Anasayfa

11-07-2023
Rekor sıcaklar geçen yıl 61 binden fazla ölüme yol açtı
Avrupa'da 30 Mayıs-4 Eylül 2022 döneminde sıcaklığa bağlı en çok ölüm İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de görüldü.
11 Temmuz 2023 Salı

Yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa'da, iklim kriziyle tetiklenen rekor seviyelerdeki sıcaklıkların yaşandığı 2022 yaz aylarında sıcak hava kaynaklı 61 binden fazla ölüm kayıtlara geçti. En çok ölüm ise İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de görüldü.

The Guardian'ın haberine göre, uluslararası kamu sağlığı uzmanlarından oluşan bir grup, Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) verilerinden yararlanarak araştırma hazırladı.

Araştırmada, Eurostat'ın, 2022'nin 30 Mayıs-4 Eylül tarihlerinde Avrupa'nın 35 ülkesinde kayıtlara geçen sıcak hava kaynaklı ölüm verileri incelendi.

Ölüm sayısının, anormal yüksek sıcaklıkların görüldüğü, kuzeye göre daha sıcak olan Güney Avrupa'da ve yazın en sıcak günlerinin yaşandığı dönemde arttığı ifade edildi.

Araştırmada, 2022 yazında Avrupa'daki ortalama sıcaklıkların, önceki 30 yılın ölçümlerini aştığı, sadece en yoğun sıcaklıkların yaşandığı 18-24 Temmuz'da 11 bin 637 kişinin öldüğü belirtildi.

Avrupa'da 30 Mayıs-4 Eylül 2022 döneminde 61 bin 672 kişinin sıcaklığa bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği, en çok ölümün İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de görüldüğü kaydedildi.

Ölümlerin sadece küçük bir kısmının sıcak çarpmasından kaynaklandığı, çoğunlukla sıcak havanın, vücudun kalp ve akciğer hastalığı gibi mevcut sağlık sorunlarıyla baş etmesini önleyerek ölüme yol açtığı ifade edildi.

BİLİM İNSANLARI ENDİŞELİ
Uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle Dünya genelinde sıcaklıkların 1,1 derece arttığını vurgulayarak, bu artışın devam edeceğine dair endişelerini dile getiriyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 10 Temmuz'da, deniz yüzeyi sıcaklıklarının mayıs, haziran ve temmuzda rekor seviyeye ulaştığını ve El Nino hava koşullarının etkisiyle son aylarda yaşanan sıcaklık rekorlarının daha da artacağını açıklamıştı.

Haberler


Zaharaki’den tepki çeken yasa sonrası Ruşenler ziyareti

Zeybek’ten sert eleştiri: ’Azınlık eğitimi ve hakları göz ardı ediliyor’

Yunanistan – İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

Bir evde 174 silah ve yaklaşık 15 bin 500 fişek ele geçirildi

Özgür Ferhat’tan tepki: ’Azınlık içinde azınlık yaratmaya çalışıyorlar’

İmaret sahilinde kaybolan çocuktan acı haber

Zeybek’ten Alevi – Bektaşi soydaşları ayrıştıran tasarıya sert tepki

“Azınlık içinde azınlık” yaratan yasa tasarısı kabul edildi

Arnavutluk’ta Bektaşi Devleti girişimine karşı uluslararası tepki

SİRİZA’ya göre Türkiye, İtalya ve Libya İşbirliği Zirvesi Atina için bir yenilgi

Dikkat: İmaret sahilinde 12 yaşındaki çocuk kayboldu!

Karasu’dan İskeçe’nin ova bölgesine su taşınacak