23-08-2017
Atina Camisi için Eğitim Bakanı 7 kişilik yönetim kurulu atadı
Atina Camisi için yedi kişilik yönetim kurulu atandı. Eğitim Bakanı Kostas Gavroglu tarafından atanan yönetim kurulunda sadece iki Müslüman bulunuyor. Cami yönetim kurulunun diğer 5 adayı Hıristiyanlardan oluşuyor.
Atina’nın ilk resmi camisi için Yunan devleti tarafından ikisi Müslüman, 7 kişilik yönetim kurulu belirlendi.
Atina’da inşa edilen ilk caminin idaresinden sorumlu olacak yönetim kurulunun belirlendiği bildirildi. Ancak cami henüz açılmadı.
Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, 7 kişilik yönetim kurulu üyelerine ilişkin karar Bakan Kostas Gavroglu tarafından onaylandı.
Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığından birer yetkili, Atina Belediye Meclisinin iki üyesiyle Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) hakiminin yer aldığı listede, iki de Müslüman üyenin bulunduğu ifade edildi.
CAMİNİN YÖNETİM KURULUNDA SADECE İKİ MÜSLÜMAN
Eğitim Bakanı tarafından Atina Camisi için atanan 7 kişilik yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor:
1- Başkan: Konstandinos Pittadakis (Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreterliği Müdür Vekili)
2- Başkan Yardımcısı: Stamatina Murelatu (Ekonomi Bakanlığı çalışanı)
3- İoannis Vakuntzuzis (Atina Belediyesi Müdürü)
4- Kannela Papahela
5- Stefanos Vazakas
6- Elab El Sayed (Attiki bölgesinde yaşayan Müslümanların temsilcisi)
7- Ghulam Murtaza (Attiki bölgesinde yaşayan Müslümanların temsilcisi)
Eğitim Bakanı tarafından atanan 7 kişilik yönetim kurulunun görev süresi üç yıllık olacak.
Başkentin Votanikos semtinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait atıl bir yerleşkede devam eden cami inşaatı, Ağustos 2016’da meclis tarafından alınan kararın ardından dörtlü bir konsorsiyum tarafından üstlenilmişti.
Yaklaşık 850 metrekare büyüklüğünde ve 350 kişi kapasiteli caminin minaresi olmayacak. Bütçesi yaklaşık 900 bin avro olan caminin planına göre cami içerisinde çocuk parkı ve şadırvan da yer alacak.
İNŞAAT YIL SONUNDA BİTECEK
Geçen yıl başlayan cami inşaatının Nisan ayında tamamlanması planlanmış ancak çeşitli gerekçelerle üç kez ertelenmesinin ardından caminin açılışının bu yıl sonuna kaldığı açıklanmıştı.
Avrupa’nın ibadete açık camisi olmayan başkentlerden Atina’daki caminin yapımına, alınan kararlara rağmen bürokratik süreçlerin uzaması, hukuki engellemeler ve aşırı sağ kesimin tepkileri nedeniyle başlanamamıştı.
Kentte Müslümanlar, ibadetlerini kendi imkanlarıyla kurdukları yeraltı mescitlerinde yapıyor.