13-05-2024
Erdoğan - Miçotakis açıklamalarında azınlıklar konusuna da değindiler
Türkiye Cımhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiriakos Miçotakis arasında yapılan görüşme sonrasında liderler basına açıklamalarda bulundu.
Türkiye Cımhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiriakos Miçotakis arasında yapılan görüşme sonrasında liderler basına açıklamalarda bulundu.
Kiriakos Miçotakis'e ziyaretinden dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki diyalog sürecini açık tutma kararlılığını ifade etti. Aralık ayında Atina'yı ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in iadeyi ziyareti nedeniyle kendisine teşekkür etti.
Görüşmenin son derece verimli olduğunu belirten Erdoğan, yakınlaşma ve iş birliğinin iki ülke halkı yararına olduğunu söyledi. Erdoğan iki ülke arasındaki ticaret hacmini 6 milyar eurodan 10 milyar euroya yükseltme kararını dile getirdi. Görüşmede terörle mücadele konusunun de ele alındığını ifade eden Erdoğan, FETÖ ve PKK gibi örgütlerle mücadelenin gündeme geldiğini belirtti.
Türk - Yunan İş Konseyinin kurulmasının iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğini dile getiren Erdoğan, "Bugün imzalanan afet ve acil durum yönetimi alanında mutabakat zaptı ahdi zeminimizi sağlamlaştırmıştır. Ziyaret vesilesiyle imzalanan sağlık ve tıp bilimleri alanlarında iş birliğine dair anlaşmayla da iş birliğimizi tahkim etmiş olduk." dedi.
Erdoğan konuşmasında Batı Trakya Türk Azınlığına da değinerek, "Azınlık konusunu iki ülke arasındaki beşeri bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin Yunanistan'daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz." dedi.
Kıbrıs sorununun kalıcı ve adil çözüme kavuşturulmasının önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, "Böyle bir adımın atılması tüm bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir." ifadesini kullandı.
Bölgesel konuları ve Gazze'deki soykırım konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını kaydeden Erdoğan, uluslararası toplumun bu konuya karşı daha gür bir şekilde ses çıkartması gerektiğini vurguladı.
Kariye Camii'nin titiz bir restorasyon sonrasında ibadete ve ziyarete açıldığını ifade eden Erdoğan, bu kararın 2020'de alındığını hatırlatarak, eserin herkesin ziyaretine açık olduğunu söyledi. Ülke olarak pozitif gündeme katkı yapmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısına katılmak üzere Miçotakis'i yeniden Ankara'ya davet etti.
BAŞBAKAN KİRİAKOS MİÇOTAKİS
Başbakan Kiriakos Miçotakis de konuşmasına kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek başladı. 10 ay içinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'la dördüncü kez görüştüğünü anlatan Miçotakis, güven artırıcı önlemler toplantıları ve pozitif gündeme atıfta bulundu. Ekonomi alanında iş birliğinin arttığına işaret eden Miçotakis, "Atina Anlaşması ile işbirliği sürecinde elle tutulur sonuçların olduğunu söyledi.
10 Ege adasına Türk turistlerin serbestçe gelebildiğini ve vize işlemlerinin birkaç dakikada gerçekleştiğini belirten Miçotakis, "Bunun olumlu bir gelişme olduğunu görüyoruz. Bu sürecin elle tutulur sonuçları oldu."
İki ülke yakınlaşmasının ekonomik alanda sonuç verdiğini söyleyen Miçotakis, "Türk - Yunan İş Konseyi oluşturulması çok önemli. Bu gelişmeyi selamlamak isterim." dedi.
Konuşmasında azınlıklar konusuna da değinen Miçotakis, "Lozan Antlaşması'yla belirlenen ülkemizdeki azınlıkların iki halk arasındaki dostluk köprüsü olduğuna samimiyetle inanıyorum. Bir taraftan, nüfus bakımından ciddi anlamda küçülmüş olsa da Yunan azınlık, Türkiye'nin kültürel ve sosyal yaşamını zenginleştirmektedir. Ancak bunu devam ettirebilmesi için Türk devletinin yardımına ihtiyacı var. Trakya'da ise Hristiyan ve Müslüman vatandaşlarımız, Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin kendilerine sağladığı eşit fırsatlarla, uyum içinde yaşamaktadırlar. Sizi temin ederim ki ben de bu amaca sabitlenmiş durumdayım. Dediğim gibi; azınlığın dini bir azınlık olarak tanımlaması Lozan Antlaşması'nda açıkça belirlenmiştir. Yunan devletinin Trakya'daki Müslüman azınlığın huzuru sağlanması, yasalar önünde eşitliğin uygulanmasıyla mümkün oluyor. Aynı zamanda ülkemizdeki Müslümanlar için özel bazı önlemler de alınmaktadır. Müslüman azınlığın, Yunan siyasi ve kültürel yaşamına faal olarak katılımını bir başarı olarak görüyoruz. Türkiye'deki sürekli azalan Yunan azınlık da aynı durumu yaşasaydı çok iyi olurdu." dedi.
Miçotakis, Kariye manastırının yapısının değiştirilmesinden duydukları üzüntüyü de aktardıklarını dile getirdi. Ukrayna ve Ortadoğu'daki olayları da Türkiye Cumhurbaşkanıyla görüştüklerini ifade eden Miçotakis, Ortadoğu'daki olaylarla ilgili olarak Türkiye'yle her zaman aynı görüşte olmadıklarını söyledi.
FOTO: AA