Anasayfa


12-05-2023
21 Mayıs’ta sandığa yeni seçim sistemiyle gidiliyor
Hükümet kurulamaması halinde ikinci kez sandığa gidildiğinde, en yüksek oyu alan birinci partiye "bonus" milletvekilliği verilecek.
12 Mayıs 2023 Cuma

Yunanistan’da ilk kez bu yıl 21 Mayıs’taki genel seçimlerde kullanılacak sistem, birinci partiye 50 milletvekili "bonus" uygulamasını kaldırırken, hükümet kurulamaması halinde tekrar sandığa gidilmesini öngörüyor.

Önceki yıllarda uygulanan seçim sisteminde, koalisyon hükümetlerinden kaçınılması ve güçlü bir iktidar gerekçesiyle genel seçimlerde birinci partiye 50 "bonus" milletvekilliği verilirken, yeni sistemde sandığa ilk gidişte bu uygulama kaldırıldı.

300 milletvekilinin yer aldığı mecliste 151 sandalyeyi kazanan parti tek başına iktidar olurken, hiçbir partinin bu sayıya ulaşamaması halinde cumhurbaşkanı en çok oyu alan parti liderini hükümeti kurmak üzere görevlendirecek.

Hükümet kurulamazsa cumhurbaşkanı sırayla en çok oy olan ikinci ve üçüncü parti liderlerine görevi verecek. Liderlerin hükümeti kurmak için üçer günlük süreleri olacak.

Bu aşamada da hükümet kurulamazsa cumhurbaşkanı tüm siyasi parti liderlerini bir araya getirecek. Bu süreçte de başarısız olunması halinde, tüm partilerin katılımıyla kurulacak geçici bir hükümetle, seçmenler tekrar sandığa gidecek.

“TEKRAR” SEÇİMLERİ
İkinci tur yerine "tekrar" olarak adlandırılan bu seçimde, ilk seçimde alınan oy oranına bakılmaksızın tüm parti ve bağımsız adaylar bir kez daha oy pusulalarındaki yerlerini alacak.

Seçimlerin "tekrar" edilmesi halinde "bonus" milletvekilliği uygulanacak. Buna göre, oy oranı yüzde 25 ve üzeri olmak kaydıyla birinci partiye 20 bonus milletvekilliği verilecek.

Yüzde 25’in üzerindeki her yüzde 0,5’lik artış için bir fazla milletvekilliği öngörülüyor. Birinci parti bu çerçevede azami 50 bonus milletvekilliği alabilecek.

SEÇİM BARAJI
Genel seçimlere katılan parti ve bağımsız adayların, meclise girebilmesi için ülke genelinde uygulanan yüzde 3 barajını aşması gerekiyor.

Bu seçim barajının sadece partiler ve ittifaklar için değil, tüm bağımsız adaylar için de geçerli olması pratikte bağımsız adayların meclise girmesinin önünü kapamış oluyor.

SEÇİME KATILAN PARTİLER
21 Mayıs’taki genel seçimlere katılacaklar, Yüksek Mahkemenin (Arios Pagos) 2 Mayıs’ta aldığı kararla belirlendi.

Yüksek Mahkemenin, 21 Mayıs genel seçimlerine katılmak üzere yapılan 50 başvurunun 36’sını kabul etmesiyle seçimlere 27 siyasi parti, 8 ittifak ve 1 bağımsız adayın katılmasına imkan tanındı.

ANKETLER
Araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerde, iktidardaki Yeni Demokrasi ilk sırada gözükürken, kendisini ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak (SİRİZA) izliyor. Seçmenlerin en çok desteklediği üçüncü parti ise PASOK olarak gözüküyor.

FOTO: AA

Haberler


Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi

Ünlü tenor Hakan Aysev Gümülcine’ye geliyor

DEB Partisi ve EFA’dan ortak etkinlik

Pervin Hayrullah ‘Ezilen Halklar Konferansı’na katıldı

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı ligde 18. kez şampiyon oldu

Yunanistan, AB’nin Türkiye ile ilişkiler hakkındaki kararlarından memnun