15-09-2023
Çocuklarımıza karşı vicdanınız da mı yok?
Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik bir ayrımcılık, haksızlık ve baskı örneği. Neyi mi kast ediyoruz? Anlatmaya çalışalım.
Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik bir ayrımcılık, haksızlık ve baskı örneği. Neyi mi kast ediyoruz? Anlatmaya çalışalım.
İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi, il genelindeki tek azınlık ortaokul ve lisesi. Aynı zamanda İskeçe ilinde en çok öğrenciye sahip okul. Okulun öğrenci sayısı son yıllarda ciddi bir şekilde arttı. Okul binası yetmeyince vardiyalı eğitime geçildi. Öğrenciler, öğretmenler, veliler şikayet etti. Vardiyalı eğitim nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşandı. Yeni okul binası talebi ise devlet tarafından hep görmezden gelindi.
Derken, dönemin Başbakanı Aleksis Çipras, okulu ziyaret etti. Öğrenciler, okul bahçesine sığmadığı için ülkenin başbakanını sınıfların pencerelerinden dinledi. Bizler ülkemizin başbakanından "Siz çocuklarımız için, İskeçe ilinin en çok öğrenciye sahip okulu için yeni bir okul inşa edeceğiz" sözünü beklerken, ülkemizin başbakanı "vardiyalı eğitimin sona ermesi ve bu mağduriyetin bitmesi için bir çare bulacağız" diyerek durumu "idare etmeye" çalıştı. Peki ne yapıldı? Okul, birkaç sınıflık ek bir binaya kavuştu. Kanaatkâr azınlık insanı "Buna da şükür" dedi. Her zaman dediği gibi!
Ek binanın geçici bir çözüm olduğunu bizim gibi, yetkililer de biliyordu. Bu arada Batı Trakya Türk Azınlığı'nın "yeni okul binası talebine" ise hiçbir şekilde olumlu yanıt verilmedi. Nitekim iki yıl sonra okul binası yine yetersiz kaldı. Öğrenci sayısı biraz artınca vardiyalı eğitim geri geldi. 2019 yılıydı. Öğrenci velileri eylem kararı aldı. Sesini duyurmaya çalıştı. Vardiyalı eğitim istemiyoruz dedi öğrenci velileri. Yeni okul binası talebi bir kez daha gündeme geldi. Yeni bina olmayacaksa en azından okulun ek binasına birkaç adet prefabrik sınıf yerleştirilsin ki, vardiyalı eğitim işkencesi bitsin dedik. Olmadı, o da olmadı!
Sesimizi duymadılar, feryadımızı görmediler. Azınlık çocuklarını, yine vardiyalı eğitime mahkum ettiler. Son eylemden bu yana dört yıl geçti. Eyalet başkanının da, belediye başkanının da "sorunun çözümü için uğraş vereceğiz" sözlerini tuttuklarını söylemek gerçekten çok zor. Peki bu vardiyalı eğitimin devam ettiği son dört yıl içinde ne oldu? Mağduriyet devam etti. Aileler de, öğrenciler de mağdur oldu. Vardiyalı eğitim uygulaması, birçok öğrencinin İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi'ni tercih etmemesine neden oldu. Son birkaç yıl içinde öğrenci sayısı azalmaya başladı. Okuldaki öğrenci sayısı 740'lardan bu yıl 593'e geriledi. Aslında bu tablo bile yetkililerin vardiyalı eğitim sisteminde neden ısrar ettiklerini apaçık ortaya koyuyor!
Bu yıl öğrenci sayısının gerilediğini de dikkate alan okul idaresi, encümen heyeti ve okul aile birliğiyle istişare halinde aldığı karar doğrultusunda tüm öğrencilerin sabahçı olacağını velilere bildirmişti. Zira okul geçmişte, bu yılki öğrenci sayısından çok daha fazla öğrenciyle öğleden sonra eğitimine ihtiyaç duymamıştı. Rakamın azaldığı bu yıl ise bu uygulama çok daha rahat bir şekilde yapılabilecekti. Yeni okul binası olmasa bile, vardiyalı eğitim uygulamasından kurtulacak olmak herkesi sevindirdi. Ancak bu sevincimiz kursağımızda kaldı!
Okulun açıldığı ilk gün (11 Eylül 2023 Pazartesi) İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü, İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi'ne gönderdiği yazıyla ortaokul üçüncü sınıf öğrencilerinin bu yıl öğleden sonra eğitim yapacağını buyurmuş! Yani "Size ne oluyor da vardiyalı eğitimi sonlandırıyorsunuz, vardiyalı sistem devam edecek. Çünkü öyle gerekiyor ve biz öyle uygun gördük." demeye getirmiş. Tabii bu noktadan sonra okul idaresi, encümen heyeti ve okul aile birliği ile ortaöğretim müdürlüğü arasında bir trafik başlıyor. Ne yazık ki İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü, "hadi orta üçler olmasın, orta birler öğleden sonra eğitime gelsin" diyerek sözüm ona "uzlaşı" örneği sergiliyor! Dolayısıyla ortaöğretim müdürlüğü tüm azınlık insanının hayret ve tepkisine neden olan kararında ısrar ediyor.
Türk azınlık eğitimine ve dolayısıyla Batı Trakya Türk Azınlığı'na bu denli başka bir sıfat kullanmamak için "negatif" demekle yetindiğim bir anlayışı ve muameleyi anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum!
Ne diyor devlet veya yetkili kurumlar?
- Yeni okul binası talebine HAYIR!
- Vardiyalı eğitimin sona ermesi için ve yeni okul binası olana kadar birkaç prefabrik sınıf talebine de HAYIR!
- Öğrenci sayısı azaldığı için okul idaresinin vardiyalı eğitimi sona erdirme kararına da HAYIR!
Özetle durum bu. Azınlık hakları yok, insan hakları yok, eğitim hakkı yok, makul ve demokratik talep ve beklentilere olumlu cevap vermek yok, okulun kendi ürettiği çözüme saygı yok!
Peki soruyorum; ÇOCUKLARIMIZA KARŞI VİCDANINIZ DA MI YOK???