Anasayfa


20-06-2017
Türkiye Başbakanı Yıldırım Batı Trakyalı soydaşlarla kucaklaştı
Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Batı Trakya’yı ziyaret etti. Yıldırım ve beraberindeki heyet, 19 Haziran Pazartesi günü Atina’ya yaptığı ziyaret sonrasında Batı Trakya’ya geldi.
20 Haziran 2017 Salı



Başbakan Yıldırım’a Batı Trakya ziyaretinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma – Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakan Binali Yıldırım’ın Dış Politika Başdanışmanı Büyükelçi Kerim Uras, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve diğer yetkililer eşlik etti.
Yıldırım özel uçakla öğleden sonra Dedeağaç Havaalanı’na indi. Başbakan Yıldırım’ın ilk durağı Gümülcine’de Kırmahalle oldu. Yıldırım, Kırmahalle’ye girişinde soydaşlar tarafından karşılandı. Türkiye Başbakanı’nı görmek isteyen soydaşlar yollara çıkıp, heyeti selamladı.

KIRMAHALLE’DE BÜYÜK BİR KALABALIK TARAFINDAN KAŞILANDI
Yıldırım’ın Kırmahalle Camii’ne girişi sırasında izdiham yaşandı ve kalabalık camiye sığmadı. Çok sayıda kişi cami avlusunda ve sokakta bekledi. Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’a, Gümülcine Kırmahalle ziyaretinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis de eşlik etti. Yıldırım ve Amanatidis burada kendilerini bekleyen soydaşlara birer konuşma yaptılar.
Binali Yıldırım kendilerini karşılayan herkese teşekkür ederek, Atina’da verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi. Yunanisan’la birlikte yapılacak işbirliğinin sorunlardan çok daha fazla olduğunu kaydeden Yıldırım, “Sorunlarımızı, konuşarak, diyalog yaparak çözüme kavuşturacağız. Siz bizim soydaşlarımız, dindaşlarımızsınız. Aynı zamanda da Yunanistan’ın vatandaşlarısınız. Yaşadığınız ülkenin kalkınması için çalışacaksınız, gayret edeceksiniz. Bu ülkenin sorunlarını kendi sorunlarınız olarak göreceksiniz. Diğer yandan da değerlerinizi, inançlarınızı da yaşatacak ve çocuklarınızı da bu şekilde yetiştireceksiniz. Bunlar bizim Türkiye’de yaşayan Rum vatandaşlarımız için de geçerli. Azınlıklar, bizim ilişkilerimizi geliştirmede köprü görevi yapıyor. Azınlıkları bir sıkıntı olarak görmüyoruz. Yunanistan’la ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Sorunlarımızı konuşarak, görüşerek çözeceğiz. Ege’de sorunlarımız var, çözeceğiz. Sizinle ilgili sorunlar var; eğitimle ilgili, müftülerle ilgili sorunlar var. Aynı şekilde Yunanistan’ın Ruhban Okulu’yla ilgili sorunları var. Tüm bunları konuşarak, diyalogla çözeceğiz. İnsanlar konuşa konuşa anlaşır.” ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI AMANATİDİS
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis de Kırmahalle Camii’nde yaptığı konuşmada, azınlık mensuplarına hayırlı Ramazanlar diledi. Başbakan Binali Yıldırım’la yolda gelirken çok verimli bir sohbet yaptıklarını anlatan Amanatidis, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın kendisine hediye ettiği kehribar tezbihi gösterdi. Amanatidis konuşmasında şöyle dedi: “Bugün sayın Başbakan Binali Yıldırım’ı konuk ediyoruz. Sayın Başbakanın ziyareti, Trakya’daki Müslümanlarla olan işbirliği ve birlikte yaşamın Avrupa ve tüm dünya için örnek alınması gerektiğini ispat etmiştir.”

DANIŞMA KURULU ÜYELERİYLE BULUŞTU
Başbakan Yıldırım daha sonra Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’na geçti. Yıldırım burada Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyelerini kabul etti. Başbakan Yıldırım ve beraberindeki bakan ve milletvekillerinin Danışma Kurulu üyeleriyle yaptığı görüşme 40 dakika sürdü.

KURCALI’DA COŞKULU KARŞILAMA
Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet iftar programına katılmak üzere Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyüne gitti. Heyet burada beş binin üzerinde soydaş tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Başbakan Yıldırım, kalabalık nedeniyle protokol için ayrılan yere ulaşmakta zorlandı.

Kurcalı köyü ile Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından organize edilen iftar programına Batı Trakya genelinden soydaşlar katıldı.
Kurcalı köyündeki iftar duasını İskeçe Müftüsü Ahmet Mete yaparken, ilk konuşmayı ev sahibi Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet gerçekleştirdi.
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif de yaptığı konuşmada, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ı ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, ziyaretinden dolayı Başbakan Yıldırım’a teşekkür etti.

