Anasayfa


19-06-2017
“Sizlerin mutluluğu bizim mutluluğumuz, sizlerin derdi bizim derdimizdir”
Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım: “Siz Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir köprü vazifesi görüyorsunuz. Onun için değerli soydaşlarımız, sizlerin burada mutluluğu bizim mutluluğumuzdur; sizlerin derdi bizim derdimizdir.”
19 Haziran 2017 Pazartesi



Atina’dan sonra Batı Trakya’ya gelen Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Kurcalı köyündeki iftar programında bir konuşma yaptı.
Binali Yıldırım konuşmasında şunları söyledi:

“Şahsım ve beraberimdeki bakan arkadaşlarımız, milletvekili arkadaşlarımız adına hepinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.
Değerli kardeşlerim, hatırlayacağınız üzere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başbakan olduğu dönemde, 2004 yılında bizim bugün yaptığımız gibi Atina’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Daha sonra Batı Trakya’ya geldi, sizlerle buluştu, hasret giderdi. Bugün biz de aynısını yapıyoruz, ama size Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdik. Evet 13 yıl sonra. Bakanlar, milletvekilleri, heyetler birçok ziyaretler oldu. Biz de ülkemizde başta faziletli müftülerimiz, Batı Trakya azınlığı Danışma Kurulu’nun değerli üyeleri olmak üzere defalarca Batı Trakya önderlerini de Türkiye’de ağırlama fırsatı bulduk. Fakat sizlerle burada, üstelik bir iftar sofrasında kucaklaşmak bugüne nasip oldu. Bu muhteşem tablodan büyük bir gurur duyuyorum, büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Bildiğiniz gibi Yunanistan Başbakanı Sayın Çipras’ın davetine icabetle Yunanistan’a, Atina’ya ziyaretimizi gerçekleştirdik. Kendisiyle heyetlerimiz olarak güzel, verimli, yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye – Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 5. toplantısını bu sonbaharda Selanik’te yapmaya karar verdik. Bu vesileyle inşallah bir kez daha sonbaharda Yunanistan’ı, buraları ziyaret etme fırsatımız olacak.
Ayrıca bildiğiniz gibi geçtiğimiz Mayıs ayının 22’sinde de İstanbul’da Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı oldu. Başkanlığını Türkiye, sayın Cumhurbaşkanımız yaptı. O toplantıya da Yunanistan Cumhurbaşkanı da katıldı. Öyle ki 65 yıl sonra ilk defa Yunanistan’dan cumhurbaşkanı ülkemizi ziyaret etmiş oldu.
Bunları ne için söylüyorum? Yunanistan ve Türkiye, iki komşu ülke; tabi ki birlikte yapabileceğimiz çok şey var. Bu ilişkilerin geliştirilmesinin en önemli çıkış noktası da siz soydaşlarımız; siz adeta Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir köprü vazifesi görüyorsunuz. Onun için değerli soydaşlarımız, sizlerin burada mutluluğu bizim mutluluğumuzdur, sizlerin derdi bizim derdimizdir.
Yunanistan’la diyalog süreci 1999 yılında başladı. O günden bugüne ilişkilerimizde önemli gelişmeler oldu. Ticaret, ekonomi, turizm, ulaştırma alanında işbirliklerimiz gelişti. Bu dönemin en büyük kazanımlarından biri de diyalog sürecinin bir alternatifi olmadığı ve sorunların zaman içinde çözümünün ilişkilerin gelişmesine bağlı olduğunu bize göstermesidir. Yunanistan ile aramızdaki sorunları görüşmeler yoluyla çözme ve ilişkilerimizi olumlu gündem temelinde ilerletme çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.
Değerli kardeşlerim, başlattığımız bu diyalog süreci daha da ileri noktalara taşınacak. Bunun yolu sorunlarla yüzleşmekten kaçmak değil, sorunların üzerine gitmek ve her iki ülkenin hükümranlık haklarına saygı göstermek kaydıyla sorunları ‘kazan kazan’ esasına göre çözmektik. Bu bakımdan bu temasların, üst düzey ziyaretlerin önemi bu şekilde ortaya çıkıyor. Sorunların çözümüne katkı sağlamak için daha fazla çaba göstermeye ihtiyaç var. bugün Atina’da görüştüğümüzde bu konuları birbir ele aldık ve sayın başbakana Batı Trakya’da eğitimle ilgili, müftülerimizin durumlarıyla ilgili konuları anlatma fırsatı buldum. Yunan makamlarıyla bütün temaslarımızda aynı şekilde bu meseleleri ele alıyoruz.
Üst düzey diyaloğumuzu sürdürmeye kararlıyız. Bu çerçevede yine bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile de görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Biz Türkiye ile Yunanistan arasındaki sizleri, soydaşlarımızı, iki ülkedeki azınlıkları birer dostluk köprüsü olarak görüyoruz ve bu şekilde değerlendiriyoruz.
Değerli soydaşlarımız, değerli kardeşlerimiz;
bir yandan sadık Yunanistan vatandaşları olarak bu ülkenin refahına sizler katkı sağlamaya devam ederken, diğer taraftan da dininize, kimliğinize ve geleneklerinize her türlü zorluğa rağmen sahip çıkıyorsunuz. Bunun için sizlere şükranlarımızı sunuyoruz. Bu çabalarınızda Türkiye her zaman yanınızdadır, yanınızda olmaya devam edecektir.
İşte bu ziyaret ve temaslar vesilesiyle sizlerle olan gönül bağımızı da canlı tutmanın gayreti içerisindeyiz. Sorunları dinledik, beklentileri dinledik, müftülerimizle görüştük, istişare heyetiyle görüştük. Bundan sonra da bu samimi diyaloğu sürdüreceğiz.
Tabi siz sadece Yunanistan vatandaşı değilsiniz. Aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşısınız. Böyle de bir ayrıcalığınız var. Bu ayrıcalığı da en iyi şekilde kullanmanızı tavsiye ediyorum. Eğitimden kalkınmaya, her alanda AB üyesi bir ülkenin nimetlerinden de yararlanmanız gerekmektedir. Varlığımızın, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın en iyi şekilde eğitilmesi öncelikli hedefimizdir. Bu nedenle çocuklarımızın yüksek öğretime devam etmesi, ufku açık, zihni açık bireyler olarak yetişmesi için de azami gayret göstermenizi bekliyoruz. Türkiye bu konuda gençlerimize ufuk açan imkanları da sağlamaktadır. Çünkü en verimli yatırım insana yapılan yatırımdır. Köprüler yapabilirsiniz, yollar yapabilirsiniz, binalar yapabilirsiniz. Nihayet bunların bir ömrü var. ama insana yapılan yatırımın ömrü nesilden nesile, sonsuza kadar devam eder. Yeni nesillerin uyumlu, müreffeh ve gerçek anlamda Avrupa değerlerine ulaşmış, hakkını aramayı bilen kimseler olabilmelerinin yolu eğitimden geçiyor.
Ramazan ayı değerli kardeşlerim, birlik ayıdır, dayanışma ayıdır, kardeşlik ayıdır. Bu yüzden az önce sizin evladınız, bu toprakların evladı Mehmet Müezzinoğlu bakanımızın da ifade ettiği gibi, şartlar ne kadar zor olursa olsun, ne kadar olumsuzluklar mevcut olursa olsun, hep birlik içinde, beraberlik içinde hareket etmek durumundayız.
Tabii ki dünyada yaşanan ekonomik kriz, bu bölgede yaşanan ekonomik krizden sizlerin de etkilendiğini biliyoruz. Ancak soydaş girişimcilerimizin de kendi bölgelerinde kalkınmaya, istihdama katkı sağlayacak projeler geliştirmesi önem taşıyor. Tütün, pamuk, hayvancılık gibi geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra katma değer oluşturacak, soydaş toplumun ufkunu genişletecek çeşitli projeler için gayret gösterilmesi şüphesiz çok büyük yarar sağlayacaktır. Türkiye olarak bizler bu türlü çabalarınızın yanında olmaya, katkı sağlamaya devam edeceğiz.
Ticari konuda Yunanistan kökenli işadamlarıyla işbirliği imkanlarını araştırmanızın yararlı olacağını düşünüyorum. Son aylarda özellikle hem Türkiye’de Yunanistan yatırımcıları ile Türk yatırımcıları ortak işler yapmaya başladılar. Bu, iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin, iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi için önemli bir gelişme. Aynı şekilde Türk yatırımcıların da, Türk işadamlarının da burada Yunanistan’da aynı fırsatlara sahip olması şüphesiz iki ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacak.
Yunanistan vatandaşı olarak sizler bu ülkenin kalkınmasına yapacağınız katkı, ekonomik alanların dışındaki beklenti ve taleplerinizin de Yunanistan makamlarınca karşılanmasında ciddi anlamda yardımcı olacaktır.
Aranızda ticari faaliyetlerini ileri noktalara taşımız olan, bu bölgenin refahına katkı sağlayan ve birçok insana iş aş imkanı veren işadamlarınızın olduğunu biliyorum. Soydaşlarımızın, sizlerin moralini, yaşam standardını yükselten bu örneklerin çok daha fazla artması en içten temennimizdir. Bundan sadece sizler değil, Yunanistan ve komşu ülkeler de yararlanacaktır. Maşallah, yol boyu geldik; mümbit topraklar, muazzam bir arazi. Burada bunun karşılığını görecek çalışmalara çok daha fazla zaman ve imkan hasretmemiz gerekiyor.
Önce de ifade ettiğim gibi Türkiye olarak her konuda sizlere elimizden gelen desteği sağlamaya, bu konuda teşvikler vermeye devam edeceğiz.
Değerli kardeşlerim, bu mübarek günde, bu mübarek iftar sofrasında bizlere gösterdiğiniz bu candan karşılama için, bu sevgi için şahsım, bakan arkadaşlarım ve tüm heyetimde bulunan arkadaşlarım adına tekrar teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Kurcalı gençliğinin organize ettiği ve Kozlukebir Belediyesi’nin de katkı sağladığı bu muhteşem organizasyondan dolayı emeğe geçen herkesi de şükranlarımla yad ediyorum. Bu düşüncelerle sizleri bir kez daha canı gönülden selamlıyorum. Ramazanınız mübarak olsun. Yaklaşmakta olan Ramazan Bayramınızı da tebrik ediyorum. Sağ olun, var olun, Allah’a emanet olun değerli kardeşlerim. ”




Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı