florina şehrinde kurulan “Yunanistan’da Makedon Dili Merkezi”nin tanınma kararının iptal edilmesi gerektiğini belirtmişti. Thanu, söz konusu derneğin tanınma kararının iptalinin milli bir mesele olduğunu savunmuştu. Seçim hükümeti döneminde başbakanlık da yapan Vasiliki Thanu’nun açıklamasının üzerinden yaklaşık bir ay sonra söz konusu derneğin kuruluş kararının iptal edilmesi için harekete geçilmesi son derece dikkat çekici.

“Makedon Dili Merkezi”nin tanınma kararının iptal edilmesini isteyen Yargıtay Onursal Başkanı Thanu’nun açıklamalarıyla ilgili haber:
https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=15103

Haberler


Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi