Anasayfa


21-01-2017
Çiftçiler eyleme hazırlanıyor...
Ülke genelindeki çiftçi ve hayvan besicileri eylem yapmaya hazırlanıyor.
21 Ocak 2017 Cumartesi



Geçen yıl da Yunanistan'ın onlarca noktasında gerçekleştirilen çiftçi eylemleri 45 gün sürmüş ve ulaşımda ciddi aksaklıklar yaşanmıştı.
Çiftçi ve hayvan besicileri, vergi sistemi, sosyal güvenlik sigortası ve üretim maaliyetleri konularındaki taleplerinin yerine getirilmesini istiyorlar.

Özellikle kuzey Yunanistan'daki çiftçilerin geçtiğimiz günlerde yaptığı yerel düzeydeki toplantılardan sonra, ülkedeki tüm çiftçi ve hayvan besicisi örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla 21 Ocak Cumartesi günü Katerini de yapılacak geniş katılımlı toplantı eylemlerin seyrini belirleyecek. Çiftçi temsilcilerinin Katerini'deki toplantıda eyleme başlama kararını kesinleştirmeleri ve ayrıntıları görüşmeleri bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e konuşan Gümülcine Çiftçiler Derneği Başkanı Nikos Kiriazis, tarım alanında durumun son derece ciddi olduğunu belirterek, "Bu durum bu şartlar altında devam edemez. Çiftçiler için mevcut durum çok kritik. Bu iş artık daha fazla gitmez." yorumunda bulundu.

"İYİYE DEÄžİL, KÖTÜYE GİTTİK"

Çiftçi ve hayvan besicilerinin geçen yıl 45 gün boyunca ülkenin dört bir yanında eylemler yaptığını hatırlatan Kiriazis, "Ancak istenen ve beklediğimiz sonuçları aldığımızı söyleyemeyiz." dedi.

"HER ÇİFTÇİ GELİRİNİN YÜZDE 28'İNİ SOSYAL SİGORTAYA VERECEK"

Kiriazis, "Tarım sektörünün bir yıl öncesine göre çok daha kötü durumda olduğunu söylemek gerekiyor. Ne yazık ki çiftçi ve hayvan besicilerinin durumunda bir iyileşme olmadı. Tam aksine daha da kötüye gittik. Özellikle çiftçi kesimine yönelik sosyal sigortalar sistemi tüm çiftçilerin belini büken en önemli sorun haline geldi. 5 bin euro kazanan da, 50 bin euro kazanan da bunun yüzde 28'ini sosyal sigortaya verecek. Bu da dolaylı yoldan da olsa bir tür vergilendirmedir. Ve ağır bir vergilendirmedir. Bu uygulama ne yazık ki belimizi büken bir uygulamadır. " diye konuştu.

"BİZİ ÜRETMEMEYE TEŞVİK EDİYORLAR"

Üretim maaliyetlerinin de sürekli bir artış içinde olduğunu söyleyen dernek başkanı şunları kaydetti: "Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçinin üretim maaliyeti sürekli artıyor. Hayvan besicileri için de aynı şey geçerli. Özellikle dizel yakıtındaki zamlardan sonra üretim maaliyetleri çok arttı. Bakın şöyle geriye doğru 10 yıl gidelim. Her geçen yıl durumumuz ağırlaştı. Son bir iki yıldan bu yana da dayanılmaz bir hal aldı. Üretim maaliyeti sürekli artıyor. Fakat aynı artış ürünlerimizde yok. Çiftçilerden alınan vergiler arttırıldı. Fakat hükümet küçük çiftçilerden, yani çok az üreten ve dolayısıyla geliri düşük olan çiftçiden vergi alınmayacağını söylüyor. Bu doğru değil. Kaldı ki Yunanistan'da çiftçilerin yüzde 90'ı, üretimin yüzde 30'unu gerçekleştiriyor. Geri kalan küçük bir çiftçi kesimi de üretimin çoğunu gerçekleştiriyor. Dolayısıyla hükümet bizi üretmemeye teşvik ediyor. Çünkü üretir ve para kazanırsanız, o zaman yüksek düzeyde vergilendiriliyorsunuz. Yani devlet bizi üretimden vazgeçirtiyor. Ne yazık ki durum bu."

