Anasayfa


13-01-2017
Cebimizdeki ateş yükseliyor!..
1 Ocak’tan itibaren geçerli olmaya başlayan zamlar vatandaşın cebini yakmaya başladı.
13 Ocak 2017 Cuma



Hükümetin, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını arttırmasıyla kurşunsuz benzin, dizel ve LPG ile kahve ve sigaraya önemli oranda zam geldi.

“KAHVE ÜLKESİ”NDE KAHVE İÇMEK “LÜKS” SAYILACAK

Kahve tüketimiyle ün salan Yunanistan’da tüm kahve çeşitlerini kapsayan vergi oranındaki artışla, kahve “lüks ürün” grubuna girmiş oldu. Yunanistan genelinde en ucuz Türk kahvesinin satıldığı şehirlerden biri olan Gümülcine’de bile Türk kahvesinin kilo fiyatı ortalama 10 eurodan 13 euroya yükseldi.

KURŞUNSUZ BENZİN 1.5 EURO NUN ÜZERİNDE

Akarkayıta getirilen zamla birlikte kurşunsuz benzin fiyatları da arttı. Dizel yakıt ise kurşusuz benzine göre daha çok zam aldı. En yüksek zam ise LPG’ye yapıldı. Kurşunsuz benzinin bölgemizdeki ortalama fiyatı 1,58 euro civarında.

GÜNDEM gazetesi akaryakıt ve kahve ürünlerine yapılan zamları ve vatandaşa yansımalarını Türk azınlık mensubu esnafla konuştu. İşte piyasanın içindeki insanların zam ve etkileriyle ilgili görüşleri.

GÜNER MUSTAFA

Rodop iline bağlı Delinazköy’de benzin istasyonu sahibi ve Petrol Ofisi Yunanistan bayii Güner Mustafa GÜNDEM’e yaptığı açıklamada, son zamların halkı çok zor duruma soktuğunu söyledi. “İnsanların artık bu duruma dayanacak hali kalmadı” diyen Güner Mustafa, akaryakıt ve yağ fiyatlarına ciddi oranda artış yapıldığını, bunun da hükümet tarafından Özel Tüketim Vergisi oranlarının arttırılmasından kaynaklandığını söyledi.

Güner Mustafa, “1 Ocak 2017 itibarıyla akaryakıtı zamlı satıyoruz. Kurşunsuz benzin bizde şu anda 1,57 euro, dizel ise 1,28 euro. Bu fiyatlar zamlı fiyatlar. Kurşunsuz en azından 10 lepta zamlandı. Dizel de zamlandı. En yüksel artış ise LPG’de oldu. Dünyadaki petrol fiyatlarının çok yükseldiği dönemde yine böyle bir zam olmuştu. Fakat şimdiki zam, Özel Tüketim Vergisi’nden kaynaklanıyor. Şu an fiyatlar çok yüksek. Geçen hafta Türkiye’deydim. Biz neredeyse Türkiye’deki fiyatlara yaklaşıyoruz.” diye konuştu.
Madeni yağlarda da artış olduğunu belirten Güner Mustafa, “Yağda da yüzde 6 ila 10 arasında bir zam oldu. Bazı ürünlerde daha da yüksek olabilir.” dedi.

“İNSANIMIZ BENZİN DEPOSUNU BORÇLA DOLDURUYOR”

Yapılan zamların vatandaşı çok zorladığını ve işleri olumsuz etkilediğini anlatan Güner Mustafa, “Zamlar gerçekten tahminlerin de üzerinde olumsuz etkiledi. İnsanlar artık çok zor alışveriş yapıyor. Çiftçi ise çok daha kötü durumda. Bazı çiftçilerin maliyeye borcu olduğundan, primlerini bile alamadıklarını biliyoruz. Bizim işlerde de bir duraksama oldu. Halk, arabasını, traktörünü evden çıkartmak istemiyor. Köylerde soba gazı yakan evler çok azaldı. Herşeyi bir yana bırakın insanımız borç parayla, veresiye benzin deposunu doldurmaya çalışıyor. Alacaklı defterimizi gelip görseniz her gün kabarıyor. Adam gelip borçla benzin alıyor. 10 euroluk, 15 euroluk benzin istiyor. Daha sonra ödeyeceğim diyor. Bizim buralarda herkes birbirini tanır. Yardımcı olmaya çalışıyoruz. Zaten başka türlü olmaz. Veremem, diyemeyiz. Şunu da söylemek isterim ki, bu olay son zamanlarda daha da arttı.” diye konuştu.

