Anasayfa


18-01-2023
Yunanistan, İsrail'in Doğu Kudüs'te kilise arazisini istimlak kararından endişeli
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'deki Rum Ortodoks Patrikhanesine ait Doğu Kudüs'teki arazinin istimlak çalışmaları nedeniyle endişeli olduğunu kaydetti.
18 Ocak 2023 Çarşamba

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'deki Rum Ortodoks Patrikhanesine ait Doğu Kudüs'teki arazinin istimlak çalışmaları nedeniyle endişeli olduğunu kaydetti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Silvan'ın Vadi Hilve bölgesinde bulunan Rum Ortodoks Patrikhanesine ait arazideki son gelişmelerden derin endişe duyuyoruz.

Kudüs'teki Rum Ortodoks Patrikhanesine mülkiyet haklarının ve imtiyazlarının garanti altına alınması konusundaki desteğimizi tekrar ediyoruz."


KİLİSE LİDERLERİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki Hristiyan kilise liderleri, İsrail yönetiminin Kudüs'te Hristiyanlarca kutsal sayılan bölgelerde hayata geçirmeyi planladığı "milli park genişletme projesine" Şubat 2022'de tepki göstermişti.

Kilise liderleri, Doğu Kudüs'ün Zeytin Dağı bölgesinde projeyi yürüten İsrail Çevre ve Parklar Kurumuna hitaben yayımladıkları yazılı mesajda, Çevre ve Parklar Kurumunun Zeytin Dağı çevresindeki geniş alanları ulusal park ilan etmesine karşı, "Kutsal topraklardaki kilise liderleri olarak biz, ciddi endişemizi ve plana kesin olarak karşı olduğumuzu ifade etmek istiyoruz." ifadelerine yer verilmişti.

AB DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Avrupa Birliği ülkeleri, Aralık 2022'de, İsrailli Yahudi yerleşimcilerin Doğu Kudüs'te kiliseye ait mülke el koymasından derin endişe duyduklarını açıklamıştı.

İşgal altındaki Ramallah ve Kudüs'teki Avrupa Birliği Misyon Başkanları ile Filistin'deki Avrupa Birliği Temsilciliği Ofisinden konuya ilişkin yaptığı ortak yazılı açıklamada, Yahudilerin Kudüs'le bağlantısını güçlendirmeyi amaçlayan Elad Yerleşim Örgütü üyelerinin, 27 Aralık'ta İsrail polisi eşliğinde Silvan'ın Vadi Hilve bölgesinde kiliseye ait bir mülke el koyduğu hatırlatılmıştı.

Açıklamada, Rum Ortodoks Kilisesi'nin (Patrikhane) bu mülkü onlarca yıldır Kudüs'teki bir aileye kiralamakta olduğu belirtilerek, bu olayın, Doğu Kudüs'teki Eski Şehir bölgesi de dahil olmak üzere genel olarak Kudüs'teki Rum Ortodoks Patrikhanesi ve Hıristiyan kiliselerinin mülkiyet hakları üzerindeki olumsuz yansımaları konusunda derin endişe duyulduğu aktarılmıştı.

Kudüs'teki üç tek tanrılı dinin barış içinde bir arada yaşamasına ciddi tehdit oluşturduğu için Hıristiyan kiliselerinin mülklerine el koyma girişimlerinin durdurulması gerektiği vurgulanan açıklamada, kutsal yerlerin, Kudüs'ün ve Eski Şehir bölgesinin özel statüsünün korunması ve herkes tarafından saygı gösterilmesi çağrısında bulunulmuştu.

Yahudi yerleşimciler, Mescid-i Aksa'nın güneyindeki Silvan kasabasında İsrail polisinin koruması altında 5 dönümlük araziye el koyarak çevresine tel örgü çekmişti.

Yahudi yerleşimci gruplar ayrıca son yıllarda Doğu Kudüs'te birkaç kilise mülküne el koymuştu.

Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret