30-11-2024
FUEN üyesi Türk kuruluşları BM Azınlık Sorunları Forumu’nda
Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşları 28-29 Kasım tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Forumu 17. Oturumu’na katıldı.
Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşları 28-29 Kasım tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Forumu 17. Oturumu’na katıldı.
"Kamusal alanlarda ve söylemlerde azınlıkların temsili ve kendini temsil" temalı oturuma, FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) üyesi Batı Trakya Türkleri ve Ahıska Türkleri iştirak etti. Toplantıda Batı Trakya Türk toplumunu Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Ahıska Türklerini Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti "VATAN" temsil etti. Oturuma FUEN Başkan Yardımcısı Olivia Schubert de iştirak etti.
Kamusal alanlarda, eğitimde, sosyal medya dahil medyada ve sanat ile kültür alanlarında azınlıkların temsilinin ele alındığı oturumda Avrupa’daki ulusal azınlıkları bir araya getiren en büyük çatı kuruluşu olarak yaptığı konuşmada FUEN, ulusal azınlıkların korunması için yasal bir mekanizma ya da antlaşma oluşturulması gerektiğini ifade ederek, BM Azınlık Sorunları Forumu’nun kalıcı bir foruma dönüşmesini istediklerini dile getirdi.
Oturumda yaptıkları konuşmalarda ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunları aktardılar. 1923 Lozan Antlaşması ile Batı Trakya Türk toplumunun kendi okullarını kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olduğunu ancak Türk toplumunun eğitim özerkliğinin hükümetin müdahaleleri neticesinde bugün yok edildiğini belirten ABTTF ve BTAYTD, yetkili makamların Türk toplumunun Türkçe ve Yunanca dillerinde iki dilli Türk azınlık anaokulu açılması yönündeki başvurularını reddettiğini kaydetti.
ABTTF ve BTAYTD, özerk statüdeki Türk ilkokullarının sistematik ayrımcılık sonucu her yıl birer birer kapatıldığına ve 2008 yılında 194 olan Batı Trakya bölgesindeki Türk ilkokulu sayısının 2024’te 86’ya düştüğüne dikkat çekerek, Yunan devletinden Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğinin derhal iade edilmesini talep etti.
AHISKA TÜRKLERİ
Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti "VATAN" konuşmasında, Gürcistan’ın güney bölgelerinin yerli halkı olan Ahıska Türklerinin 1944’te Sovyetler Birliği Lideri Josef Stalin’im emriyle Orta Asya’ya zorla sürgüne gönderildiğini ve bugün dünyanın dokuz farklı ülkesinde yaşadıklarını kaydetti. Ahıska Türklerinin Gürcistan’daki atayurtlarına geri dönüş sürecinde yaşanan sorunları aktaran VATAN, Gürcistan’a 2007’de Avrupa Konseyi’ne üyelik başvurusunda üstlendiği yükümlüklerini tam ve koşulsuz olarak yerine getirmesi ve geri dönüşe ilişkin yasal mekanizmaları makul ve gerçekçi prosedür ve koşulları dikkate alınarak Ahıska Türklerinin temsilcilerinin katılımıyla güncellemesi çağrısında bulundu.