“BU GİDİŞATA BİR DUR DENMESİ LAZIM”

Yetkililere seslenen benzin istasyonu sahibi Güner Mustafa şunları kaydetti: “Bu gidişata artık bir dur denmesi lazım. Bir taraftan zam, öbür taraftan vergi. Bu iş nereye varacak? Bıçağın kemiğe dayandığını düşünüyorum. Yetkililerin bir şeyler yapıp bu gidişata bir dur demeleri gerekiyor. Hatta yapılan zamların da bir kez daha gözden geçirilmesi lazım bence. Bu durum piyasalarıı durma noktasına getiriyor.”

BÜLENT DEDE: “BU PARALAR DOĞRUDAN VATANDAŞIN CEBİNCEN, DEVLETİN KASASINA GİDECEK”

İskeçe – Porto Lagos yolu üzerinde benzin istasyonu işleten Bülent Dede ise şunları kaydetti: “1 Ocak itibarıyla 95 oktan benzine yüzde 4, dizele yüzde 8, LPG’ye ise yüzde 10 zam yapıldı. Bu zamların ham madde petrol ile bir alakası yok. Vatandaşların bu konuda bu noktayı çok iyi anlamaları lazım. Bu zamlar, hükümetin Özel Tüketim Vergisi’ndeki oranları arttırmasından kaynaklandı. Yani bu paralar doğrudan vatandaşın cebincen çıkıp, devlete gidecek. Ne biz benzincilere kalacak, ne tüccara kalacak. Doğrudan hükümetin kasasına girecek. Kurşunsuz benzinden örnek verecek olursan şunu söyleyebiliriz: Kurşunsuz benzin 15 Aralık’ta bir miktar arttı. 1,32 civarındaydı. 1 Ocak’ta gelen zamla birlikte 1,50’nin üzerine çıktı. Şu anda bölgemizde ortalama fiyat 1,55. Yunanistan’ın başka bölgelerinde çok daha fazla. Bütün şirketler 31 Aralık 2016 itibarıyla depolarını eski fiyatlarla doldurdu. Ve 31 Aralık gece saat 12’de, yani yeni yılın ilk dakikasından itibaren zamlı bir şekilde satış başladı. En büyük zammı da LPG aldı. Tabii fiyatlar yükselince KDV de yükseliyor. Onu da unutmamak lazım.”

“AB ÜLKELERİ ARASINDA EN PAHALI İKİNCİ BENZİNİ TÜKETEN ÜLKE OLDUK”

“Bu durum sizi olumsuz etkiledi mi?” sorusunu yanıtlayan Bülent Dede şöyle cevap verdi: “Evet tabii ki etkiledi. Zaten pahalı bir benzin alıyoruz. Bu fiyatlarla birlikte insanlar da arabaları hareket ettirmeme eğilimindeler. Arabayı kullanacaksa da bunu en aza indirmeye çalışıyor. Şimdi şöyle bir durum daha var. Sürücüler her zaman benzin alırken, para miktarıyla alır. Yani adam gelir ve 20 euroya benzin ister. Fiyat zamlandıkça aldığı benzin miktarı da azalır. Bu da benzinciye olumsuz yansır. Aylık olarak bizim tüketimimizde ciddi oranda bir azalma olur. Tabii ki insanların arabayla hareketlerine getirdiği sınırlama da ayrı bir konu. Şu anda son zamlarla birlikte Avrupa Birliği ülkeleri arasında akaryakıt fiyatlarında en pahalı ikinci ülke olduk. Dünyada da ilk on ülke arasında yer alıyoruz.”

