23-10-2024
ABTTF, Yunanistan’ın AİHM kararlarını uygulamamasını BM gündemine getirdi
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türk Azınlığının dernek kurma özgürlüğünün ihlali ve Bekir Usta dava grubu ile ilgili olarak AİHM kararlarının 16 yıldır uygulanmamasını Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşıdı.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türk Azınlığının dernek kurma özgürlüğünün ihlali ve Bekir Usta dava grubu ile ilgili olarak AİHM kararlarının 16 yıldır uygulanmamasını Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşıdı.
BM Ekonomik ve Sosyal Konseyinde özel istişari statüye sahip olan ABTTF, BM Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’ne ( ICCPR) taraf ülkelerin uygunluğunu inceleyen İnsan Hakları Komitesi’nin 21-22 Ekim tarihlerinde gerçekleşen 142. oturumuna katıldı.
Oturumda ele alınan Yunanistan incelemesi için İnsan Hakları Komitesine derneklerin katkı süreci kapsamında ayrıntılı bir rapor gönderen ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliği, eğitim, dernek kurma özgürlüğü, din özgürlüğü, siyasi temsil ve Batı Trakya Türk toplumuna yönelik nefret söylemi dahil olmak üzere sözleşmenin 27. maddesi kapsamındaki azınlık sorunlarını ayrıntılı bir rapor ile komiteye iletti.
Oturumda ICCPR Sözleşmesi uyarınca gerçekleştirilen inceleme kapsamında Yunanistan’ın medeni ve siyasi haklar alanındaki ilerlemesi ele alındı. Yunanistan incelemesi öncesinde bağımsız uzmanlardan oluşan İnsan Hakları Komitesinin 21 Ekim Pazartesi günü düzenlediği sivil toplum kuruluşlarını bilgilendirme toplantısına katılan sivil toplum temsilcileri, komite üyelerinin Yunanistan’a ilişkin sorularını yanıtladı.
Bu toplantıya çevrimiçi olarak katılan ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı, dernek kurma özgürlüğünün ihlali ve AİHM kararlarının uygulanmaması sorununu gündeme getirdi. ABTTF, Bekir Usta ve diğerleri dava grubu adı ile Batı Trakya Türk toplumunun dernek kurma özgürlüğünün ihlal edildiği kararı verilen AİHM’de üç dava kazandığını ancak 16 yıldır AİHM kararlarının uygulanmadığını söyledi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bu grubu incelediğini belirten ABTTF, sadece bu üç davanın değil, basit bir taraftar derneği olan Batı Trakya Fenerbahçeliler Kültür ve Spor Derneği’nin kayıt edildikten sonra adındaki Batı Trakya kelimesinin ulusal bütünlüğe aykırı olduğu gerekçesiyle kapatıldığını kaydetti.
Polisin aşırı güç kullanımı, göz altı merkezlerindeki durum ve geri itmeler, ülkede insan hakları savunucularının durumu konularının öne çıktığı STK bilgilendirme toplantısından sonra 21-22 Ekim’de gerçekleştirilen incelemede Yunanistan heyeti, komite üyelerinin sorularını yanıtladı. Bu çerçevede dernek kurma özgürlüğüne ilişkin olarak Yunanistan heyeti, “Trakya’daki Müslüman azınlık” ifadesi ile bölgede 200’den fazla derneğin olduğunu ve bunların serbestçe faaliyet gösterdiğini söyledi. Yunanistan, AİHM kararlarının uygulanması konusunda ise 2017 yılında mevzuatta değişiklik yapılarak medeni hukuka ilişkin kararların uygulanması için davaların yeniden görüşülmesinin önünün açıldığını belirtti.