Anasayfa


24-01-2023
Zeybek, İmam Hatip mezunlarının denklik sorununu gündeme getirdi
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına yönelik soru önergesiyle, İmam Hatip Lisesi mezunlarının denklik belgesi sorununu gündeme getirdi.
24 Ocak 2023 Salı

İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına yönelik soru önergesiyle, İmam Hatip Lisesi mezunlarının denklik belgesi sorununu gündeme getirdi.

Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına yönelik soru önergesinde, “Diplomalara denklik belgesi Π.Δ. 155/78 ile Φ.815.1/33/Ζ1/1407/04-03-1994 ve Φ.815.4/Ε187/Ζ1/1407/21-08-1998 sayılı genelgeye göre verilmektedir. Bu koşullar doğrultusunda yurt dışından gelen lise diplomalarının denklikleri belirlenmektedir.

Ancak bu hükümler, ülkemizde faaliyet gösteren medreselerle aynı statüde olan İmam Hatip okullarının öğrencilerini haksız yere denklikleri içermemektedir.” denildi.

İmam Hatip ortaokul ve liselerine devam eden ya da eğitimini tamamlayarak Yunanistan’a dönen pek çok öğrencinin lise diplomalarının Yunanistan’daki liseler ile denk olmamasından kaynaklanan mevzuat boşluğu ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Zeybek, “Sonuç olarak, bu öğrenciler ülkemizdeki eğitimlerini tamamlayamamakta, lise diplomalarını kabul ettirememekte ve dolayısıyla eğitimlerine bir üst düzeyde devam edememekte veya mesleki olarak gelişememektedirler.” ifadelerini kullandı.

Soru önergesinde, “İlgili öğrencilerin Eğitim Bakanlığı birimleri ile (Yurtdışı Eğitimi, Avrupa ve Azınlık Kültürlerarası Eğitimi Müdürlüğü) (DIPODE) yazışmaları sonucunda verdiği cevap: ‘Yabancı bir İmam Hatip eğitim biriminin derecesi yerli bir Genel Eğitim derecesi ile denkliği mevcut mevzuatta öngörülmemektedir’. Buna göre, mevzuat eksikliği nedeniyle, İmam Hatip liselerinin faliyet gösteren medreselerle dahi denk tutulmamaktadır.” denildi.

İmam Hatip mezunlarının Yunan eğitim sisteminde aldıkları lise diplomalarının karşılığı olmadığı için mağdur oldukları, söz konusu mevzuat eksikliğinin öğrencilerin eğitim ve mesleki gelişim olanaklarını engellediğine dikkat çekilen soru önergesinde Eğitim ve Din İşleri Bakanına şu sorular yöneltildi:

1. İmam Hatip Liselerinin denklik belgesi alması ve ülkenin genel eğitim dereceleriyle eşleştirmenin koşullarını ve yolunu oluşturmak için inisiyatif almayı düşünüyor musunuz?

2. Yurt dışında faaliyet gösteren İmam Hatip liselerinin en azından ülkedeki medreselerin öğrenim unvanlarıyla uyumlu hale getirilmesinin şartlarını ve yolunu oluşturmak için inisiyatif almayı düşünüyor musunuz?

3. Denklik belgesi başvurularının çok olmasına ve bu eğitim kurumlarından mezun olan öğrencilerin bir çıkmazda olmalarına rağmen bu yasal boşluğun sürdürülmesi hangi gerekçeye dayanmaktadır?

Haberler


Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi