Anasayfa

13-06-2023
Danışma Kurulu: 'Türk azınlığın iradesine ve tercihlerine saygıları yok'
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Kiriakos Miçotakis ve parti kurmaylarından Dora Bakoyanni'nin, Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.
13 Haziran 2023 Salı

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Kiriakos Miçotakis ve parti kurmaylarından Dora Bakoyanni'nin, Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. Açıklamada; "Gördük ki, Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının hür iradesine ve tercihlerine zerrece saygıları yok." ifadesine yer verildi.

Danışma Kurulunun "Azınlığın beklentisi sadece güven ve saygı" başlığıyla yayımlanan açıklamasında şöyle denildi: "Gerek YDP lideri Sayın Kiriakos Miçotakis'in seçim sonrası yaptığı değerlendirmelerinde gerekse eski Dışişleri Bakanı ve Trakya Kalkınma Komisyonu Başkanı Sayın Dora Bakoyanni'nin bölgemize gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında halka hitaben yaptığı konuşmalarında gördük ki, Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının hür iradesine ve tercihlerine zerrece saygıları yok. Özellikle tehditvari söylemler azınlık insanını çok rencide etmiştir. Geçmişte azınlığın karanlık günler diye anımsadığı dönemi çağrıştıran bu söylemler tarafımızdan asla kabul edilemez. Tüm Yunanistan maviye boyanırken sadece Rodop vilayetinin kırmızı olması hasebiyle büyük rahatsızlık yaşandığı yapılan suçlamalardan anlaşılmaktadır. Ancak neticenin müsebbibini başka yerlerde aramak yerine, uyguladıkları azınlık politikalarını sorgulamaları ve özeleştiri yapmalarının daha rasyonel bir yaklaşım olacağı kanaatindeyiz. Mesela bugüne kadar izlenen politikalarla bölgemizi nasıl Yunanistan'ın ve Avrupa'nın en fakir bölgesi haline getirdiğinizin ve bu sebeple birçok gencimizi bölgemizi istemeye istemeye terk etmek mecburiyetinde bıraktığınızın izahatını bu topluma nasıl yapacaksınız?"

Azınlığın kronikleşmiş sorunlarının görmezden gelindiğini belirten Danışma Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Geçmişten günümüze kimlik, eğitim, vakıflar ve müftülük gibi kronikleşmiş sorunlarımızı hep görmezlikten geldiğinizi azınlığımız gayet iyi bilmektedir. Lozan Antlaşması azınlığa birçok hak tanımıştır. Azınlığı emanet alan Yunanistan, uluslararası hukukun belirlediği çerçevede azınlığa haklarını vermek ve sorunlarını çözmek yerine, azınlığı muhatap almadan çıkarttığı yasalarla hak gaspına maalesef hep devam etti. Azınlığın haklarını, taleplerini ve tercihlerini sürekli yaftalayan tutumunuzu umarız bir an evvel değiştirmeye çalışırsınız. Bunu başardığınızda eminiz ki bizi daha iyi anlayacak ve hür irademize saygı gösterebileceksiniz.Biliniz ki baskı ve şantaja azınlık insanı asla pabuç bırakmaz. Azınlığı kucaklamak isteyen bunu ancak ve ancak samimi bir güven ve saygı ile başarabilir."



Haberler


Annelere istihdam desteği: 10 bin kişilik program açıldı

Yerapetritis: “Ege’de ikinci deniz parkı ve kara suları genişlemesi yolda”

Sofulu’da uyuşturucu operasyonu

Rodop ilinde çiçek hastalığı nedeniyle 5 sürü daha itlaf edildi

Hollandalı Bakan sınır çitini ve göç merkezlerini ziyaret etti

Gümülcine’de Miraç Kandili programları yoğun katılımla gerçekleşti

Paşevik’te Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Kadınlardan Miraç Kandili etkinliği

Eğitim Bakanı Zaharaki’den Başkonsolos Ünal’ın okul ziyaretlerine yanıt

Yunanistan ilk Belharra fırkateynini teslim aldı

Fidan: Miçotakis – Erdoğan görüşmesi şubatta planlanıyor

Süpermarketlerde yeni zam dalgası: Artışlar yüzde 50’ye ulaşıyor