Anasayfa


01-02-2023
Katrugalos: ‘Müslüman azınlık üyeleri kendini istedikleri gibi tanımlama hakkına sahip’
Ana muhalefet SİRİZA Partisi Dışişleri Bölüm Başkanı ve Atina Milletvekili Yorgos Katrugalos, Batı Trakya’daki azınlık üyelerinin kendilerini istediklerini gibi tanımlayabileceğini söyledi.
1 Şubat 2023 Çarşamba

Ana muhalefet SİRİZA Partisi Dışişleri Bölüm Başkanı ve Atina Milletvekili Yorgos Katrugalos, Batı Trakya’daki azınlık üyelerinin kendilerini istediklerini gibi tanımlayabileceğini söyledi.

Katrugalos, Siros adasında gerçekleştirilen ve SİRİZA Siros Örgütünün düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada, siyasi ve güncel konuları değerlendirdi. Katrugalos konuşmasında Batı Trakya’ya da değindi.

Batı Trakya’daki azınlığın Lozan Antlaşması’na göre Müslüman azınlık olarak kabul edildiğini belirten Katrugalos, öte yandan herkesin kendini istediği gibi tanımlama hakkına sahip olduğunu söyledi.

“LOZAN’A GÖRE MÜSLÜMAN AZINLIK, ÜÇ AYRI KESİMDEN OLUŞYOR, İSTEYEN KENDİNİ İSTEDİĞİ GİBİ TANIMLAYABİLİR”
Konuşmasında devletin azınlığı üç ayrı etnik parçaya bölme söylemini tekrarlayan Katrugalos; azınlığın Türk kökenliler, Pomaklar ve Romanlar’dan oluştuğunu iddia etti. Herkesin kendini istediği gibi tanımlama hakkına sahip olduğunu kaydeden Katrugalos, “Azınlık içinde isteyen ‘ben Romanım’ veya ‘ben Türküm’ diyebilir.” diye konuştu.

Katrugalos şöyle konuştu: “Bizim bu konuda görüşümüz net. Lozan Antlaşması’na göre Trakya’daki azınlık Müslüman azınlık olarak kabul ediliyor. Bu, herkese kendini istediği gibi tanımlama hakkını elinden almıyor. Kısaca söylemek gerekirse Lozan, azınlığı Müslüman azınlık olarak tanımlıyor. Azınlığın üç kesimden oluştuğunu biliyoruz. Türk kökenliler, Pomaklar ve Romanlar. Dolayısıyla azınlık içinde isteyen ‘ben Romanım’ veya ‘ben Türküm’ diyebilir. Bu hak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin son dönemdeki kararlarıyla ve tekrarlanan kararlarıyla teyit edildi.”

“AİHM’İN İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ KARARI EN KRİTİK ÖRNEK”
Yorgos Katrugalos konuşmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği kararına da atıfta bulundu. AİHM kararlarının, herkesin kendini istediği gibi tanımlama hakkını teyit ettiğini kaydeden Katrugalos, “Bu noktadaki en kritik örnek İskeçe Türk Birliği ile ilgilidir. Bu dernek 1930’lardan beri vardı ve bir sorun teşkil etmemişti. 1980 – 90’larda bu derneğin ismini kullanmasını reddettik. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bize herkesin istediği gibi kendini tanımlayabileceğini söyledi. AİHM kararı azınlığın özelliğini değiştirmiyor. Tekrar söylemek gerekirse azınlık dini bir azınlık, Müslüman bir azınlık. AİHM kararı, uluslararası hukukun ötesinde, herkese istediği gibi kendini tanımlama hakkı veriyor.” ifadelerini kullandı.

Haberler


Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor