Anasayfa


03-04-2024
Zeybek, İskeçe’deki hava kirliliğini sordu
İskeçe ili Yeni Sol Parti Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe dahil ülke genelindeki bir çok sehirde tespit edilen hava kirliliği konusunu meclis gündemine taşıdı.
3 Nisan 2024 Çarşamba

İskeçe ili Yeni Sol Parti Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe dahil ülke genelindeki bir çok sehirde tespit edilen hava kirliliği konusunu meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Enerji Bakanlığına yönelik soru önergesinde Hüseyin Zeybek, dünya çapında hava kalitesini takip eden IQAir şirketinin 2023 yılı raporunun yayınlandığını ve söz konusu raporda İskeçe, Patra, Atina, Rio, Thermi gibi şehirlerin söz konusu raporda yer aldığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre dünya çapında her yıl milyonlarca insanın hava kirliliğine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Hüseyin Zeybek’in soru önergesi şöyle:

“Birkaç hafta önce, dünya çapında hava kalitesini takip eden IQAir şirketinin 2023 yılı raporu yayınlandı. Sözkonusu rapor sonuçları, tüm radyo, televizyon ve yayın organları tarafından da yayınlandı.

Araştırma sonuçlarına göre, dünya çapında 10 ülke arasında sadece %9 oranında şehir Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kriterlerine göre temiz hava kalitesine sahiptir. Ülkemiz Yunanistan da bu listede yerini aldı ve hava kirliliği olan şehirleri açıklandı. Listeye göre (Patra, Atina, Rio, Thermi, İskeçe (Xanthi) vb.) bu şehirler arasında.

Yapılan araştırma özellikle en küçük ama en tehlikeli madde olan PM2.5’i inceledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre dünya çapında her yıl milyonlarca insan hava kirliliğine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetmektedir, hatta bu sayı 6,7 milyona ulaşmaktadır.

Daha spesifik olarak Yunanistan, havası en kirli ülkeler sıralamasında 79. sırada yer almaktadır. Atina’nın tüm bölgelerinde ve Selanik’in birçok bölgesinde, insan sağlığı açısından tehlikeli oranlar kaydedilmektedir.

Rapora göre yüksek oranda PM2.5 mikropartiküllerinin gözlemlendiği bölgeler arasında İskeçe’nin de (Xanthi) olması endişe yarattı.

Tüm yukarıda belirtilenlerden dolayı sayın bakana sorulur: Hükümet, İskeçe (Xanthi) bölgesinde hava kirliliğini ve sözkonusu mikropartiküllerin varlığını azaltmak ve bölge sakinlerinin sağlığını korumak amacıyla ne gibi önlemler almayı planlıyor?”

Haberler


Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı