Anasayfa

09-04-2016
"Lozan'ın aşındırılmasına izin veremeyiz"
Atina Büyükelçisi Kerim Uras: "Lozan antlaşmasının aşındırılmasına izin veremeyiz"
9 Nisan 2016 Cumartesi




Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, 1 - 2 Nisan tarihleri arasında Batı Trakya'yı ziyaret etti. Uras, iki günlük gezisi sırasında resmi makamlarla görüştü, azınlık kuluşlarını ziyaret etti ve azınlık temsilcileriyle biraraya geldi.

Kerim Uras'ın ziyaretine, geçtiğimiz günlerde Batı Trakya Türk azınlık okullarına gönderilen ve okullarda Türkçe'nin kullanımına kısıtlama getiren kararla ilgili açıklamalar damgasını vurdu. Büyükselçi Uras, Lozan antlaşması ve ikili anlaşmaların azınlıklara eğitim alanında bazı haklar verdiğini hatırlatarak, Lozan antlaşmasının aşırındırılmasına izin vermeyeceklerini, bunda ısrar edilmesi halinde iki ülke arasında sorun olacağını vurguladı.

BELEDİYE VE EYALET ZİYARETİ

Büyükelçi Uras’ın ilk durağı Gümülcine oldu. Uras temaslarına 1 Nisan Cuma günü Gümülcine Belediyesi'ni ziyaret ederek başladı. Kerim Uras ilk olarak Gümülcine Belediyesini ziyaret ederek Belediye Başkanı Yorgos Petridis’le görüştü. Görüşmede belediye başkan yardımcısı Sibel Mustafaoğlu da hazır bulundu.

Daha sonra Büyükelçi Kerim Uras Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Başkanı Yorgos Pavlidis’i ziyaret etti. Görüşmede Eyalet Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı da hazır bulundu. Görüşmede ağırlıklı olarak göçmen ve mülteci sorunu ile ekonomik işbirligi ve kalkınma konularının ele alındığı ifade edildi.

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, 1 Nisan Cuma akşamı Gümülcine'de işadamlarıyla akşam yemeğinde biraraya geldi.

ZİYARETİN İKİNCİ GÜNÜ

Büyükelçi Uras Batı Trakya ziyaretinin ikinci günü olan 2 Nisan Cumartesi günü ilk olarak TOÇEK tiyatro evini ziyaret etti.

CELAL BAYAR AZINLIK LİSESİ

Uras daha sonra Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokul ve Lisesi'ne geçti. Burada okul müdürü, öğretmenler ve encümenler heyeti tarafından karşılanan Kerim Uras okulun çalışmaları hakkında bilgi aldı. Büyükelçi Kerim Uras, Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'nin son dönemde elde ettiği başarılardan ötürü öğrenci ve öğretmenleri tebrik etti.

"TÜRKÇE'NİN KISITLANMASI KABUL EDİLEMEZ, BUNU NET OLARAK SÖYLEMEK LAZIM"

Celal Bayar Lisesi gibi tarihi bir eğitim kurumun ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Uras konuşmasında azınlık okullarındaki Türkçe'nin kullanımına kısıtlama getirmeyi amaçlayan eyalet eğitim müdürünün kararına da değindi. Kararı eleştiren büyükelçi Kerim Uras, Batı Trakya’da Türk azınlık okullarında öğretmenlerin öğrencilere yönelik Türkçe konuşmalarına kısıtlama veya yasak getirilmesinin Avrupa standartlarıyla bağdaşmayan ilkel bir yaklaşım olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Lozan antlaşmasının eğitim ve dil konusunda bazı haklar tanıdığını hatırlatan Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, "Bunun aşırındırılması bizi rahatsız eder. Bu iyi bir şey değil. Bu genelgeyi kim yaptıysa bunu bir kez daha düşünür. Toplumsal dayanışmaya ve toplumsal dokuya olumlu katkı yapmak gerekir diye düşünüyoruz. Yerel düzeyde bir makamın karar verebileceği bir şey değil bu. İki devlet arasında yapılmış anlaşmalar var. İki ülke arasında, Kıbrıs konusunda olumlu gelişmeler varken burada sizlerin okullarınızda Türkçe'ye sınırlandırma getirmek yanlış olur. Bu kabul edilemez. Bunu net bir şekilde söylemek lazım. İki ülke arasında sorun olur." diye konuştu.