“NE YAZIK Kİ VATANDAŞ BULGARİSTAN’A YÖNELECEK”

Son zamlarla birlikte halkın daha ucuz benzin için komşu ülke Bulgaristan’a yönelebileceğini söyleyen Bülent Dede, “Zaten bu olay bizim bölgemize yabancı bir konu değil. Özellikle İskeçe ve Gümülcine’de Balkan bölgesindeki insanların bir kısmı yakın olduğu için Bulgaristan’a gidip deposunu doldurup dönüyor. Bu durumun bundan sonra daha da artacağına inanıyorum. İnsanlar gidip hem alışverişini yapacak, hem benzinini doldurup gelecek. Bu da bizim ülkemizin vergiden kaybedeceği anlamına geliyor. Fakat asıl sorun bence başka yerde. Bizim sektörde çok kişi çalışıyor. Yani istihdam sağlayan bir alan. Her benzinlikte en azından bir iki, hatta daha fazla genç çalışıyor. Benzinciler krize girdiklerinde mecburen işçi çıkarmak zorunda kalacaklar. Bu da yine maalesef bu alanda çalışan gençlere olumsuz yansıyacak. Lütfen hükümet yetkilileri bu durumları artık dikkate alsın. Piyasa yeterince ölü. Daha fazla öldürmeye çalışmasınlar.” dedi.

“UTANA UTANA 10 EUROYA VERESİYE BENZİN İSTEDİ”

Son dönemde borç parayla benzin isteyenlerde artış olduğuna dikkat çeken Bülent Dede, “Fakat ben son bir yıldır borç parayla benzin vermiyorum. Çünkü paramızı almak çok zorlaştı. Tabii istisnalar olabilir, fakat veresiye olayını durdurduk. Mesela geçtiğimiz günlerde bir adam geldi, utana utana 10 euroya veresiye benzin istedi. Tanıdığım bir kişiydi. Vermeden edemedim. Ne yazık ki bu durumlar çok sıklıkla yaşanıyor.” diye konuştu.

KAHVEYE DE ZAM

Yeni yılla birlikte Özel Tüketim Vergisi’nde artış yapılan ürünlerden biri de kahve oldu. Tüketim ürenlerinin “vazgeçilmezlerden” biri olan kahveye yapılan zamlar kahve tiryakisi olan ülkenin gündemini de işgal etti.

“TÜRK KAHVESİ 3, NESCAFE 5 EURO ZAMLANDI”

Kahve ürünlerine yapılan zammı, Gümülcine’nin ünlü kuru kahvecisi “Şerafettin”in sahibi İlhan Mehmet’le konuştuk. İlhan Mehmet, “Yunanistan adeta kahveyle yaşayan bir ülke. İnsanların olmazsa olmazları arasında belki bir numara bir ürün. Hatta Yunanistan’da insanlar kahve içmeden uyanamadıklarına bile inanıyor. Kahve, aslında Batı Trakya’da da ve Türk azınlığı için de çok önemli. Bu zamlarla Türk kahvesi kilo başına 3 euro artış gördü. Nescafe kilo başına 5 euro pahalılaştı. Biz yılbaşından önce kahveyi 10 euroya satıyorduk. Şimdi ortalama 13 euroya satıyoruz. Hükümet, bir anlamda kahveyi lüks tüketim maddesi grubuna dahil etmiş oldu. Bu zamdan kaynaklanan artış, doğrudan vatandaşın cebinden çıkıp, hükümetin kasasına giriyor. Zaten, Özel Tüketim Vergisi’nin amacı da bu.” ifadelerini kullandı.

“VER 1 EUROLUK KAHVE YÖNTEMİ ARTIK TARİH OLUYOR”

Halkın en çok tükettiği ürün olan kahvenin bu kadar yüksek oranda zamlanmasını doğru bulmadıklarını ifade eden İlhan Mehmet, “Halktan bir tepki var. İnsanlar yine de kahvesini alıyor ve alacak belki ama bir süreliğine de olsa piyasayı olumsuz etkileyecektir diye düşünüyoruz. Müşterilerimizin çoğu kahve alırken, bir euroluk paketlerde alıyordu kahvesini. Özellikle Türk kahvesini. Bu uzun yıllardan beri böyleydi. Şimdi bu son zamlarla 1 euroluk kahve tarih oluyor. Çünkü 1 euroluk kahvenin miktarı çok azalıyor. Onun yerine 1,5 veya 2 euroluk kahve alıyor.” dedi.

Haberler


Soydaşlar Mustafçova’da hatim etkinliğinde buluştu

Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı