09-10-2024
ABTTF’den Dendias’a tepki
Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın 4 Ekim Cuma günü İskeçe’nin Yunanistan’a ilhakı için gerçekleşen törende yaptığı açıklamalara ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu tepki gösterdi.
Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın 4 Ekim Cuma günü İskeçe’nin Yunanistan’a ilhakı için gerçekleşen törende yaptığı açıklamalara ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu tepki gösterdi.
Savunma Bakanı Nikos Dendias, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Müslüman azınlık Trakya Yunanlılığının ayrılmaz bir parçasıdır” ifadelerine yer vermişti.
Ulusal Naftemporiki gazetesinin haberine göre Dendias İskeçe’de yaptığı konuşmada, “Yunanistan dışındaki herkes için bile Trakya’nın öneminin ne kadar stratejik olduğunun açıkça anlaşıldığını söylemek istiyorum. Doğu Akdeniz, Ege, Orta ve Doğu Avrupa arasında bir merkezdir. Çok net bir iletişim kanalıdır. Sadece Yunanistan’ın değil, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin ve daha geniş bir şekilde söylememe izin verirseniz Batı Dünyası’nın çıkarları için gerekli bir alandır.” ifadelerini kullanmıştı.
Dendias, Trakya’nın daha da gelişeceğinden, yakın gelecekte Yunanistan ve Avrupa için önemli bir rol oynayacağından emin olduğunu söylerken, “Müslüman azınlıktan da özel olarak bahsetmek ve Trakya’nın Yunanlılığının ayrılmaz bir parçası olduğunu söylemek istiyorum. Onları böyle görüyoruz, onlara böyle davranıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Savunma Bakanı Dendias’ın İskeçe’deki kutlamalarda yaptığı konuşmada bölgedeki varlığımızla ilgili yaptığı açıklamayı anlamakta güçlük çekiyorum. Zira Dendias, ‘Müslüman azınlık’ olarak tanımladığı Batı Trakya Türk toplumunun bölgenin ayrılmaz bir parçası olduğunu ancak bu bölgenin Yunanlılığının içinde bir varlık gösterdiğinin altını çizmek istiyorsa bu açıklama yine sorunlu. Batı Trakyamız’da Türk toplumunun varlığı değişmez bir gerçektir, bizler bu ülkenin bir parçasıyız, hep söylediğimiz gibi ülkemiz için zenginlik unsuruyuz. Ancak Dendias, bu vesile ile stratejik öneme sahip olduğunun altını çizdiği bölgemizdeki varlığımızın Yunanlılığın içinde görüyorsa bu noktada karşı çıkarız. İstanbul, Bozcaada ve Gökçeada’daki gayri-Müslim azınlık ne kadar Rum ise bizler de o kadar Türk’üz, Batı Trakya Türkleriyiz. Bölgedeki varlığımız, statümüz ve haklarımız Lozan Antlaşması ile tanımlanmış ve garanti altına alınmıştır. Bizi böyle görmeli, bize buna uygun olarak yani Türk varlığımızı kabul ederek, eğitim ve din alanındaki özerkliğimizi tam bir biçimde tahsis ederek davranmalılar. Aksi ırkçı bir açıklama ile beyaza siyah demek olur, bunu hiçbir zaman kabul etmeyiz” ifadelerini kullandı.