"CELAL BAYAR LİSESİ'NE EK BİNA GEREKİYOR"

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif Emin de okula olağanüstü bir ilgi olduğunu belirterek, ek binaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Arif Emin, azınlık mensubu öğrencilerin, azınlık okulunda eğitim görmelerinin anayasal hak olduğunu ifade ederek, bu taleplerinin yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.

GÜMÜLCİNE MÜFTÜLÜÄžÜ

Uras ve beraberindeki heyet Celal Bayar Azınlık Lisesi ziyaretinin ardından Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’le görüşmek üzere müftülüğe geçti. Büyükelçi Uras burada Müftü İbrahim Şerif ve Gümülcine'deki din görevlileri tarafından karşılandı. Büyükelçi Uras, burada bir süre müftü İbrahim Şerif ile azınlık konuları üzerinde karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

GTGB ZİYARETİ

Daha sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği'ni (GTGB) ziyaret eden büyükelçi burada GTGB Başkanı Koray Hasan, yönetim kurulu üyeleri ve Gümülcine Türk Gençler Birliği Foklor ekibinin yanısıra kalabalık bir soydaş topluluğu tarafından karşılandı.

GTGB Başkanı Koray Hasan yaptığı konuşmada derneğin faaliyetleri ve tarihçesi hakkında bilgi verdi. Koray Hasan, GTGB'nin 1984 yılında diğer kardeş dernekler gibi isminde Türk kelimesi bulunduğu için mahkeme kararıyla kapatıldığını söyledi. Buna rağmen derneğin faaliyetlerine devam ettiğini kaydeden başkan Hasan, gençlerin dernek bünyesinde sosyal faaliyetleri yaşamaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

"TARİHİ BİR MEKANDA DEÄžERLİ BÜYÜÄžÜMÜZ SAYIN BÜYÜKELÇİMİZİ AÄžIRLIYORUZ"

Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı da sözlerine, "Baharın böyle güzel bir gününde, Gümülcine Türk Gençler Birliği gibi son derece sembolik, tarihi bir mekanda değerli büyüğümüz sayın büyükelçimizi ağırlıyoruz" diyerek başladı. Büyükelçi'nin ziyaretin ilk gününden beri azınlık toplumunun temsilcileriyle, kurumlarıyla ve iş dünyasının temsilcileriyle biraraya geldiğini söyleyen Akıncı, "Sizlerin Türkiye'den gelen her devlet büyüğünü, her bir temsilciyi karşılarken ne kadar büyük heyecan duyduğunuzu, ne kadar büyük anlamlar yüklediğinizi görev sürem boyunca bizzat görüyorum. Dolayısıyla bugün de anlamlı bir gündür. Böylesine önemli bir mekanda biraraya gelmenin hazzını yaşıyoruz" diye konuştu.

"GÖNLÜMÜZ SİZLERLE BİRLİKTE"

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras GTGB'de yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Büyükleçi Kerim Uras sözlerine, "Aranızda bulunmak gerçekten çok güzel. Buraya geldiğimde kendimi evimde gibi hissediyorum.Sizlere anavatanın selamlarını getirdim. Sizler de biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde buradan Yunanistan Başbakanı ve 12 bakanı İzmir'e götürdük. Sayın başbakanımız ve iki ülkenin bakanları toplandılar ve ikili görüşmeler yaptılar. Bu vesileyle biliyorum ki, tüm bakanlarımızın ve milletvekillerimizin hepimizin aklı fikri sizlerle birlikte, gönüllerimiz sizlerle birlikte. Sizlerin iyiliğinizi, mutluluğunuzu istiyorlar ve sizlerin ne yaptıklarınızı düşünüyorlar. İlk fırsatta da buraya gelmek istiyorlar. Sizlere onların selamlarını iletiyorum" diyerek başladı.

"TÜRK SIFATINI KULLANMANIZDAN VE TÜRKÇEYİ KONUŞMANIZDAN RAHATSIZLIK DUYMALARINI GEREKTİRECEK HİÇ BİR ŞEY YOK"

