15-11-2016
Müsiad Expo 2016 Fuarı'nda Batı Trakya standı kuruldu
Balkan ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret ve kültürel faaliyetleri arttırmak için geçtiğimiz yıllarda oluşturulan "Balkanlı İşadamları ve Müteşebbisleri" buluşmalarının altıncısı İstanbul'da gerçekleştirildi.
İstanbul'da Yeşilköy CNR Fuar Merkezinde 9 - 12 Kasım tarihleri arasında düzenlenen "Müsiad Expo 2016 Fuarı" kapsamında stant açan Balkan ülkelerinden gelen işadamı ve müteşebbisler Türk yatırımcılarla buluştu.
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği bünyesinde kurulan Tarım Hayvancılık Araştırma Enstitüsü stant açarak, Batı Trakyalı Türk girişimcilerin ürünlerinin tanıtımını sağladı. Batı Trakya standında bölgede yetişen; zeytinyağı, kivi, Malta hurması, Kavala kurabiyesi, ceviz, bal, Türk kahvesi ve Aromatik Ürünler Kooperatifi'nin ürünleri sergilendi.
"YAKLAŞIK BİR MİLYONLUK BİR CAMİAYI TEMSİL EDİYORUZ"
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, Zeytinburnu Şube Başkanı Besim İsmailbaşa ile standı ziyaret ederek fuar hakkında Batı Trakyalı işadamlarından bilgi aldı. Daha sonra Balkan ülkelerinden gelen işadamları için düzenlenen yemeğe katılan dernek başkanı Hüseyin, "Türkiye genelinde 13 şubesi, 4 temsilciliği, 2 spor kulübü ve 2 vakfı ile faaliyet gösteren Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin bu dönem genel başkanıyım. Yaklaşık 20 bin üyemiz var ve Batı Trakya'da kalan 150 bin kardeşimiz ile birlikte yaklaşık bir milyonluk bir camiayı temsil ediyoruz. Türkiye'de de çatı kuruluşuyuz. Avrupa'nın diğer yerlerinde olduğu gibi Batı Trakya'da da sivil toplum örgütlerimiz var ve onlarla işbirliği içerisinde çalışıyoruz." diye konuştu.
Necmettin Hüseyin sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben buradaki insanları Balkanlar'daki gönül birliği ile bir araya gelmiş insanlar olarak gördüğüm için bundan sonraki aşamada da iş hayatı içerisinde bu birlikteliğin devam edeceğini görmek üzere geldim. Bu birinci nedeni, ikincisi de bizim üyelerimiz arasında her sektörde olan insanları bu tür çalışmalara kanalize etmek, destek vermek amacındayız. Bu çalışmalarda büyük emeği olan arkadaşlar ilk olarak geldiğinde, bunu konuştuğumuzda biz her zaman bu tür çalışmaların yanında olacağımızı belirttik ve bundan sonra da elimizden gelen tüm desteği vereceğiz."
"SON 10 YILDIR TİCARİ HAYATIN İÇERİSİNE DAHİL OLMAYA BAŞLADIK"
Batı Trakya'da azınlığın ticareti yeni öğrendiğine dikkat çeken Hüseyin, "Yıllarca bizi tarım dışında ticari alana sokmayan bir genel politik uygulamasının içinde azınlık olarak yaşadık. Son 10 yıldır bir nebze olsun ticari hayatın içerisine dahil olmaya başladık.
Bu işin doğumu gerçekleşti, belki emekleme evresindeyiz, ama bu emekleme evresini ben bizim toplumumuzun İskeçe'de, Dedeağaç'ta, Gümülcine'de, Selanik'te, Yunanistan'ın diğer kesimlerinde çabuk atlatacağını düşünüyorum. Bulgaristan, Kosova, Arnavutluk, Romanya, Bosna olsun, diğer tarafta olan kardeşlerimizle iş birliğini arttırarak Avrupa'da farklı yerlere, farklı ürünleri pazarlayabileceğimizi, iş birliklerine gireceğimizi, yatırımları bölgeye çekebileceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Yemeğe katılanlar arasında Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, DERSİAD Başkanı Namık Bek, İstanbul Ticaret Borsasını Temsilen Osman Berberoğlu, MUSİAD Sektör Kurulu Başkanı Gökhan Yetkin, Sancak Dost Grubunu Temsilen DEİK Temsilcisi İşadamı Salih Akgül, Rodos Müslümanları Derneği Eski Başkanı Mehmet Zamantakis , Sancak Novi Pazar Temsilcisi Semad Karışık, Bulgaristan İşadamlarını Temsilen Rahim Ferev, Batı Trakyayı Temsilen Tarın Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Turgut Molla birer selamlama konuşması yaptı. İstanbul’da gerçekleşen 6. buluşma yemeğine bölgeden gelen yaklaşık 50 civarında işadamı yer aldı.