Anasayfa

01-07-2023
SİRİZA Avrupa uzmanı Valden'e göre Batı Trakya'daki azınlık Türk olarak tanınmalı
SİRİZA Avrupa Politikaları Komitesi uzmanı ve akademisyen Sotiris Valden, Batı Trakya'daki azınlığın Türk olarak tanınmasının demokrasinin gereği olduğunu kaydetti.
1 Temmuz 2023 Cumartesi

SİRİZA Avrupa Politikaları Komitesi uzmanı ve akademisyen Sotiris Valden, Batı Trakya'daki azınlığın Türk olarak tanınmasının demokrasinin gereği olduğunu kaydetti.

Valden "tvxs.gr" internet sitesinde yayımladığı makalede, "Batı Trakya'daki azınlığın Türk olarak tanınması uluslararası bir sorumluluk ve demokrasinin gereği." ifadesini kullanarak, bunun Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine de katkı sağlayacağına işaret etti.

Sotiris Valden, Yunanistan'ın azınlığa yönelik izlemesi gereken politikasını tanımlarken "azınlığın kendi etnik kimliğini tanımlama hakkına sahip olması, bölgede yaşayan Türklerin de Yunanlar gibi polis ve hakim olarak istihdam edilmesi, mağaza ve caddelerde Türkçe tabelaların bulundurulabilmesi, azınlığın kendi müftüsünü seçme hakkının olması, okullardaki Türkçe eğitim kalitesinin artırılması ve azınlığın yaşam standardını ülke ortalamasına yaklaştırmayı hedefleyen politikalar geliştirilmesi" gibi unsurların gerekli olduğuna dikkat çekti.

Trakya'da Türklerin var olduğunun herkes tarafından bilindiğini ancak Yunanistan'ın ulusal çıkarlarına ters düştüğü için dillendirilmediğini belirten Valden, 1950'lerin ortalarına kadar Trakya'daki azınlığın Yunan devletince de Türk olarak tanımlandığını hatırlattı.

"HER AZINLIK KENDİ ETNİK KİMLİÄžİNİ TANIMLAMA HAKKINA SAHİPTİR"
Azınlıklarla ilgili geliştirilen uluslararası ve Avrupa politikalarının merkezinde kendini tanımlama hakkı olduğunun altını çizen Valden şu ifadeleri kullandı:

"Her vatandaş ve her azınlık kendi etnik kimliğini tanımlama hakkına sahiptir. Kendimi Türk veya Makedon olarak tanımlıyorsam, Türk veya Makedon'um demektir ve devletin bunu bireysel veya azınlık olarak kabul etmesi gerekir."



Haberler


Basketbolda Olimpiakos şampiyon oldu

Müftüler Trampa ve Şerif, Köln’deki Uluslararası Müslümanlar Konferansı’na katıldı

Kozlukebir Belediyesi’nden Çocuk Festivali

Selimiye Camii’nin açılışına Batı Trakya’dan müftüler ve soydaşlar katıldı

Yerapetritis, Sırbistan’ın AB üyeliğini desteklediklerini belirtti

24. Kiraz Festivali Bulatköy’de başladı

Avrupa Konseyi’nden Yunanistan’a Batı Trakya Türk dernekleri uyarısı: AİHM kararları hala uygulanmadı

Özgür Ferhat: “Uzun süredir yürüttüğümüz girişimler sonuç verdi”

Doğu Makedonya ve Trakya bölgesi için sağanak yağış ve dolu uyarısı

İTB Gençlik Buluşmaları devam ediyor

2026 FIFA Dünya Kupası görkemli açılış töreniyle başladı

ABTTF: “Yunanistan, önce kendi azınlık hakları sicilini düzeltmeli”