Anasayfa

08-03-2023
AB heyetinden Yunanistan'a 'şeffaflığa yönelik inisiyatiflerin artırılma' çağrısı
Yunanistan'da temaslarda bulunan, Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Sivil Özgürlükler Komitesi (LIBE) heyeti, ülkede şeffaflığa katkı sağlayacak inisiyatiflerin artırılmasını tavsiye etti.
8 Mart 2023 Çarşamba

Yunanistan'da temaslarda bulunan, Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Sivil Özgürlükler Komitesi (LIBE) heyeti, ülkede şeffaflığa katkı sağlayacak inisiyatiflerin artırılmasını tavsiye etti.

Hafta başında Yunanistan'a gelen heyet, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve gazetecilerle temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.

Heyet Başkanı Sophie in't Veld burada yaptığı açıklamada, geçen hafta Yunanistan'da meydana gelen tren kazasında hayatını kaybedenler için Yunanca taziye mesajı okudu ve AB'nin Yunan halkına desteğini dile getirdi.

Heyetin, tüm AB'de olduğu gibi Yunanistan'da da hukukun üstünlüğü, demokrasi ve temel haklar gibi konularda incelemeler yapmak üzere bulunduğunu belirten Veld, Başbakan Kiriakos Miçotakis, kabine üyeleri ve emniyet teşkilatının temsilcileri gibi yetkililerin heyetle görüşmeye müsait olmamasından duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Veld, "Yunanistan katı bir kurumsal ve yasal çerçeveye, aktif bir sivil toplum ve bağımsız medyaya sahip olmasına rağmen heyet, hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda ciddi tehditler olduğunu not ediyor. Demokrasi için gerekli kontrol ve denge mekanizması ağır baskı altında." değerlendirmesini yaptı.

Sophie in't Veld, gazetecilerin, fiziksel tehdit, sözlü saldırı ve casus yazılım programı kullanımıyla özel alanlarına müdahaleyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Medya kuruluşlarının küçük bir oligark gruba ait olması, medya özgürlüğü ve çoğulculuğunu negatif etkiliyor." dedi.

Veld, ülke dış sınırında ve içinde geri itmelerin, şiddetin, keyfi gözaltıların ve eşyalarına el konulmasının da dahil olduğu göçmenlere yönelik belli davranış biçimlerinin rahatsız edici olduğunu belirterek, "STK kuruluşlarının ve gazetecilerin göç sorununa ilişkin rapor ve izlenimler üzerindeki kısıtlamalar bir an evvel kaldırılmalıdır. İnsan hakları komisyonunun geri itme raporlama mekanizması gibi şeffaflığa katkıda bulunan tüm inisiyatifler benimsenmeli ve artırılmalıdır." diye konuştu.


Haberler


Öğrencilere diş hekimliği ve eczacılık meslekleri tanıtıldı

ABTTF, Avrupa Parlamentosunun hukukun üstünlüğü oturumuna katıldı

İskeçe Müftüsü Trampa’dan Yunanistan’a müftülük sorununun çözümü için diyalog çağrısı

İnanç Mustafaoğlu’ndan Büyükelçi Erciyes’e ziyaret

Çelebi Sultan Mehmet Camii Noel’den önce açılacak

İtalyan Film Festivali 12-15 Kasım’da düzenlenecek

Doğum yardımı artırılıyor

Mehmet Hilmi’nin mücadelesi Türk Tarih Kongresi’nde anlatıldı

GTGB eski başkanlarından Arif Hüseyinoğlu vefat etti

“Müftü” mü, atanmış memur mu?

Elektrik borçlarına yeni düzenleme: Kesinti öncesi 10 gün süre verilecek

Kültür Bakanı Mendoni İmaret’in halka açılacağını duyurdu