01-12-2016
Encümenler Birliği ara genel kurulu yapıldı
Azınlık Okulları Encümenler Birliği ara genel kurulu, 30 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Gümülcine'deki İdadiye Azınlık İkokulu'ndaki toplantı salonunda gerçekleştirilen ara genel kurula Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Ercan Ahmet ve diğer encümenler katıldı.
Batı Trakya genelinde 132 azınlık ilkokulunun yanı sıra Türk azınlığa ait ortaokul ve liseleri temsil eden Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği ara genel kurulun divan başkanlığını Mustafa Katrancı yaptı. Divan başkanlığı yardımcılığı görevlerini ise Fuat Perende ile Salih Nedim üstlendi.
Ara genel kurul, Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Ercan Ahmet'in konuşmasıyla başladı. 22 Kasım 2015 tarihinden bugüne kadar yönetim kurulunun yapmış olduğu faaliyetler hakkında bilgi veren Ahmet, ayrıca derneğin gelir giderleri hakkında da genel kurul üyelerini bilgilendirdi.
Azınlık Okulları Encümenler Birliği olarak üç ay önce başta Eğitim Bakanlığı olmak üzere, mecliste grubu bulunan bütün partilere bir mektup gönderdiklerini anlatan dernek başkanı Ercan Ahmet, sözkonusu mektupta yer alan talepleri dernek üyeleriyle paylaştı.
Konuşmasında kapatılan okullara ve Cuma saati uygulamasına değinen Ercan Ahmet, azınlık okullarının kapatılmasının yanlış bir uygulama olduğunu yineledi. Ahmet, Cuma saati uygulamasının da devam etmesini istedi. Ercan Ahmet, "Bu okulların sahibi bizleriz. Bu okulları açmak ya da kapatmak için azınlık eğitim sistemine göre encümenlerin imza atması gerekiyor. Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris, kanuna karşı hile kullanıyor. Keramaris, 'kapattım' demiyor, 'geçici olarak faaliyetini durdurdum' diyor. Dolayısıyla bir azınlık okulunun faaliyeti durdurulunca ilgili yasa bizleri özel okullar yasasına yönlendiriyor. Özel okullar yasası; 'iki yıl üst üste faaliyet göstermeyen bir okulun çalışma izni iptal edilir' diyor. Böylece söz konusu okul kapanmış oluyor. Ancak her şeye rağmen bizler adalete ve hukuka inanan insanlarız. Ben inanıyorum ki, adalet yerini bulacaktır ve okullarımız haksız yere kapatılmayacaktır." diye konuştu.
"ÖÄžRENCİ TAŞIMACILIÄžI MİLLİ EÄžİTİM'İN KONTROLÜNDE YAPILMALIDIR"
Kapatılan okullardaki öğrencilerin daha sağlıklı bir eğitim görebilmeleri için, bunun en azından bir yıl evvel planlanması gerektiğinin altını çizen Ahmet, öğrenci taşımalarının da Eğitim Bakanlığı kontrolünde yapılması gerektiğini savundu.
Azınlık okullarında eğitim gören çocuklarının Yunanca konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bunu dile getirdiklerini söyleyen başkan Ercan Ahmet, bu konuyu uzman kişilerle görüştüklerinde, Yunanca ders kitaplarının çok düşük seviyede olduğunu beyan ettiklerini belirtti. Ahmet, uzmanların, söz konusu kitapların konu devamlılığı göstermediği için, çocukların öğrenme zorluğu çektiği görüşünde olduklarını ifade etti.
Eğitim Bakanlığı'ndan devlet okullarında okutulan veya aynı seviyede olan Yunanca ders kitabı talebinde bulunduklarını kaydeden Ahmet, aynı şekilde Türkçe ders kitapları konusunda öğretmenlere yönelik seminerlerin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokulu Lisesi ile Celal Bayar Ortaokulu ve Lisesi'ne ek bina taleplerinin hala devam ettiğini söyleyen Ahmet, bu taleplerini her platformda dile getirdiklerini ve bakanlığa ilettiklerini sözlerine ekledi.
Ara genel kurul sonunda encümenler, azınlık eğitimiyle ilgili olarak karşılıklı görüş alış verişinde bulundular.