Gümülcine'ye altıncı kez geldiğini hatırlatan büyükelçi Uras, her geldiğinde yeniden heyecanlandığını ve o güzel duyguları bir kez daha yaşadığını söyledi. Ziyareti sırasında yapmış olduğu temaslardan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Uras sözlerine şöyle devam etti: "Yaptığım temaslarda kurulan kuruluşları, yeni oluşumları görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bunların arasında eğitim, tarım-hayvancılık, AB ve hukuk konuları ve diğer çalışmaları görmek büyük memnuniyet verici. Çünkü bunlar, bir toplumun var olabilmesi ve ayakta kalabilmesi için şart olan unsurlardır. AB içinde de bunlara olanak veriliyor ve teşvik ediliyor. Bu düşüncelerle sizin bu örgütlenmelerinizden rahatsızlık duyan, belki de endişelenen hatta Türkiye'ye baktığında kaygı duyan çevrelere de seslenmek istiyorum. Onların da aslında endişe etmelerini gerektirecek bir şey yok. Sizlerin burada örgütlenmeniz, mutlu olmanız, her şeyden önce içinde bulunduğunuz Yunan tolumunun da selameti bakımından en doğru yoldur. Onların bir takım anlamsız, sizleri frenleyici davranışları, sizlerin Türk sıfatını kullanmanızdan ve Türkçeyi konuşmanızdan rahatsızlık duymalarını gerektirecek hiç bir şey yok."

"BÖYLE BİR AZINLIK HER ÜLKEYE NASİP OLMAZ, KIYMETİNİ BİLMELERİ GEREKİR"

Batı Trakya Türk azınlığının barışçıl bir toplum olduğunu vurgulayan Uras sözlerini şöyle sürdürdü: "Her şeyden önce sizlerin kıymetini bilmeleri gerekir. Çünkü buradaki azınlığımız barışçıl, kanunlara saygılı, medeni ve eğitime önem veren insanlardır. Böyle bir azınlık her ülkeye nasip olmaz. Yunanistan'ın sizlerin kıymetini bilmesi gerekir. Bizler tabiiki biliyoruz ve gönlümüz burada. Sizlerin de önem verdiğiniz gibi eğitim çok önemli ve bunun sonu yok. Uzaktan eğitim çalışmalarını öğrendim. Bu çocuklarımızın yetişmesi ve formasyonu açısından son derece önemli bir gelişmedir. Çünkü teknolojiyi kullanmak lazım ve bu bizlere yeni ufuklar açıyor. Ziyaretlerim sırasında TOÇEK'e gittim, çocuklarla ilgili yapmış oldukları çalışmaları çok güzel buldum. Sahne sanatları ve kitap okuma grupları yapıyorlar. Bunlar çok önemli" diye konuştu.

"KİTAPLARA SATIR SATIR BAKMAK LAKAYT DÜŞÜNCENİN BİR ÜRÜNÜDÜR"

Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'ni ziyareti sırasında kitap raflarını boş bulduğunu söyleyen Uras, bunun nedenini sorduğunda kitapların kontrol edildikten sonra raflarda yer alacağını öğrendiğini belirterek o andaki duygularını şu sözlerle ifade etti: "Hangi çağda yaşıyoruz? Hangi kitaplar kontrolden geçecek. İkinci dünya savaşındaki totaliter rejimlerde miyiz? Burada Avrupa Birliği'nde miyiz, doğrusu benim kafam karıştı. Tabii ki okullara uygun kitap koyacağız. Bunun ötesinde bu kitaplara satır satır bakmak lakayt düşüncenin bir ürünüdür. Bunlar gereksiz çekincelerdir. Çünkü bugün bir bilgisayardan istediğiniz kitabı indiriyorsunuz. Hal böyle iken çocukların böyle şeylerle kafalarını karıştırmak yakışmıyor. İnşallah hepimiz çok daha güzel günler göreceğiz ve çok daha ileriye gideceğiz. Gençlerimiz bugün attığımız temeller üzerine geleceklerini inşa edecekler. Bunun herkesin menfaatine olduğunu düşünüyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum."

İSKEÇE TEMASLARI

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Batı Trakya gezisi sırasında Gümülcine'deki temaslarından sonra İskeçe'ye geçerek azınlık kuruluşlarını ziyaret etti.

İSKEÇE MÜFTÜLÜÄžÜ

Büyükelçi Uras ve beraberindekiler ilk olarak Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'yi makamında ziyaret etti. Kerim Uras burada İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ve İskeçe Müftülüğü'ne bağlı din adamları tarafından karşılandı. Büyükelçi Uras burada müftü Mete ve diğer azınlık temsilcileriyle bir süre görüştü.

İSKEÇE TÜRK BİRLİÄžİ

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras daha sonra İskeçe Türk Birliği'ne geçti. Büyükelçi Uras, İskeçe Türk Birliği girişinde birlik başkanı Ahmet Kurt ve diğer yöneticiler tarafından çiçeklerle karşılandı.