MEHMET MÜEZZİNOĞLU: “VATANDAŞI OLDUĞUMUZ ÜLKEYE SAYGI DUYARAK HAK VE HUKUKUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Aslen Kozlukebir köyünden olan Türkiye Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, komşu köy Kurcalı’daki iftarda yaptığı konuşmada doğduğu topraklarda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım’a kendi memleketini ziyaret ettiği için teşekkür eden Müezzinoğlu şöyle konuştu: “Gerek anavatanda, gerekse başka yerlerde güzel insanlarla temsil edilen bir Batı Trakya var. Çok güzel bir Batı Trakya kültürü var. Birbirimizi severek, güçlenerek, birbirimize destek vererek geleceğe bakmalıyız. Vatandaşı olduğumuz ülkeye saygı duyarak, kendi hak ve hukukumuza sahip çıkacağız. Asla karamsarlığa düşmeden, haksızlıklara yenilmeden, dik duruşumuzu, onurlu duruşumuzu Batı Trakya’da göstermeye devam etmeliyiz. Farklı düşüncelerde, farklı siyasi görüşlerde olabilirsiniz. Ancak sizler Batı Trakyalı olmakta birleşmelisiniz. Batı Trakyalı olmak sizin ortak noktanızdır. Trakya insanı yanlış yapmaz. Doğduğu büyüdüğü topraklara da yapmaz, Vatanına da yapmaz, anavatanına da yapmaz. Kimliğinden de vazgeçmez, kültüründen ve geleneklerinden de vazgeçmez.”
Mehmet Müezzinoğlu konuşmasını, “Sizlere, sevdiklerinizle, yakınlarınızla, komşularınızla mutlu huzurlu bayramlar diliyorum. Bayramın İslam alemine de hayırlar getirmesini diliyorum.” diyerek tamamladı.

TÜRKİYE BAŞBAKANI YILDIRIM:
“SİZLERİN DERDİ, BİZİM DERDİMİZ”

Başbakan Yıldırım, Kurcalı köyündeki iftar programında yaptığı konuşmada, mübarek ramazan ayında iftar vesileyle Batı Trakya Türkleri ile bir araya gelmekten büyük onur ve mutluluk duyduğunu belirtti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde Atina'ya bir ziyaret gerçekeleştirdiğini, ardından da Batı Trakya'ya geldiğini anımsatan Yıldırım, bugün aynısını yaptıklarını belirterek, vatandaşlara Erdoğan'ın selamlarını iletti.
Yıldırım, Başbakan Aleksis Çipras’ın davetine icabetle bu ziyareti yaptıklarını, heyetler olarak güzel, verimli ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın beşincisini gelecek sonbaharda Selanik'te yapmaya karar verdiklerini anlatan Yıldırım, bir kez daha Yunanistan'ı ve Batı Trakya'yı ziyaret etme imkanının olacağını aktardı.
Geçen Mayıs ayında Türkiye'nin başkanlığında yapılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un da katıldığını hatırlatan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Öyle ki 65 yıl sonra ilk defa Yunanistan'dan cumhurbaşkanı ülkemizi ziyaret etti. Bunları niçin söylüyorum? Yunanistan ve Türkiye, iki komşu ülke, birlikte yapacağımız çok şey var. Bu ilişkilerin geliştirilmesinin en önemli çıkış noktası da siz soydaşlarımız. Siz Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir köprü vazifesi görüyorsunuz. Onun için değerli soydaşlarımız sizlerin buradaki mutluluğu, bizim mutluluğumuzdur. Sizlerin derdi, bizim derdimiz.
Yunanistan ile diyalog süreci 1999'da başladı. O günden bugüne ilişkilerimizde önemli gelişmeler oldu. Ticaret, ekonomi, turizm, ulaştırma alanında iş birlikleri gelişti. Bu dönemin en büyük kazanımlarından biri de diyalog sürecinin bir alternatifinin olmadığı ve sorunların zaman içinde çözümünün ilişkilerin gelişmesine bağlı olduğunu bize göstermesidir. Yunanistan ile aramızdaki sorunları görüşmeler yoluyla çözme ve ilişkilerimizi olumlu gündem temelinde ilerletme çalışmamızı kararlılıkla sürdürüyoruz."

