Anasayfa

04-12-2024
Yunanistan’dan ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu yazılı bildirilere cevap
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Nezdinde Yunanistan Daimi Temsilciliği, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonunun (ABTTF) BM İnsan Hakları Konseyinin 57. olağan oturumuna sunduğu Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisinin kapatılması talebi ile Batı Trakya Türk toplumunun siyasi temsilcilerinin hedef gösterilmesi konulu yazılı bildirilere cevap verdi.
4 Aralık 2024 Çarşamba

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Nezdinde Yunanistan Daimi Temsilciliği, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonunun (ABTTF) BM İnsan Hakları Konseyinin 57. olağan oturumuna sunduğu Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisinin kapatılması talebi ile Batı Trakya Türk toplumunun siyasi temsilcilerinin hedef gösterilmesi konulu yazılı bildirilere cevap verdi.

BM’ye sunduğu yazılı cevabında Yunanistan, 1923 Lozan Antlaşması’na göre (Batı) Trakya’daki Müslüman azınlığın dini azınlık olarak tanındığını belirterek, Müslüman azınlık mensuplarının Yunan vatandaşları olarak Yunan Anayasası tarafından garanti altına alınan tüm özgürlük ve hakların yanı sıra Avrupa vatandaşlıklarından elde ettikleri tüm avantajlardan hiçbir ayrımcılığa uğramadan yararlandıklarını ileri sürdü.

(Batı) Trakya’daki Müslüman azınlığın 1923 Lozan Antlaşması’nda öngörülen eğitim ve dini özerkliğine uyduğunu iddia eden Yunanistan, Müslüman azınlığın ulusal, bölgesel ve yerel olmak üzere siyasetin tüm seviyelerinde temsil edildiğini ileri sürdü.

Yunanistan, DEB Partisinin, Müslüman azınlık tarafından kurulan bir siyasi oluşum olarak 2014, 2019 ve 2024 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ardı ardına üç kez katıldığını ve ulusal parlamento seçimlerine katılma özgürlüğüne sahip olduğunu belirtti. DEB Partisinin yasa dışı ilan edilmesine yönelik yargıya yapılan başvuruların hala mahkemelerde beklemede olduğunu ifade eden Yunanistan, bir siyasi partiyi yasaklamanın, yalnızca partinin yapısı veya faaliyetlerinin ülkenin demokratik hükümet sisteminin işleyişine aykırı olması durumunda başvurulan son çare bir tedbir olduğunu savundu.

Yunanistan ayrıca, ülkede kamu otoritesinin müdahalesi olmadan bilgi veya fikir alma veya yayma hakkını içeren temel ifade özgürlüğüne saygı duyulduğu ve korunduğunu ve 4491/2017 sayı ve tarihli ilgili yasa uyarınca dini inançlar temelinde nefret veya şiddetin kışkırtılmasına karşı koruma sağlandığını ileri sürdü.

ABTTF, 9 Eylül-11 Ekim 2024 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 57. olağan oturumuna “Yunanistan’da DEB Partisinin Kapatılması Talebi ve Batı Trakya Türk Toplumunun Seçme ve Seçilme Hakkı” ile “Batı Trakya Türk Toplumunun Siyasi Temsilcilerinin Hedef Gösterilmesi” başlıklı iki yazılı bildiri sunmuş, Batı Trakya Türk toplumunun yıllardır sistematik ayrımcılık, damgalanma ve ötekileştirmeye maruz kalmasını gündeme taşımıştı.

BM Cenevre Ofisi Nezdinde Yunanistan Daimi Temsilciliğinin ABTTF’ye yazılı cevabına “https://hrcmeetings.ohchr.org/HRCSessions/RegularSessions/57/Pages/Communications%20from%20governments.aspx” linkinden ulaşabilirsiniz.



Haberler


PASOK’lu Mantzos: ‘Batı Trakya’da Türk azınlık yok’

‘İTB Gençlik Buluşmaları’nın nisan ayı konuğu Millet Gazetesi oldu

GTGB’den geleneksel Çocuk Şenliği

Türkiye Savunma Bakanlığı: ‘Tek yanlı girişimler kabul edilemez’

Tarkan Multaza’dan Danışma Kurulu Başkanı ve İTB’ye ziyaret

Türkiye Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’ın ‘Deniz Mekansal Planlaması’na tepki

Gümülcine Müftülüğünün düzenlediği ‘Temel Dini Bilgi’ yarışması tamamlandı

Yunanistan ‘Deniz Mekansal Planlaması’nı açıkladı

Yassıköy Belediyesinden Bekirli’de çocuk şenliği

Danışma Kurulu üyeleri Antalya Diplomasi Forumu’nda temaslarda bulundu

Atina’da taksiciler 24 saatlik grevde

Sivrisineklere karşı havadan ilaçlama başladı