İTB Başkanı Ahmet Kurt yaptığı konuşmada İskeçe Türk Birliği'nin faaliyetleri, tarihçesi ve hukuki süreciyle ilgili bilgi verdi. Ahmet Kurt, son günlerde azınlığın gündemini meşgul eden azınlık okullarında Türkçe'nin kullanımına getirilmek istenen kısıtlamaya değinerek, bunun kabul edilir bir şey olmadığını söyledi. İTB Başkanı Kurt, "Okulda çocuklara istediğimiz gibi Türkçe konuşamayacaksak azınlık okulunun ne anlamı olabilir. Böyle bir karar hiç bir şekilde kabul edilemez" dedi.

URAS: "KİMLİK SORUNUNUN YILLAR SONRA AYNI NOKTADA OLMASI ÜZÜCÜ"

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, İskeçe Türk Birliği'nde yaptığı konuşmada, kendisini samimi bir şekilde karşılayan soydaşlara teşekkür etti. Dört yıl önce de buraya geldiğinde aynı sorunların konuşulduğunu ifade eden Uras, konuşmasında Türk azınlığın kimlik sorununa değinerek, Yunanistan’da değişen hükümetlerin farklı yaklaşımları olsa da soydaşlara bakış açısının değişmediğini söyledi.

"LOZAN ANTLAŞMASININ AŞIRINDIRILMASINA İZİN VEREMEYİZ"

Azınlığın kimlik sorununun yıllar sonra yine aynı noktada olmasını görmekten üzüntü duyduğunu ifade eden Uras, "Bunların son olduğunu ümit etmek istiyorum. Lozan’dan doğan hak ve yükümlülükler var. Bunların aşındırılmasına bizim müsaade etmemiz mümkün değil. Eğer bunda ısrar ederlerse, iki ülke arasında sorun olur. Bu, hassas bir mesele. İnsanların dinine, diline, kendini nasıl gördüğüne karışmamak lazım. Avrupa Birliği'nin ortasında bu tür yaklaşımlar kabul edilemez. İnşallah mantık galebe çalar ve bu tür aşırı kararlar geri çekilir ve uygulanmaz." diye konuştu.

"AVRUPA BİRLİÄžİ'NDE SİVİL TOPLUM DEMOKRASİSİ VAR"

İskeçe Türk Birliği'nin 1927 yılında kurulduğuna dikkat çeken büyükelçi Kerim Uras şöyle devam etti: "İskeçe Türk Birliği kurulduğunda ortada ne Avrupa Birliği var ne başka bir oluşum var. Şu anda Avrupa Birliği'nde sivil toplum demokrasisi var. Bu tür kurumlar ve kuruluşlar çok önemli. Bu tür sivil toplum kuruluşları teşvik ediliyor. Ancak ne yazık ki burada tehdit olarak görülüyor. Bu anlaşıyışın bir an önce değişmesi hepimizin yararına olacaktır. Yunansitan'ın buradan tehdit görmesi çok yanlış. Bunlar paranoik düşünceler ve değişmesi lazım."

MİLLETVEKİLİ ZEYBEK: "EN KISA ZAMANDA OKULLARA BİLGİ NOTU GELECEK"

Büyükelçi Uras’ın İTB ziyaretinde söz alan İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek yaptığı konuşmada okullara gönderilen Türkçe yasağı ile ilgili konuda, bakanlık nezdinde gerekli girişimleri yaptığını ve bunun geri çekildiğini, en kısa zamanda okullara bununla ilgili bilgi notu geleceğini ifade etti.

Büyükelçi Kerim Uras İskeçe temaslarının ardından tekrar Gümülcine’ye geçerek akşam yemeğinde Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Büyükelçi Uras daha sonra Batı Trakya’dan ayrıldı.

Haberler


İstanbul’da Uraloğlu – Stilyanidis görüşmesi

BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı

Pentagon, Rusya’nın Ukrayna’da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı

SİRİZA’daki kriz ve Yunanistan’daki yeni siyasi denge

Hakan Fidan’ın ‘Türk azınlık ve soydaşlar’ açıklamasına Atina’dan tepki

BTAYTD’dan meme kanseri konusunda bilgilendirme etkinliği

Özgür Ferhat, çiftçilerin sorunlarını Tarım Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreterine iletti

‘Gigabit’ programı için başvurular başladı