Anasayfa

28-11-2016
Gümülcine'den Lozan antlaşması, azınlık ve Türkiye mesajları verdi...
Başbakan Aleksis Çipras, Batı Trakya ziyareti kapsamında Gümülcine'deki Arcadia otelinde bir konuşma yaptı.
28 Kasım 2016 Pazartesi



Çipras, Gümülcine'deki konuşmasında azınlığa ve Türkiye'ye yönelik mesajlar verirken, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın sorunlarıyla ilgili somut çözümler konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı. Çipras, Gümülcine’de yaptığı konuşmada, Avrupa’da yaşanan sığınmacı krizi, Türkiye-AB ve Türk-Yunan ilişkileri ile Kıbrıs sorununa değindi.

KONUŞMASINA EKONOMİYLE BAŞLADI

Konuşmasına ekonomik krizle ilgili konularla başlayan Çipras, krizden çıkılması için ikinci değerlendirmenin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Yaptıkları müzakerelerde ekonomik olarak zayıf kesimleri savunmak için her türlü gayreti gösterdikleirni savundu.
Trakya'nın coğrafi konumunun en önemli avantajı olduğunu dile getiren Başbakan Çipras, Dedeağaç limanının geliştirileceğini, demiryolu ağının modernize edileceğini ve Bulgar demiryolu ve Burgaz limanıyla birleştirileceğini, ayrıca Egnatia otoyoluna bağlantı yollarının tamamlanacağını söyledi. Çipras bu yatırımların Trakya'nın avantajlarını ortaya çıkaracağını vurguladı.

AZINLIK EÄžİTİMİ

Konuşmasında Yunanistan'daki eğitim sistemiyle ilgili kararları da anlatan Çipras, Trakya'daki azınlık eğitimi konusuna da değindi. Azınlık eğitiminde reform hareketini sürdüreceklerini ve amaçlanan çalışmaları hayata geçireceklerini belirten Çipras, "Bu reform hareketi; bir yandan azınlık eğitim sistemini ve bir yandan da birçok veli için bir tercih olan ve daha da çoğu için tercih olması gereken devlet okulunu ilgilendiriyor. Aynı zamanda bu reform hareketi; Müslüman azınlık mensubu çocukların eğitimi programını, takviye eğitim programını ve ikinci fırsat okullarını ilgilendiriyor. Temel amacımız okulu terk etme oranını azaltmaktır. Bunun yanısıra dokuz yıllık zorunlu eğitimin tamamlanması hatta liseden mezun olunması ve azınlık çocuklarına kendi ülkeleri olan Yunanistan'da eşit imkanlardan yararlanmalarına olanak tanıyacak Yunanca'yı öğrenmeleridir. Azınlık okuluyla ilgili olarak amacımız; bu okulun kalite bakımından devlet okuluyla arasındaki farkı kapatmasıdır. Eğitimcilerin önündeki akademik engelleri kaldırarak, eğitimcilerin daha iyi eğitim almalarını sağlamak ve her iki müfredattaki kitap ve eğitim malzemesinin iyileştirimesini sağlamak. Çok sınıflı okullarda tüm imkanlardan yararlanarak eğitim yapılması ve tam gün eğitim sistemini sağlamak." dedi.

"NEFRET SÖYLEMİNİ KABUL ETMEYECEÄžİZ"

Çipras konuşmasında azınlıkla ilgili ifadelerine şu şekilde devam etti: "Bu noktada şunu vurgulamak istiyorum. Hükümetimiz, ileriye doğru adım atma kararlılığındadır. Geçmişteki yanlışların sonuçlarını ortadan kaldırmak niyetindedir. Tüm Yunanistan vatandaşlarını desteklemek niyetindedir. Vatandaşların inandıkları tanrıya bakmaksızın desteklemek niyetindedir. Şunu da söylemek istiyorum ki aramıza nefret tohumları ekecek hiç bir nefret söylemini kabul etmeyeceğiz. Aramızdaki farkları veya geçmişteki yanlışlardan yararlanarak, sırtımızdan oyun oynayıp da bizi ayırmaya çalışan güçlere veya yabancı makamlara tahammül etmeyeceğiz. Her türlü ayrım ve bölme politikasına karşıyız. Buna benzer politikalar bu bölgenin, bu halkın ve bu çok kültürlü toplumun kötülüğünü isteyenlerin dışında kimseye faydası yok. Çok kültürlülük bu bölge için zenginliktir. Bu nedenle de korkuları yeniden alevlendirecek kimlikle ilgili politikalara hizmet etmeyeceğiz. Bizi ilgilendiren tüm Yunan vatandaşlarının ihtiyaçlarıdır. Bu da ilk olarak iyi bir eğitimi gerektiriyor. Bu bölgenin çocukları için gerekli olan şey eğitimdir. Herkesin huzurlu ve onurlu bir hayat yaşama hakkı vardır."

