Anasayfa


14-11-2016
Batı Trakya Türklerinin sorunları AGİT Ek İnsani Boyut Toplantısı’nda dile getirildi
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları, Viyana’da yapılan AGİT Ek İnsani Boyut Toplantısı’nda dile getirildi. Toplantıda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği temsil etti.
14 Kasım 2016 Pazartesi

Toplantıda, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı ile diyaloğa girmekten ısrarla kaçındığını dile getirildi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 10-11 Kasım 2016 tarihlerinde “Ulusal Azınlıklar, Köprü İnşa Etme ve Uyum” başlıklı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı. Almanya AGİT Dönem Başkanlığı, AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Ofisi ve AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin (ODIHR) Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlediği ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ABTTF ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin (BTAYTD) temsil ettiği toplantıya ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit Taştekin ile BTAYTD üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu iştirak ettiler.

“YUNANİSTAN AZINLIĞIN ETNİK TÜRK KİMLİĞİ TANIMIYOR, EĞİTİM VE DİN ALANLARINDAKİ ÖZERKLİĞİNİ YOK SAYIYOR”

ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit Taştekin, toplantının üç tematik oturumunda da söz alarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını ve uğradığı hak ihlallerini dile getirdi. “Devletler Arasında Köprü İnşa Etmeye Yönelik Hukuki Mekanizmalar” başlıklı oturumda yaptığı sunumda Reşit Taştekin, Yunanistan’ın sınırları içerisinde yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik Türk kimliğinin tanımaması nedeniyle azınlık ve Yunan devlet makamları arasında hiçbir resmi diyalog mekanizmasının bulunmadığını ifade etti. “Ulusal Azınlık Meselelerinin Çeşitli Politika Alanları Arasında Köprü İnşa Etme Rolünü Teşvik Etmek” başlıklı oturumda konuşan Reşit Taştekin, eğitimin uyumdaki önemine atıfta bulunarak Yunanistan’ın bunu göz ardı ettiğini, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın antlaşmalarla garanti altına alınmış eğitim alanındaki özerk yapısına aykırı uygulamalarda bulunduğunu, Türkçe ve Yunanca iki dilli azınlık anaokullarının açılmasına izin vermediğini kaydetti. “Tabanda Köprü İnşa Etmeleri için Sivil Toplumun Güçlendirilmesi” başlıklı son tematik oturumda ise Reşit Taştekin, Yunanistan’da isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını, yenilerinin de kayıt edilmediğinin altını çizerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bu konudaki kararlarının Yunanistan tarafından hala uygulanmadığını söyledi.

İkinci ve üçüncü tematik oturumlarda konuşan BTAYTD üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu da Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nı devlete karşı tehdit olarak gördüğünü belirterek azınlığın ana dili Türkçe’yi öğrenmede ve kendi dini liderleri olan müftüleri seçmede ciddi sorunlar yaşadığını, isminde “Türk” kelimesi geçen azınlık derneklerinin Yunan makamlarınca kayıt edilmediğini ifade etti.

Oturumlarda cevap hakkını kullanan AGİT Nezdinde Yunanistan Daimi Temsilciliği, Yunanistan’da resmi olarak tanınan sadece “Trakya’daki Müslüman azınlığın” bulunduğunu belirterek azınlığın tüm haklara sahip olduğunu iddia etti.

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu