Anasayfa


07-11-2018
Tütün Üreticileri Kooperatifi’nde ara genel kurul yapıldı
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi 2017 yılı mali genel kurul toplantısını 6 Kasım Salı günü Gümülcine’de Chris & Eve Oteli’nde gerçekleştirdi.
7 Kasım 2018 Çarşamba



Genel kurula, Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat ve yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere 145 köy temsilcisi katıldı.

Genel kurul toplantısında önce divan kurulu belirlendi. Divan başkanlığına Yüksel Yüzbaşı seçildi.
Divan kurulunun belirlenmesinin ardından Başkanı Hüseyin Esat yaptığı konuşmada, kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

2004 yılında primlerle ilgili alınan kararlarda hiç bir değişimin olmadığını ve her yıl ortalama yüzde 6,5 oranında kesinti olduğunu belirten Hüseyin Esat, 2011 yılından beri üyesi oldukları Dünya Tütüncüler Birliği tarafından farklı ülkelerde düzenlenen toplantılara katıldıklarını anlattı. Hüseyin Esat, bu toplantılarda alınan kararların her ülkenin tarım bakanlığına sunulduğunu ve konunun AB Parlamentosu’na taşındığını belirtti. AB’de en büyük haksızlığa uğrayan üreticinin tütüncüler olduğunu belirten Hüseyin, 2013 yılında Avrupa’da tütüne kırmızı çizgi çekildiğini, kooperatif olarak bu kırmızı çizgiyi kaldırma ve primlerin kesilmemesi konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı. Esat, tütüne destek verilmemesi durumunda, tütüncü ve bölge halkının çok daha büyük ekonomik sıkıntı yaşayacağını vurguladı.

Bu yıl tütünde meydana gelen hastalıklardan da söz eden Hüseyin Esat, tütün üreticisinin zor bir yıl geçirdiğini, bu konuyu da azınlık milletvekilleri ile birlikte gerekli bakanlıklara ilettiklerini ve çözüm yolları aradıklarını belirttti.

En çok hastalığın Rodop bölgesinde olduğunu söyleyen Esat, il bazında zararın %60 ile % 100 arasında seyrettiğini sözlerine ekledi.

“Sabrımız Şubat ayına kadar” diyen başkan Hüseyin Esat, bu yıl tütünlerde meydana gelen zararın tütün üreticilerini ekonomik anlamda çok zor durumda bıraktığını vurgulayarak, şu anda beklemede olduklarını belirtti. Esat, 21 bin dönüm için zarar bildiriminde bulunulduğunu, buna karşılık 8,5 bin dönüm için zarar ödemesi yapılacağı bilgisini aktardı.

Hüseyin Esat, geçtiğimiz aylarda Yunanistan’ın Attiki bölgesinde meydana gelen yangı felaketi ile ilgili kooperatifin girişimi hakkında da delegelere bilgi verdi. Yaşanan felakette yaşamını yitiren vatandaşlar için Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’a ve Başbakan Aleksis Çipras’a başsağlığı mesajı gönderdiklerini söyleyen Esat, kooperatif olarak felaketzedeler için 2.000 euro para yardımı yaptıklarını da dile getirdi.

Tütün üreticilerinin tarlalarını sulama sorununa da değinen Esat, bu konuda 2014 yılından bu yana çalışmaları olduğunu, bir çok bölgede sulama yalakları yaptıklarını ve sorunun sonlarına yaklaştıklarını belirtti.

Esat konuşmasının kooperatif üyeliğine de değinerek, “Üç sene üstü üste tütün ekmeyecek tütüncüler kooperatif üyeliğinden silinecektir.” dedi.

Ardından söz alan yönetim kurulu üyesi Sinan Ahmet, tütünde meydana gelen zararlar konusunda Atina ile devamlı temas halinde olduklarını söyledi. Şubat ayına kadar söz konusu zarar tazminatlarının ödenmemesi halinde gereken her şeyin yapılacağını kaydetti. Kooperatif olarak zeytin ekimi için bölgede bazı çalışmalarda bulunulduğunu da dile getiren Ahmet, hedeflerinin bir milyon fidan diktirmek olduğunu söyledi. Ahmet, bu konuda başarılı olmaları halinde bir sonraki hedeflerinin zeytin işleme tesisi kurmak olduğunu sözlerine ekledi. Son olarak 6,3 Programı’nın küçük çiftçileri kapsayan bir program olduğunu belirten Ahmet, kooperatif olarak üreticilerin her türlü fikirlerine açık olduklarını söyledi.

Toplantının devamında muhasebeci Mustafa Mustafa, üyelere 2017 yılında kooperatifin yaptığı harcamalar, gelirler, kar ve zararlar konularında mali tabloyu sundu ve üyelerin sorunlarını yanıtladı. Genel kurulun oylamasına sunulan mali rapor oy çoğunluğuyla kabul edildi.


Haberler


Erdoğan – Miçotakis açıklamalarında azınlıklar konusuna da değindiler

GAT’dan ‘Doğada Gençlik Bayramı’

Erdoğan – Miçotakis görüşmesi devam ediyor

Miçotakis’in Ankara ziyareti başladı

Gümülcine ve İskeçe müftüleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü

Kocaçay köprüsü açıldı

DEB Partisi köy ziyaretlerine devam ediyor

Müftü Trampa Türk azınlığın sorunlarını AA için kaleme aldı

Başbakan Miçotakis’ten Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı’na ‘Makedonya’ tepkisi

TAG’dan Romanya ve Bulgaristan’a çalışma ziyareti

Başbakan Miçotakis bugün Ankara’da

Atina – Üsküp arasında ‘Makedonya’ krizi