ÇİPRAS: "SINIRLAR SABİTTİR VE ÖYLE KALACAKTIR"

Konuşmasında Türkiye ile ilişkilere de değinen Çipras, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan Antlaşmasıyla ilgili olarak da görüşlere yer verdi.

Kısa sürede Türkiye’yi en çok ziyaret eden ilk Yunan başbakanı olduğunu kaydeden Çipras, "Bir yıl içerisinde Türk Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmek için komşu ülkeyi üç kez ziyaret ettim. İlkelerimize bağlı kaldık ancak diyalog konusunda direttik ve çözümler bulduk." ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın Türkiye ile diyalog ve iş birliğini sürdürmeye hazır olduğuna dikkati çeken Çipras, "Bir kez daha vurgulamak istiyorum; Yunanistan bölgemizdeki her iki halkın da yararına iş birliği ve diyaloğu sürdürmeye hazır. Komşularımız da aynı şeyi arzu ediyorsa bu tarihi yol açık kalacaktır." açıklamasını yaptı.

"LOZAN ANTLAŞMASI'NIN TARTIŞILMASI SONA ERMELİDİR"

Lozan Antlaşması'nın Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri düzenleyen en temel anlaşma olduğunu belirten Başbakan Çipras, Lozan Antlaşması'nı tartışan açıklamaların sona ermesi gerektiğini söyledi. Türk - Yunan ilişkilerinin temelinde karşılıklı saygı ve güvenden başka bir şey olamayacağını bildiren Çipras, bu konuda uluslararası hukukun öngördüklerine de saygılı olunması gerektiğini belirtti. Yunanistan’ın bu konuda ısrar edeceğini söyleyen Çipras, şunları kaydetti: "Aynı zamanda bazı konularda da açık olmamız lazım. Uluslararası antlaşmalara kuşku duyulması yardımcı olmayan, kabul edilemez bir harekettir. Böyle bir yaklaşım, dostluk ve iş birliği ilişkilerine, uluslararası barışa, halkların refahına ve büyük ölçüde bu antlaşmalarla belirlenen uluslararası dengelere de Lozan Antlaşması ve Türk-Yunan ilişkilerindeki temel denge unsuruna da yardımcı olmuyor. Sadece Türkiye ile aramızda değil, bölgemizde de güven duygusunun oluşmasını sabote etmekten başka hiçbir şey sunmayan bu kuşkuların, kabul edilemez isteklerin sona ermesi iyi olacaktır. Sınırlar sabittir ve tartışılmaz, öyle de kalacaktır. Sınırlar yeniden belirlenmez ancak tarih yeniden belirlenebilir. Önceden yazılan tarihten ayrılabilir ya halkların çıkarına ya da aleyhlerine değişebilir. Yunanistan her iki ülke halkının yararına da diyaloğu sürdürmeye hazırdır."

"TÜRKİYE İLE TEMAS KANALLARI AÇIK KALMALDIR"

Çipras Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere de değindi. Başbakan Aleksis Çipras, Avrupa ile Türkiye arasında irtibat, temas ve iş birliği kanallarının açık kalmasının önemli olduğunu belirterek, "Özellikle de bu zor anlarda bu konudaki inancımızı istikrarla koruyoruz. AB ile Türkiye arasındaki anlaşma uygulamada her ne kadar zor ve kırılgan olsa da eksiksiz uygulanmalı ve AB ile Türkiye arasındaki bu önemli ilişkinin geleceğiyle ilgili çözüm bulunmalı." dedi.

Avrupa’daki terör tehdidinin ve büyük göçmen akınlarıyla yaşanan ekonomik durgunluğun birçok Avrupa ülkesini milliyetçi olmasa bile tutucu tavırlara yönlendirdiğini ifade eden Çipras, bu durumun da dayanışma ilkelerini ve AB müktesebatını sabote ederek sınırların tel örgü ve engellerle kapatılmasına yol açtığını söyledi.