"KEŞKE KOMŞU ÜLKELERE TAŞIYABİLECEÄžİM BİR İŞLETMEM OLSAYDI"

Yunanistan'da çiftçi kesiminin vergiler ve borçlar altında ezildiğini ifade eden Kiriazis, "Keşke çiftçi olmasaydım da, bir şirketim veya bir işyerim olsaydı. Keşke, komşu ülkelerden birine taşıyabileceğim bir işletmem olsaydı. Fakat tarlalar bir bölgeden diğerine veya bir ülkeden başka bir ülkeye taşınmıyor. Son yıllarda getirilen bu vergi yükü gençlerimizde merak bırakmadı. Bir yandan vergiler, bir yandan sosyal sigorta, bir yandan üretim maaliyeti gençlerimizin tarladan, köyden uzaklaşmasına neden oluyor. Gençlerin en büyük hayali yurt dışına gidip iyi bir iş bulabilmek." dedi.

"EÄžER ÜRETİM YOKSA, KALKINMA DA OLAMAZ"

"Üretmek için bir motivasyon gerekiyor" diye konuşan Kiriazis sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda bir gencin üretime, yani tarıma sarılması için hiç bir teşvik yok. Çok karamsar bir tablo var. Eğer bir ülkede üretim yoksa, orada gelişmeden, kalkınmadan bahsetmek mümkün değildir. Eğer tükettiğimiz yumurtayı bile yurt dışından alacak duruma geldiysek burada büyük bir sorun var demektir."

"BU İŞ ARTIK BU ŞEKİLDE DEVAM ETMEZ"

Eylemlerin nasıl ve ne zaman başlayacağı konusunun 21 Ocak Cumartesi günü Katerini'de yapılacak toplantıda karara bağlanacağını ifade eden Kiriazis, bu kararın Yunanistan Çiftçiler, Hayvan Besicileri ve Balıkçılar Mücadele Koordinasyon Komitesi tarafından verileceğini söyledi.

Gümülcine Çiftçiler Derneği Başkanı Nikos Kiriazis şöyle konuştu: "Biz eylemlerin gerekliliğine inanıyoruz. Ancak bu eylemleri 'satacak' çiftçi 'generallerine' de karşıyız. Başlatacağımız mücadelenin bilmediğimiz pazarlıklar sonucunda sonlandırılmasını istemiyoruz. Çünkü bu durumdan artık yorulduk, bitkin düştük. Artık tarım sektörü bu şekilde gitmez. Tekrar ediyorum; bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Cumartesi günü doğu Makedonya ve Trakya bölgesinden diğer çiftçi temsilcileriyle birlikte Katerini'deki toplantıya katılacağız. Demokratik ve etkin bir eylem için kararımızı alacağımızı ümit ediyoruz. Çünkü tarım alanında, hayvancılık alanında olumlu bir adım atılmazsa önümüzdeki yıllarda bizi çok daha zor ve karanlık dönem bekliyor."

Haberler


DMTE, Yunanistan Eyaletler Birliği kongresine ev sahipliği yapacak

Atina Belediye Meclisi, Gazze ve Lübnan için ateşkes çağrısı yaptı

32 bin küçükbaş hayvan itlaf edildi

Son ankette SİRİZA baraj seviyesinde, Kasselakis’in partisi ise yüzde 6,5

Özgür Ferhat, Tarım ve Gıda Bakanı Çiaras ile görüştü

Yakıt yardımı için başvurular başladı

Miçotakis, Avrupa’nın iç enerji piyasasının güçlendirilmesini istedi

GTGB’de ‘Yaratıcı Çocuk’ etkinlikleri devam ediyor

Dedeağaç’ta turizmin nabzı tutuldu: En çok Türkiye’den turist geliyor

Yeni Sol Partisinde Hariçis’le devam kararı

SİRİZA’da Merkez Komiteden 76 istifa

‘Ömür Dediğin’ programı Batı Trakya’daydı