“AZINLIKLARI BİRER DOSTLUK KÖPRÜSÜ OLARAK GÖRÜYORUZ”
Türkiye Başbakanı Yıldırım, başlatılan bu diyalog sürecinin daha ileri noktalara taşınacağını, bunun yolunun sorunlarla yüzleşmekten kaçmak değil, her iki ülkenin hükümranlık haklarına saygı duymak kaydıyla sorunları kazan-kazan esasına göre çözmek olduğunu dile getirdi. Bu bakımdan bu temasların, üst düzey ziyaretlerin öneminin bu şekilde ortaya çıktığına dikkati çeken Yıldırım, "Sorunların çözümüne katkı sağlamak için daha fazla çaba göstermeye ihtiyaç var. Bugün Atina'da görüştüğümüzde bu konuları bir bir ele aldık ve sayın Başbakan'a, Batı Trakya'dan eğitim ve müftülerin durumlarıyla ilgili konuları anlatma fırsatı bulduk. Üst düzey diyaloğumuzu sürdürmeye kararlıyız. Bu çerçevede yine bugün sayın Yunanistan Cumhurbaşkanı ile de görüşmeleri gerçekleştirdik. Biz Türkiye ile Yunanistan arasındaki, soydaşlarımızı, iki ülkedeki azınlıkları birer dostluk köprüsü olarak görüyoruz, bu şekilde değerlendiriyoruz." diye konuştu.
Yıldırım, Batı Trakya'daki soydaşların, bir yandan sadık Yunanistan vatandaşları olarak ülkenin refahına katkı sağlamaya devam ettiklerini, diğer taraftan da dinlerine, kimliklerine ve geleneklerine, her türlü zorluğa rağmen sahip çıktıklarını vurguladı.
Bunun için soydaşlara teşekkür eden Yıldırım, "Bu çabalarınızda Türkiye her zaman yanınızdadır, yanınızda olmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

“AB ÜYESİ ÜLKENİN NİMETLERİNDEN YARARLANMANIZ GEREKMEKTEDİR”
Ziyareti dolayısıyla Batı Trakya'daki soydaşlarla gönül bağını canlı tutmanın gayreti içinde olduklarını vurgulayan Yıldırım, "Sorunları, beklentileri dinledik, müftülerimizle istişare heyetimizle görüştük, bundan sonra da bu samimi diyaloğu sürdüreceğiz. Tabii siz sadece Yunanistan vatandaşı değilsiniz, aynı zaman Avrupa Birliği vatandaşısınız. Böyle de bir ayrıcalığınız var. Bu ayrıcalığı da en şekilde kullanmanızı tavsiye ediyorum. Eğitimden kalkınmaya her alanda Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin nimetlerinden de yararlanmanız gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Geleceğin teminatı çocukların en iyi şekilde eğitilmesinin öncelikli hedef olduğunu belirten Yıldırım, "Bu nedenle çocukların yükseköğretime devam etmesi, ufku, zihni açık bireyler olarak yetişmesi için de azami gayret göstermenizi bekliyoruz. Türkiye bu konuda gençlerimize ufuk açan imkanları da sağlamaktadır. Çünkü en verimli yatırım, insana yapılan yatırımdır. Köprüler, yollar, binalar yapabilirsiniz, nihayet bunların bir ömrü var ama insana yapılan yatırımın ömrü nesilden nesile, sonsuza kadar devam eder. Yeni nesilleri uyumlu, müreffeh ve gerçek anlamda Avrupa değerlerine ulaşmış, hakkını aramayı bilen kimseler olabilmelerinin yolu eğitimden geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

“İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK PROJELER GELİŞTİRİLMESİ ÖNEM TAŞIYOR”
Ramazan ayının birlik, dayanışma ve kardeşlik ayı olduğunu dile getiren Yıldırım şunları kaydetti: "O yüzden az önce sizin evladınız, bu toprakların evladı Mehmet Müezzinoğlu Bakan'ımızın da ifade ettiği gibi şartlar ne kadar zor olursa olsun, ne kadar olumsuzluklar mevcut olursa olsun hep birlik, beraberlik içinde hareket etmek durumundayız. Tabii ki dünyada yaşanan ekonomik krizden, bu bölgede yaşanan ekonomik krizden sizlerin de etkilendiğini biliyoruz ancak soydaş girişimcilerimizin de kendi bölgelerinde kalkınmaya, istihdama katkı sağlayacak projeler geliştirmesi önem taşıyor. Tütün, pamuk, hayvancılık gibi geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra katma değer oluşturacak, soydaş toplumun ufkunu genişletecek çeşitli projeler için gayret gösterilmesi şüphesiz çok büyük yarar sağlayacak. Türkiye olarak bizler bu türlü çabalarınızın yanında olmaya, katkı sağlamaya devam edeceğiz.
Ticari konuda Yunanistan kökenli iş adamlarıyla iş birliği imkanlarını araştırmanızı yararlı olacağını düşünüyorum. Son aylarda özellikle hem Türkiye'de Yunan ve Türk yatırımcıları ortak işler yapmaya başladılar. Bu iki ülkenin ekonomik, iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi için önemli bir gelişme. Aynı şekilde Türk yatırımcıların, iş adamlarının da Yunanistan'da aynı fırsatlara sahip olması şüphesiz iki ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacak. Yunanistan vatandaşı olarak sizlerin bu ülkenin kalkınmasına yapacağınız katkı, ekonomik alanların dışındaki talep ve beklentilerinizin de Yunanistan makamlarınca karşılanması ciddi anlamda yardımcı olacak."

“ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Bölgede ticari faaliyetlerini ileri noktalara taşıyan, bölgenin refahına katkı sağlayan ve birçok insana iş, aş imkanı veren iş adamları olduğuna dikkati çeken Yıldırım, soydaşların moralini, yaşam standardını yükselten bu örneklerin çok daha fazla artması temenni ettiklerini ifade etti.
Bu örneklerden sadece bölge halkının değil, Yunanistan ve komşu ülkelerin de yararlanacağının altını çizen Yıldırım, "Maşallah yol boyu geldik, mümbit topraklar, muazzam bir arazi, burada bunun karşılığını görecek çalışmalara çok daha fazla zaman ve imkan hasletmeniz gerekiyor. Önce de ifade ettiğim gibi Türkiye olarak her konuda, sizlere elimizden gelen desteği sağlamaya, bu konuda teşvikler vermeye devam edeceğiz. Bu mübarek günde, bu mübarek iftar sofrasında bizlere gösterdiğiniz bu candan karşılama, sevgi için şahsım, bakan arkadaşlarım ve tüm heyetimde bulunan arkadaşlarım adına tekrar teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum." dedi.
İftar yemeğine Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleri ve çok sayıda soydaş katıldı.
Başbakan Binali Yıldırım iftar yemeğinin verildiği köy meydanına gelişinde Diriliş Ertuğrul dizisinin müziği eşliğinde soydaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Yıldırım, sevgi gösterisinde bulunan soydaşlarla fotoğraf çektirdi.

KOZLUKEBİR’DE TERAVİH NAMAZI
Yıldırım, Gümülcine yakınındaki Kurcalı köyünde Batı Trakya Türkleri ile iftar yaptıktan sonra Müezzinoğlu'nun köyü Kozlukebir'e geçti.
Türkiye Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun köyü Kozlukebir'de teravih namazı kıldı ve soydaşlarla sohbet etti.
Başbakan Yıldırım, beraberindeki Bakan Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve vatandaşlarla teravih namazı kıldı.
Teravihin ardından halka hitap eden Yıldırım, şahsına ve heyetine gösterilen ilgiden dolayı Batı Trakya Türklerine teşekkür etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu'nun doğduğu, okuduğu topraklarda bulunduklarını hatırlatan Yıldırım, Müezzinoğlu ile 65. Hükümet'te ülkenin geleceği ve refahı için çalıştıklarını belirtti.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA TAKİBİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ"
Bu topraklara doğup büyüyen, buranın havasını soluyan insanların öncelikle Yunanistan vatandaşı, aynı zamanda da Müslüman soydaşlar olduğunu vurgulayan Yıldırım şunları kaydetti: "Ait olduğunuz ülkenin bir ferdi olarak, geleceğiniz ve ülkenin geleceği için gereken gayreti gösterirken, diğer yandan da inancınızın ve kültürünüzün geçmişten geleceğe taşınması için gerekli mücadeleyi vereceksiniz. Gerek Cumhurbaşkanımız, gerek biz, gerekse bakanlarımız her seviyede yaptığımız temaslarda bir yandan Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl daha ileriye götürülebileceğini konuşurken, diğer yandan sizlerin sorunlarını da en üst düzeyde gündeme getiriyoruz. Sorunların çözümü konusunda takibimizi sürdürüyoruz."
Başbakan Yıldırım, mübarek ramazan ayının son günlerine gelindiğini anımsatarak, soydaşların yaklaşan Ramazan Bayramı'nı tebrik etti.

DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI AMANATİDİS’LE GÖRÜŞME
Bu arada Türkiye Başbakan Binali Yıldırım, Batı Trakya ziyaretinde kendisine eşlik eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanitidis'le bir görüşme gerçekleştirdi. Yıldırım, Kozlukebir köyündeki belediye binasında Yannis Amanitidis ile biraraya geldi. Görüşmede taraflar, ziyaretin olumlu geçmesinden dolayı birbirine teşekkür etti.
Görüşmede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da yer aldı.

Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı