Anasayfa

22-04-2017
FUEN Başkan Yardımcısı Habipoğlu Kosova'daki Türkleri ziyaret etti
Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Başkan Yardımcısı Halit Habipoğlu, 17 - 19 Nisan tarihlerinde Kosova Cumhuriyeti'nin kurucu topluluklarından biri olan Kosova Türkleri'ni ziyaret etti.
22 Nisan 2017 Cumartesi



23 Nisan Kosova Türkleri'nin Milli Bayramı dolayısı ile Kosova Genç Birlik Derneği'nin daveti üzerine başkent Priştine ile Kosova Türkleri'nin yoğun olarak yaşadığı Prizren'i ziyaret eden FUEN Başkan Yardımcısı, 17 Şubat 2008'de bağımsız olan Kosova Cumhuriyeti'ndeki Türk topluluğu temsilcileri ile görüştü. Habipoğlu'na FUEN Türk Azınlıkları / Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) Sekretaryası'nı yürüten Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu'ndan (ABTTF) Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık eşlik etti.

İlk olarak 14 - 17 Kasım 2016'da Berlin'de gerçekleştirilen FUEN TAG 3. Yıllık Toplantısı'na misafir olarak katılan Prizren merkezli Kosova Genç Birlik Derneği Başkanı Cengiz Kovaç ile Prizren'deki dernek merkezinde görüşen Habipoğlu, Kosova Genç Birlik Derneği'nin çalışmaları hakkında bilgi edindi. Aynı günün akşamında heyet, 23 Nisan Kosova Türkleri'nin Milli Bayramı etkinlikleri kapsamında Prizren Kültür Evi'nde gerçekleştirilen "23 Nisan Açılış Konseri"ne katıldı.

18 Nisan Salı günü Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar'ı makamında ziyaret eden Habipoğlu, FUEN'nin Avrupa'daki ulusal azınlıkları bir araya getiren en büyük çatı kuruluşu olduğunu ifade ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi. FUEN'in "Azınlıkları Koruma Paketi" isimli Avrupa Vatandaşları Girişimi'ni de anlatan Habipoğlu, FUEN'in ulusal ve dilsel azınlıklara mensup kişilerin korunması ile Avrupa'da kültürel ve dilsel çeşitliliğin güçlendirilmesi amacıyla önlemler alınmasını sağlamayı hedeflediğini kaydetti.

Bakan ile görüşmenin ardından heyet, Kosova anayasasınca diğer kurucu topluluklar ile birlikte kontenjan milletvekili seçme hakkına sahip Kosova Türklerini mecliste temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi milletvekilleri Fikrim Damka ve Müferra Şinik ile görüştü. Mecliste gerçekleştirilen görüşmede Habipoğlu, FUEN'in çalışmaları ile birlikte FUEN'de temsil edilen Türk azınlıkları ve toplulukları hakkında bilgi verdi ve milletvekillerinden Kosova Türkleri'nin durumu hakkında bilgi edindi.

Son olarak Habipoğlu T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit'i makamında ziyaret ederek, FUEN'in çalışmalarını aktardı ve FUEN'in "Azınlıkları Koruma Paketi" isimli girişiminin Avrupa'da ulusal azınlıkların korunması ile dilsel ve kültürel çeşitliliğin desteklenmesi açısından öneminin altını çizdi.

Haberler


Öğretmen Tevfik Hüseyinoğlu’na son veda

Sinikova köyü yıllar sonra mahya geleneğini canlandırdı

İrfan Hacıgene’den Mizanlı ilkokulu ile ilgili karara tepki

Yunanistan–İsrail savunma iş birliğinde gecikme

Milletvekili Ferhat: 80 milyon euro neden üreticilere dağıtılmadı?

Tembi tren kazası anmasında polisle göstericiler arasında arbede

Ege’nin doğusundaki adalarda KDV oranları düşürülüyor

’Radyocu Galip’ son yolculuğuna uğurlandı

Emekli öğretmen ve yazar Tevfik Hüseyinoğlu hayatını kaybetti

Hüseyin Baltacı: “Batı Trakya Türk azınlığı bir tehdit değil, sadece eşit vatandaşlık talep ediyor”

Yunanistan’da sağlık sistemi için en büyük tehdit: Yaşlanan nüfus

Köylerde ENFİA kaldırılıyor, aileler için yeni vergi indirimleri geliyor