03-12-2016
Teknolojinin son harikası Airbus A350 uçağında Batı Trakyalının da emeği var
Batı Trakyalı uçak yüksek mühendisi Teoman İsmail, teknolojinin son harikası olan Airbus A350 - 1000 yolcu uçağı projesinde yer alan mühendislerden biri oldu.
Almanya'da yaşayan ve test uçuşlarını başarıyla tamamlayan Airbus yolcu uçağının yapım ekibinde yer alan Teoman İsmail, emeğini Batı Trakyalı soydaşlarına armağan ettiğini söyledi.
24 Kasım tarihinin kendileri için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Teoman İsmail, "Uzun süren yoğun bir çalıçmadan sonra soyut halden somut hale getirdiğimiz en son jenerasyon yolcu uçağı Airbus A350-100 ilk uçuşunu başarılı bir şekilde tamamlamıştır." dedi.
Sözkonusu uçak projesinde çalışan mühendislerden biri olmakla gurur duyduğunu ifade eden İsmail şunları kaydetti: "Airbus A350-1000 yolcu uçakları şu anda dünyanin en modern ve en gelişmiş yolcu uçakları olup, A350-800/900 versiyonlarından daha geniş gövdeli ve daha uzun menzillidir. Uçak yaklaşık 74 metre uzunluk ve 65 metre kanat açıklığına sahip olup 14.800 km menzil ve 308 ton maksimum kalkış ağırlığına sahiptir. Uçak, koltuk yerleştirilmesine göre 366 ile 440 yolcu alabilmektedir. Uçağın performans, verimlilik ve dayanıklılık değerlerini mükkemel kılabilmek için özellikle yoğun olarak kompozit malzeme kullanılmış ve böylece ağırlıktan tasarruf yapılmış, aerodinamik tasarımı sayesinde de havaya karşı sürtünme ve sürüklemeden doğan kayıplar azaltılmış ve böylece de yakıt tasarrufu arttırılmıştır. Uçağın ayrıca bu değerlerini arttıran en önemli unsurlardan birisi de şu anda dünyada kullanılan en verimli yeni jenerasyon Rolls-Royce Trent XWB-97 turbofan jet motorlarına sahip olmasıdır. Uçakta kullanılan bu tür teknolojik gelişmeler sayesinde uçağı diğer rakiplerine göre işletme maliyetleri açısından yaklaşık %25 daha verimli hale getirmiştir. Bu tasarım harikası uçağın ayrıca en önemli unsurlarından birisi de uçağın yolculara çok yüksek konforu sağlayan bir kabine sahip olmasıdır."
Batı Trakyalı uçak mühendisi Teoman İsmail sözlerine şöyle devam etti:
"Uçağımız ’first flight’ dediğimiz ilk uçuşunu test pilotları, uçus test ve uçuş mühendisleri ile havada dört saaten fazla kalarak başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. Uçakların 2017 yılından itibaren hava yolu şirketlerine teslim edilerek uçuş seferlerine başlamaları planlanmıştır. Bu projede çalışan mühendislerden birisi olarak buradaki emeğimi tüm Batı Trakya Türk halkına armağan etmek istiyorum."