Çipras, Avrupa’da yabancı düşmanlığı ve yalnızcılık duygusunun hakim olduğu dönemde Yunanistan’ın insan onuru ve Avrupa değerlerini korumak için mücadele ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu: "Enerjik ve çok boyutlu dış politika temelinde, kritik bir dönemde ülkemizin ekonomik ilişkilerini güçlendiriyoruz. Yunanistan, krizdeki güçsüz parya Yunanistan olmaktan çıkarak bölgesindeki gelişmeler konusunda başrol ülkesi oldu. Bu ortamda ülkemiz ve halkımız farklı bir yol gösteriyor; insani değerler yolunu. Sorunlar ve zorluklar olabilir ancak halkımız insan onurunu korumak için olağanüstü çaba sarf ediyor. Burada sadece göçmenlerin onurunu kastetmiyorum. Avrupalıların kendilerinin de onurunu kastediyorum. Ülkemiz ve halkımız, Avrupalı ortaklarımızın maalesef unutmuş olduğu ve en kısa zamanda tekrar kavuşmaları gereken Avrupa değerleri için mücadele ediyor, en önemlisi de Avrupa’nın geleceği için mücadele ediyor."

"DİYALOG KONUSUNDA DİRETTİK VE ÇÖZÜMLER BULDUK"

Yakın zamana kadar istikrarlı olan Avrupa’nın siyasi sistemi yalnızcılığa, popülizme ve bugün yükselen aşırı sağ güçlere teslim olursa bu kıtanın hiçbir geleceğinin olamayacağına işaret eden Çipras, Avrupa’nın gelecekte tek yolunun demokrasi, değerler, dayanışma ve bütünlüğünü koruma yolu olduğunu anlattı.

Başbakan Çipras, Türkiye’nin Avrupa’daki konumuna değinerek, "Avrupa ile Türkiye arasında irtibat, temas ve iş birliği kanallarının açık kalması önemli. Özellikle de bu zor anlarda bu konudaki inancımızı istikrarla koruyoruz. AB ile Türkiye arasındaki anlaşma uygulamada her ne kadar zor ve kırılgan olsa da eksiksiz uygulanmalı ve AB ile Türkiye arasındaki bu önemli ilişkinin geleceğiyle ilgili çözüm bulunmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan’ın Türkiye ile çok zor dönemde iş birliği ve dostluk için zorlu çalışmalar yaptığını dile getiren Çipras, iki ülke arasındaki temaslar kapsamında ikili ilişkilerle ilgili birçok meselenin yanı sıra mülteci sorununa da çözümler bulunduğunu savundu.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Aleksis Çipras, İsviçre’deki Kıbrıs müzakerelerinde ortaya çıkan tıkanıklığa rağmen bu konuda umudun kaybolmaması gerektiğine samimi bir şekilde inandıklarını vurguladı.

Yunanistan’ın toplumlar arası görüşmeleri desteklediğini bildiren Çipras, şu değerlendirmelerde bulundu: "Kıbrıs’ta, tüm Kıbrıs halkının kendi kaderini belirlemesi için yollar açıktır. Kıbrıs halkı, benim yaşım kadar yıl ayrılmış ve bölünmüş bir vatanda yaşıyor. Bu kapsamda uluslararası bu önemli sorunun çözümüne yönelik toplumlar arası müzakereleri destekliyoruz ancak kritik güvenlik ve garantörlük meselesine yapıcı şekilde müdahale ediyoruz ve edeceğiz. Kıbrıs’ın yabancı ordulara ve garantörlere ihtiyacı yok. Kıbrıs halkının geleceği ve güvenliği için tek gerçek güvence, iki halkın birlikte yaşamasıyla ilgili adanın adil ve kalıcı bir çözümle yeniden birleşmesidir."

Haberler


Milletvekili Zeybek, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinin yeni bina talebini meclise taşıdı

Millet gazetesine açılan tazminat davası ertelendi

SİRİZA Partisi yeni başkanını seçiyor

‘Olimpik İşbirliği 24’ tatbikatı İskeçe’de yapıldı

Nafplion’daki tarihi Türk hamamı restore edilecek

İstanbul’da Uraloğlu – Stilyanidis görüşmesi

BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı

Pentagon, Rusya’nın Ukrayna’da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı