Anasayfa

01-09-2016
BTAYTD: "Azınlık okullarının kapatılmasını öngören karar hukuk cinayetinin ürünüdür"
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği, kapatılan dokuz azınlık ilkokulu ve azınlık eğitimiyle ilgili bir açıklama yayınladı.
1 Eylül 2016 Perşembe

Açıklama şöyle:

"23 Ağustos 2016 Salı akşamı İskeçe Türk Birliği lokalinde gerçekleşen Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu toplantısında, Doğu Makedonya Trakya İlk ve Orta Derece Bölge Eğitim Müdürü'nün Rodop ilinde 5, İskeçe ilinde 3 ve Evros ilinde 1 olmak üzere toplam 9 Azınlık ilkokulunun "geçici" olarak kapatılması ile ilgili düşüncesi kurul üyelerinin bilgilerine sunuldu ve bunun gerçekleşmesi halinde bu işleme karşı atılacak siyasi ve hukuki adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Bu toplantının hemen sonraki günü, Bölge Eğitim Müdürü'nün ilgili kararlarının yayınlandığı bilgisini edindik. Bu kararlar vesilesi ile, aşağıdaki konuları birkez daha ilgililerin ve kamuoyunun dikkatine sunmak isteriz.

• Azınlık Eğitiminin statüsü, Lozan Barış Antlaşması ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan ikili anlaşmalar ve protokollerle belirlenmiştir.

• Ülkemiz Yunanistan'ın Anayasası'nın 28. Maddesine göre; Uluslararası Anlaşma Hükümleri Yunan İç Hukuk'nun ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmekte ve bu hükümlere aykırı kanun hükümlerinin uygulanamayacağı açıkça belirtilmektedir.

• Durum böyle iken, yukarıda belirtilen Anlaşma ve protokollere aykırı hükümler içeren yasalar ve bu yasa hükümlerine istinaden gerçekleştirilen işlemler ve tabiiki, bu 9 azınlık okulunun kapatılması ile ilgili kararlar, işlenen hukuk cinayetinin ürünü olmaya mahkûmdurlar.

• 2014 yılında alınan "geçici" kapatma kararlarının iptali yönündeki başvurunun raportör hakimin talebi doğrultusunda defalarca ertelenmiş olup, henüz sonuçlanmamış olması manidardır ve bu durumda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Adil Yargılama ile ilgili 6. Maddesi Hükmünün açıkça ihlâli söz konusudur.

• Beklentimiz, başta milletvekillerimiz olmak üzere tüm seçilmişlerimizin söz konusu uygulamaların hukuksuz uygulamalar olduğunu her fırsatta ilgililere hatırlatmalarıdır.

• Ayrıca hatırlatmak ve yine ilgililerin dikkatine sunmak isteriz ki; Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı mensupları olarak bizler, çocuklarımızın, ülkemizin resmi dili Yunancayı da, çok iyi öğrenmeleri gerektiğine inanmaktayız. Bu bağlamda azınlık okullarında yunanca olarak okutulan derslerin kitaplarının devlet okullarındaki kitapların aynısı olması gerektiğini düşünmekte ve yetkililerin bu yönde adım atmalarını beklemekteyiz.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği olarak,azınlık eğitimi ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğimizi belirtirken,yeni eğitim yılının başlamasına günler kala, velilere bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, Devlet okullarında okutulan dindersinin takibi kesinlikle zorunlu değildir ve velinin imzalayacağı bir dilekçe ile öğrencinin bu dersten muaf tutulması mümkündür."



Haberler


İskeçe’de şok yaratan olay!

Egemen Bağış, 5’inci Selanik Metropolitan Zirvesi’nde konuştu:

Yunanistan’da 10 kişiden 7’si ülkedeki gidişata dair kötümser görüşte

Mehmet Emin Aga vefatının 19. yılında anılıyor

Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti Almanya’daki fuarda tanıtıldı

Sağlık Bakanı Gümülcine Hastanesini ziyaret etti: Yeni hastane zamanında teslim edilecek

Hüseyin Zeybek’ten Egnatia Otoyolu için acil önlem çağrısı

Karasu sulama projesi başladı

Gümülcine’de Bayan İrşad Ekibinden Mevlid Kandili programı

Yangınlarında 470 bin dönümden fazla alan yandı

Batı Trakya’da Mevlid Kandili coşkusu

Özgür Ferhat’tan zeytin üreticilerinin devlet yardımı için soru önergesi