20-11-2024
Habipoğlu: ‘Hep öteki, potansiyel düşman olarak görüldük’
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu, “Türk toplumu olarak kendi ülkemizde kabul görmedik, hep öteki, potansiyel düşman olarak görüldük.” Dedi.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu, “Türk toplumu olarak kendi ülkemizde kabul görmedik, hep öteki, potansiyel düşman olarak görüldük.” Dedi.
Eski Başbakan ve SİRİZA milletvekili Aleksis Çipras’ın, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ile Atina’ya yaptığı görüşme vesilesiyle açıklamalarda bulunan Habipoğlu, “Bu topraklarda yüzyıllarca birlikte yaşadık, savaşlar sonrası sınırların çizilmesinin ardından bu topraklarda azınlık olarak statü ve haklar kazandık. Ancak buna devlet saygı göstermedi, peyderpey bu özerkliği elimizden aldı. Çünkü hiçbir zaman Türk toplumu olarak kendi ülkemizde kabul görmedik, hep öteki, potansiyel düşman olarak görüldük.” ifadelerini kullandı.
ABTTF’den yapılan yazılı açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk’ün, 18 Kasım’da Atina’ya yaptığı ziyaret çerçevesinde eski başbakan ve SİRİZA Milletvekili Aleksis Çipras ile görüştüğü belirtildi.
Açıklamada, “Atina Üniversitesi Hukuk, Adalet ve İnsan Hakları Bölümü’nde yaptığı konuşmada dünya gündemini ve insan haklarındaki durumu değerlendiren Volker Türk, Aleksis Çipras ile yaptığı görüşmede küresel gündemi değerlendirdiler. Bu görüşmede Çipras, küresel gündeme ilişkin olarak BM’nin tutumunu değerlendirmekle birlikte Yunanistan’da insan hakları ve hukukun üstünlüğüne ilişkin konularda bilgi verdi; basına yansıyan haberlere göre özellikle telekulak skandalı ve Yunanistan sahili açıklarında meydana gelen tekne kazasında Avrupa’ya ulaşmaya çalışan 80 civarında kişi hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin denizde kaybolduğu Pylos tekne faciasını hakkında bilgi aktardı.” bilgileri yer aldı.
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Ülkemizin eski Başbakanı ve bugün SİRİZA Milletvekili olarak Yunanistan’ın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi olarak konseyde görev alan Aleksis Çipras, ülkemizdeki insan hakları ve hukukun üstünlüğüne ilişkin sorunları aktarırken ülkemizde demokrasiyi derinden tehdit eden insan hakları anlayışının çarpıklığını dile getirmeli düşüncesindeyim. Zira ülkedeki mülteci krizi ve geri itmelerde açıkça görüldüğü üzere ülkemiz insan hakları alanında şefkatten yoksun bir politika izledi; zira devlet ve hükümet politikası ‘ötekini’ kucaklayan bir yapıda değil. Bunu en iyi biz biliriz. Zira bu topraklarda yüzyıllarca birlikte yaşadık, savaşlar sonrası sınırların çizilmesinin ardından bu topraklarda azınlık olarak statü ve haklar kazandık. Ancak buna devlet saygı göstermedi, peyderpey bu özerkliği elimizden aldı. Çünkü hiçbir zaman Türk toplumu olarak kendi ülkemizde kabul görmedik, hep öteki, potansiyel düşman olarak görüldük. Bugün en çarpıcı biçimde bir hukuki sorun olarak çözülmesi gayet mümkün Bekir Usta ve diğerleri dava grubunda gördüğümüz üzere dernek kurma özgürlüğümüz üç davada ısrarla temin edilmiyor. Ülkemizde hukukun üstünlüğü hemen her alanda zarar görmeye devam ederken Çipras, Türk ile yaptığı görüşmede ve AKPM dahil görev aldığı her yerde samimiyetle bunu dile getirebilmeli, zira bir siyaset adamı ve seçilmiş bir kişi olarak bunu ülkemiz demokrasisine ve bizlere borçlu.”dedi.