Anasayfa

28-09-2017
GTGB'de Aşure etkinliği
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde Aşure Etkinliği düzenlendi.
28 Eylül 2017 Perşembe



Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde gerçekleştirilen Aşure etkinliği 27 Eylül Çarşamba günü yapıldı.

Etkinlik, din görevlisi Orhan Bülbül'ün Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı. Daha sonra Kurcalı Kur'an Kursu İlahi Grubu'nun okudukları ilahilerle devam etti.

Aşure etkinliğinde protokol konuşmaları da yapıldı.

Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet katılımcılara teşekkür etti ve bu yıl bu etkinliği gerçekleştirerek bir ilke imza attıklarını hatırlattı. Aşure etkinliğine çok kısa süre içerisinde karar verdiklerini ifade eden Ahmet, "Önümüzdeki yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Batı Trakya'nın üç farklı bölgesinde bu etkinliği gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

İBRAHİM KARAMAN
Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Müdürü İbrahim Karaman, belediye tarafından her yıl Balkanlar'daki ata yadigarı İslam coğrafyasında gerçekleştirdikleri Aşure dağıtım etkinliklerinde birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Karaman, "Bizleri yalnız bırakmayan siz değerleri soydaşlarımızı sayın Belediye Başkanımız Recep Altepe adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bilindiği üzere mübarek Muharrem ayını idrak ettiğimiz bugünlerde ve Müslüman aleminde önemli bir yer tutan yakınlaşmanın, bereketin, paylaşmanın bir sembolü olan Aşure'nin Hicri yeni yılın heyecanını yaşıyoruz. Muharrem ayı Peygamber efendimiz tarafından Allah'ın ayı olarak tanımlanmıştır. Muharrem ayında Aşure dağıtmak biz Müslümanlar için büyük önem arz etmektedir. Biz de Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak ilk defa Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra da bu bölgede çeşitli organizasyonlarla geleneksel değerleri yaşatmanın gayreti ve çabası içerisinde olacağız. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin destekleriyle sizlerin yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin mübarek ayını tebrik ediyorum" dedi.

FEHİM AHMET

Gümülcine Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet ise yaptığı konuşmada uluslararası bir sempozyum için Bursa'da bulunan Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif'in katılamadığını belirterek kendilerinin selam ve saygılarını iletti.

Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet konuşmasında Aşure Günü'nün önemiyle ilgili bilgiler verdi. Fehim Ahmet şöyle konuştu: "Medeniyetimizde ve geleneğimizde Aşure geleneği canlılığını koruyarak devam ediyor. Bu bir paylaşma ve bereket özelliği olarak ifade edildi. Birbirimize ikram ettiğimiz bir tatlı. Bu şekilde kardeşlik, paylaşma ve dayanışma duygularımızın gelişmesine vesile olan bir gelenek.

Muharrem ayı Kameri ayların ilkidir, yani hicri yılbaşıdır. Dolayısıyla geçen hafta 1439'cu yıla girmiş olduk. Yeni hicri yılınızı tebrik ediyorum. Yeni hicri yılın özellikle İslâm dünyasının uyanışına vesile olmasını Yüce Rabbim'den niyaz ediyorum.

Hicret sadece bir takvim değişimi, bir mekan değişimi, başka bir mekana göç etmeyi ifade etmez. Hicretin kendi içerisinde, Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretiyle bir çok olayın ve hadisenin meydana geldiğini; İslâm medeniyetinin inşa edildiğini ve bütün dünyaya yayılmaya başladığı bir zaman dilimi olarak ifade edebiliriz.

Peygamberimizin hicret esnasında gerçekleştirdiği üç tane önemli husus vardır. Bunlardan bir tanesi Peygamber efendimizin kardeşlik hukukunu tesis etmesidir. Ensarla muhacir arasında, yani hicret edenlerle, yerleşik olan halkın muhacirlere gösterdikleri kardeşlik bağlarını, duygularını geliştirici ve bütün insanlığa örnek olacak bir şekilde uyguladığına şahit oluyoruz.

Bugün insanların medeni olduğunu, ülkelerin geliştiğini görüyoruz. Ama hicret eden insanlara kucak açanlara iyi bakmak lazım. Bugün ülkelerine muhacirlerin gelememesi için tel örgüler çekenler, muhacirleri kabul ederken belirli kriterler koyarak 'işimize yarayanları alırız, diğerlerini sınırlarımız dışında tutarız' diyenler, ya da kendi ülkelerine sorun olmasın diye hayatlarını yok etmek için çeşitli yöntemler uygulayanların, yaptıklarına bakıldığında, Peygamber'in hicretle birlikte oluşturmak istediği kardeşlik hukukunun ne anlama geldiğini çok daha iyi anlıyoruz. Bugün Anavatan'ımız Türkiye beş milyona yakın insana ensarlık görevi yapıyor. Hicret eden insanlara kucağını açmış, bütün kapılarını açmış, bütün imkanlarını seferber etmiş, işte bunun mayası hicrettedir; yani Muharrem ayında kutladığımız hicri yılbaşının olmasına vesile olan bu hicret neticesinde, inanan insanlar olarak, İslâm medeniyetinin mayasını oluşturan bir husustur.

Peygamber efendimizin çok önemli bir özelliği daha vardır. Peygamberimizin Medine'de hazırladığı 'Medine Sözleşmesi' vardır. İlk yazılı sözleşmedir. İnsan hakları sözleşmelerine baktığımızda İngiltere'de 1215 tarihinde imzalanmış 'Magna Karta'yı insan hakları konusunda bir temel olarak kabul ederiz. Şunu bilmemiz gerekiyor ki 'Medine Sözleşmesi', 'Magna Karta'dan 593 yıl önce imzalanmış ve öyle ki bugün dünyanın hasret kaldığı bir toplum yapısı oluşturmuştur. Medine'de bulunan Müslüman, Hristiyan, Yahudiler ve müşrikler arasında farklı inançtaki insanları barış ve huzur içerisinde yaşatacak bir anlaşmadır. Bu hicretle gerçekleşmiş bir husustur.

Muharrem ayında bir çok hadiseler yaşanmıştır. Savaşların olmadığı 'Haram' ayı olarak bilinir...

Muharrem ayının bir başka özelliği daha vardır. Müslüman olan herkesin derinden yaralayan, asırlardır acısı sızısı dinmeyen Kerbela hadisenin geçtiği bir aydır Muharrem ayı. Peygamberimizin torunlarından Hz. Hüseyin efendimizin Kerbela'da zulme uğraması, katledilmesi, beraberindeki insanlarla birlikte şehit edilmesinin yıldönümüdür. Tarih ve hayat böyledir. Acıları ve tatlıları ile yaşanan bir özelliği vardır. Tarih, ibret alınırsa bizim için fayda sağlar, yoksa hataları yapmaya devam edersek, tarihte gerçekleşmiş olanlar aynen devam eder. Bugün Kerbela'yı anıyoruz, orada yapılan zulmü lanetliyoruz, doğru kabul etmediğimizi ortaya koyuyoruz. Ama maalesef ki bugün İslâm dünyasında Kerbela'lar devam ediyor. Müslümanın Müslümana yaptığı zulüm aynı Kerbela'daki gibi hala devam ediyor. Demek bizler Müslümanlar olarak tarihten gerekli dersi almamışız."

ALİ RIZA AKINDI

Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, cami, okul ve ailenin korunması gereken üç olgu olduğunu vurguladı.

Başkonsolos Akıncı şu ifadelere yer verdi: "Aşure ve Muharrem etkinliklerinin dini ve kültürel hayatımızda çok derin izler bıraktığını; bizleri birleştiren ve düşünmeye sevk eden önemli bir anma vesilesi olduğunu, söyledi. Akıncı, "Elbette ki Hz. Hüseyin'in şehit edilmesine sevinecek olan tek bir Sünni olamaz. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı irfanı ile şekillenen o derin kültürümüzde, gerek Sünni olsun, gerek Alevi Bektaşi olsun herkeste bir ehlibeyt sevgisi vardır. Bizim tarihimizde Aşure törenleri, bizim törelerimize, tarihimize, dedelerimizin zerafetine ve inceliğine yakışır bir şekilde kutlanır. Kendisine zarar vererek değil, ama dualarla mersiyelerle ve Aşure tatlısıyla mükemmel bir ortak nokta bulunmuştur. Burada dayanışma var, paylaşım var ve aynı zamanda o günü hatırlamak var. Ümit ediyorum bu hep devam eder.

Batı Trakya'da üç yıldır görev yapıyorum. Batı Trakya'da ne olursa olsun hala komşuluk var, hala akrabalık var, hala dostluk var, hala sevilecek birilerini bulabilmişizdir. Her zaman söylediğim bir şey var; Üç şeyi korursak kıyamete kadar bize bir şey olmaz. Bunlar cami, okul ve ailedir. Cami bizim inançlarımızın, mukaddesatımızın var olduğu her şeyi temsil eder. Okul eğitimi temsil ediyor. Aile de bizim günlük hayatta sığınacağımız birlikte hayata devam edeceğimiz yapıyı gösterir. Bu üçünü de korursak bizlere zenginlik de gelse, fakirlik de gelse hiçbir şey olmaz" dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra tüm katılımcılara Gümülcine Türk Gençler Birliği bahçesinde Aşure ikram edildi.

Etkinliğe; Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Gümülcine Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Gümülcine belediyesi meclis üyesi Sibel Mustafaoğlu, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Şapçı Azınlık Kültür Derneği Başkanı Özgür Yusuf, BİHLİMDER Başkanı Mehmet Ahmet Emin, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Celal Bayar Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif Emin, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Müdürü İbrahim Karaman ile çok sayıda soydaş katıldı.






Haberler


Kadına yönelik şiddet, toplumun her ekonomik grubu ve eğitim seviyesinden ferdini etkiliyor

GAT’tan kadına yönelik şiddet için farkındalık videoları

Mustafaoğlu: ‘Eşitlikçi bir dünya için kadınlarımızı ve çocuklarımızı koruyalım’

Şapçı Konferans Merkezi bakıma alınıyor

SİRİZA seçimlerinde İskeçe’de Famellos bir oy farkla birinci

BTAYTD Kadınlar Kolu’ndan Demircikte etkinlik

Kasselakis partisinin adını açıkladı

Rodop’ta SİRİZA üyeleri Sokratis Famellos’u tercih etti

Bulgaristan, Şengen Bölgesi’ne tam katılıma hazırlanıyor

Yassıköy Belediyesi kanal ve hendekleri temizliyor

Milletvekili Ferhat’tan yurt dışı emeklileri için soru önergesi

Batı Trakya’da Öğretmenler Günü kutlaması