Anasayfa


08-06-2023
YDP ile SİRİZA arasındaki ‘azınlık’ tartışması sürüyor
Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Başkanı Kiriakos Miçotakis’in açıklamalarıyla, YDP ile SİRİZA arasında başlayan ve Batı Trakya Türk azınlığı üyesi SİRİZA milletvekilleriyle azınlığı konu alan tartışma büyüyor.
8 Haziran 2023 Perşembe

Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Başkanı Kiriakos Miçotakis’in açıklamalarıyla, YDP ile SİRİZA arasında başlayan ve Batı Trakya Türk azınlığı üyesi SİRİZA milletvekilleriyle azınlığı konu alan tartışma büyüyor.

Miçotakis’in Rodop milletvekili Özgür Ferhat’ın Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğunun desteğiyle seçildiğini iddia etmesiyle başlayan tartışma iki parti kurmaylarına da yansıdı.

7 Haziran Çarşamba akşamı Attica TV’deki programa katılan YDP’nin önde gelen isimlerinden uluslararası ilişkiler uzmanı ve eski Eğitim Bakan Yardıcısı Angelos Sirigos ile SİRİZA’nın kurmaylarından eski Eğitim Bakanı gazeteci Nikos Filis arasında Batı Trakya konusunda tartışma yaşandı. SİRİZA milletvekillerinin Batı Trakya’da Türk azınlığın varlığını savunduğunu iddia eden Sirigos, Nikos Filis’e “Siz bu görüşü paylaşıyor musunuz?” diye sordu. Filis ise bu soruya şu yanıtı verdi: “Bizim bir görüşümüz var. Azınlık üç bölümden oluşuyor. Türk kökenliler. Bunlar kendilerini Türk olarak tanımlıyor. Ayrıca Pomaklar ve Çingeneler var.”

Sirigos’un “Bu milletvekili azınlığı sürekli olarak Türk olarak tanımlıyor.” demesi üzerine ise Nikos Filis, “Tam olarak ne dediklerini dinlemiyorsunuz. İnsanların bir isteği var. Azınlıkların nüfus sayımının yapılmasını istiyorlar. Ve bu taleplerinde haklılar. Yunan devleti Trakya’da azınlıkların nüfus sayımını yapmamıştır.” dedi.

“Yunanistan’da 1951 yılından bu yana bu şekilde nüfus sayımı yapılmamaktadır” diye cevap veren Sirigos’a karşı Nikos Filis, “Neden yapılmasın? Azınlık Hakları Çerçeve Sözleşmesi nüfus sayımından bahsediyor. Biz bu sözleşmeyi imzaladık ancak mecliste onaylamadık. Bu insanlar bu sözleşmenin uygulanmasını istiyor.” dedi.

Angelos Sirigos’un canlı olarak yayınlanan programda Filis’e “Size göre Türk azınlık var mı? Çünkü her iki milletvekiliniz de ve özellikle Rodop milletvekiliniz sürekli Türk azınlıktan bahsediyor.” ifadeleri üzerinde Nikos Filis şöyle dedi: “Önemli olan nokta farklı. Bu kişi bir görüşü savunduğu için mi kovuşturuluyor? Bize göre azınlık Müslüman azınlıktır. Bu azınlık da üç parçadan oluşmaktadır.”

Program sunucusunun, “Bu görüşün dışında farklı bir şey söyleyen adayınız olabilir mi?” sorusuna ise Nikos Filis, “Evet tabii ki söyleyebilir.” yanıtını verdi.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler