Anasayfa

12-05-2023
Selanik'teki Osmanlı eseri Hamza Bey Camisi restore edilecek
Selanik'te Osmanlı döneminden kalma Hamza Bey Camisi'nin restore edileceği bildirildi.
12 Mayıs 2023 Cuma

Selanik'te Osmanlı döneminden kalma Hamza Bey Camisi'nin restore edileceği bildirildi.

Basında yer alan haberlerde, Kültür ve Spor Bakanlığının aldığı kararla caminin restorasyon çalışmaları için İyileştirme Fonundan 10,5 milyon euro kullanılacağı belirtildi.

Restorasyon çalışmalarının 2025'te tamamlanacağı belirtilen haberlerde, çalışmaları Kültür ve Spor Bakanlığının Bizans ve Bizans Sonrası Eserler Müdürlüğünün üstleneceği kaydedildi.

Selanik'te 1468'de inşa edilen ve şehrin en eski camisi olan Hamza Bey Camisi, Yunanistan'ın bağımsızlığının ardından bir süre yapılış amacına uygun kullanıldı. Sonraki yıllarda caminin kesme taştan yapılan minaresi yıkıldı, kubbesindeki kalem işleri, yazı levhaları silindi ve içindeki geçmeli ahşap minberi yok edildi.

Şehrin ana caddelerinden Egnatiya üzerinde bulunan cami 1927'de Yunanistan Ulusal Bankasının mülkiyetine geçirildi. Daha sonra özel şahsa satılan caminin dışa bakan kısımları bölünerek dükkan yapıldı, iç kısmı ise sinemaya dönüştürülerek 80'li yıllara kadar erotik filmler gösterimi için kullanıldı.

Cami depremlerden zarar görmesine rağmen bugüne dek ayakta kalmayı başardı.

Haberler


Zeybek, özel gereksinimli bireylerin feribotlardaki erişebilirlik sorunlarını meclise taşıdı

Kozlukebir Belediyesinden mali durum açıklaması

Habipoğlu: “OPEKEPE skandalı nedeniyle bölgemizde zor günlerin yaşanması muhtemel”

Hayvancılık sektörü umduğunu bulamadı!

OPEKEPE skandalında soruşturma komitesi önergeleri mecliste reddedildi

Fener’deki kamping plajı mavi bayrağını kaybetti

Meteoroloji fırtına, dolu ve kuvvetli rüzgâr uyarısında bulundu

Hüseyin Zeybek’ten hükümete OPEKEPE tepkisi: “Yolsuzluğu örtbas etmeye çalışıyorsunuz”

Özgür Ferhat: “OPEKEPE skandalı sistematik yolsuzluğun göstergesidir”

Aşırı sıcakların ardından yağış geliyor

Tayinli müftülerin provokasyonuna karşı çıkan Türk azınlık temsilcileri yargı önüne çıkıyor

Hollanda, İsrailli iki bakanı “istenmeyen kişi” ilan etti