Anasayfa


13-02-2017
“Batı Trakya – Gümülcine Ağız İncelemeleri” kitabı tanıtıldı
Türkiye’deki Trakya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Muharrem Özden’in hazırladığı “Batı Trakya – Gümülcine Ağız İncelemeleri” kitabı 10 Şubat Cuma günü Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde tanıtıldı.
13 Şubat 2017 Pazartesi



Batı Trakya Azınlığı Eğitim ve Kültür Şirketi (BAKEŞ) tarafından düzenlenen kitap tanıtımına, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Muavin Konsoloslar Nurettin Canay Kavuncu ve Hakan Tanyeri, BAKEŞ Başkanı Galip Galip, BAKEŞ Müdürü Pervin Hayrullah, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, DEB Partisi Kadınlar Kolu Başkanı Duygu Mustafa, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık ve soydaşlar katıldı.

Toplantı öncesi bir konuşma yapan BAKEŞ Başkanı Galip Galip, dil çalışmalarının çok önemli olduğunu ve bu tür çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi.

“MUHARREM BEY TÜRKÇE’NİN GÜMÜLCİNE AĞZININ BİR RESMİNİ ÇEKMİŞTİR”

Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, kitabın yazarı Özden’in kitabında, Türkçe’nin Gümülcine ağzının bir resmini çektiğini ifade ederek, “Hayatımızda bulunmayan bir kavramı dilimizde de kullanmayız. Dil organik bir varlıktır. Gelişimini sürdürmektedir. Zaman içerinde bazı şekiller almaktadır. Muharrem bey Türkçe’nin Gümülcine ağzının bir resmini çekmiştir. Bu çok önemli bir çalışmadır. Geleceğe dönük bir referans kaynağıdır ve geçmişe dönük de bu ağzın bu şivenin gelişime dair ışık tutmaktadır” diye konuştu.

Kitabın yazarı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Özden, yaptığı konuşmada ilk olarak çalışma yöntemini anlattı. Çalışmanın dört yıl sürdüğünü ve kendisine öğrencilerinin de yardımcı olduğunu belirten Özden, kitap çalışmaları sırasında 134 köye gittiklerini ve 380 saatlik ses kaydı yaptıklarını, tarihin bir fotoğrafını çekip geleceğe aktardıklarını ki, bu çalışmaların dilimizin sağlamlaşmasına katkısının büyük olduğunu söyledi.

“BURALARDA SÖZLERİ YUVARLAKLAŞTIRMA SIK SIK GÖRÜLMEKTEDİR”

Özden sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda çok az çalışma yapıldığını gördük. Biz 134 köyü dolaştık. 109 metni tespit ettik. Bölgeyi “Balkan” ve “Ova” diye iki kısma ayırdık. Buralarda sözleri yuvarlaklaştırma sık sık görülmektedir. Bunun sebebi ise buralarda küçük boyların olmasıdır. “Ova” kesimi daha çok Doğu Trakya’ya benzemektedir. Şapçı, Kozlukebir, Evrenköy ve çevre köyler ise farklı bir boya sahip. Yaptığımız çalışmalarda folklorik malzemelere ulaştık, masallar, türküler derledik.mKitabımızın sonuna bir de 6 bin kelimelik sözlük ekledik.”

Tanıtımdan sonra BAKEŞ Başkanı Galip Galip Muharrem Özden’e çiçek takdim etti.
Kitap tanıtımı, Muharrem Özden’in kitabını imzalamasıyla sona erdi.

Haberler


Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği