Anasayfa


03-07-2015
Pazar günü referandum!
Başbakan Aleksis Çipras, 26 Haziran Cuma akşamı geç saatlerde Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası ulusa sesleniş konuşmasında, 5 Temmuz Pazar günü referanduma gidileceğini açıkladı.
3 Temmuz 2015 Cuma

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakanlık binası önünde yaptığı açıklamada, “Yaptığımız görüşmelerde, kreditörlerin önerileri çok sert ve kabul edilemezdi. Avrupa hepimizin ortak evi. Yunanistan Avrupa’nın ayrılmaz parçası olmaya devam edecek. Yunanistansız bir Avrupa ve Avrupasız bir Yunanistan olamaz. 6 aydır zor bir savaş verdik. Sonuç olarak bu akşamki Bakanlar Kurulu toplantısında oy birliğiyle kreditörlerin önerilerine ‘evet’ veya ‘hayır’ demek üzere referandum kararı aldık.” dedi.
Hükümetin referandum kararı 27 Haziran Cumartesi gece yarısı, meclisteki yoğun tartışmalardan sonra kabul edildi. Referendum kararına, SİRİZA’nın yanı sıra Bağımsız Yunanlılar (ANEL) ve Altın Şafak partileri de destek verdi. Diğer partiler ise ret oyu verdi.

Bu arada, bazı hukukçularla ve siyasetçiler, 5 Temmuz referandumunun anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerken, hükümet bu eleştirileri reddetti.

TARTIŞMALAR BAŞLADI

Kreditörler tarafından önerilen programı referanduma götürme kararından sonra ülkede ve Avrupa’da sert tartışmalar başladı. Avrupalı yetkililer ve siyasiler sözkonusu referandumun kreditörlerin önerdiği paketi değil, Yunansitan’ın euroda kalıp kalmayacağını belirleyeceğini ifade ederken, SİRİZA – ANEL hükümeti, referandumun önerilen programı kapsadığı ve ülkenin euro para biriminde olmaya devam edeceği görüşünü savundu. Muhalefet partileri de referanduma karşı çıkarak, halkoylamasından “hayır” çıkması durumunda ülkenin eurodan çıkacağını iddia ettiler.

REFERANDUMUN AÇIKLANMASIYLA PANİK BAŞLADI

Bu arada, referendum kararının açıklanmasıyla vatandaşlarda panik başladı. Çok sayıda vatandaş bankamatiklere akın ederek, para çekmeye başladı. İlk günlerde benzin istasyonlarında kuyruklar oluştu, marketlerdeki raflar boşaldı.

Referendum sürecinde en büyük panik ise bankaların kapanmasıyla yaşandı. 28 Haziran Pazar günü yapılan açıklamada, bankaların 7 Temmuz Salı gününe kadar kapalı olacağı duyuruldu. Vatandaşların ise bankamatiklerden günlük olarak sadece 60 euro alabilecekleri açıklandı. Vatandaşlar bu kez de günlük 60 euro alabilmek için bankamatikler önünde kuyruklar oluşturdu.

Hükümet, banka kartı olmayan emeklilere hizmet vermek amacıyla ülke genelinde yaklaşık bin banka şubesinin açılmasını kararlaştırdı. Emeklilere haftalık olarak verilen miktar 120 euro ile sınırlandırıldı.

UZLAŞMAYA VARILAMADI

Referendum kararından sonra kreditörler yeni bir paket önerdi. Sözkonusu paket, Yunan hükümeti tarafından kabul edilmedi. 30 Haziran gece yarısı sona eren Yunanistan programının uzatılması veya yeni bir programın kabul edilmesi için yapılan görüşmeler sonuç vermedi. Son olarak hükümet 30 Haziran Salı günü programın bitmesine saatler kala, Başbakan Aleksis Çipras imzasıyla kreditörlere 2 yıllık bir program önerdi.

Hükümetin önerisiyle yapılacak referendum 5 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek. Referandumun yaklaşık 100 milyon euroya malolacağı ifade edilirken, içişleri bakanı bu rakamın çok daha az olacağını belirtti.

KATILIMIN EN AZ YÜZDE 40 OLMASI GEREKİYOR

Bu arada Pazar günkü referanduma katılımın en az yüzde 40 olması gerekiyor. Katılım oranının yüzde 40’ın altına düşmesi halinde, referandum geçersiz sayılacak.

Haberler


BTTÖB genel kurulu 1 Haziran’da

Geleneksel Kiraz Festivali 31 Mayıs’da başlıyor

‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti