Anasayfa

15-12-2018
Panayotis Dimitras: "Bakanlar Komitesi kararı Yunanistan için onur kırıcı"
Uluslararası Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Direktörü ve Avrupa İnsan Hakları Makhemesi Kararlarını Uygulama Ağı Yönetim Kurulu Üyesi Panayotis Dimitras, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Yunanistan kararını GÜNDEM'e değerlendirdi.
15 Aralık 2018 Cumartesi

Dimitras, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Türk azınlık dernekleriyle ilgili kararının "tokat" niteliğinde olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamayan Yunanistan'ın bir kez daha uyarıldığını kaydetti.

Söz konusu kararın, Helsinki İnsan Hakları Komitesi ile İskeçe Türk Birliği ve Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu'nun yaptığı girişim ve müdahalelerin bir sonucu olduğunu dile getiren Dimitras şunları söyledi: "Yunanistan hükümeti AİHM kararlarının uygulanması için yeni bir yasa hazırlandığını, bu yasaya göre Yargıtay'ın kararının beklenmesi gerektiğini ileri sürüyordu. Hatta Trakya'da 50 civarında azınlık derneğinin olduğunu iddia ediyordu. Başlangıçta Bakanlar Komitesi bu argümanları kabul eder gibi oldu. Ancak yaptığımız girişimler sonucunda Yunanistan'ın söz konusu kararları uygulama niyetinde olmadığı anlaşıldı. Geçen yıl kabul edilen ve kararların yerinden ele alınmasına imkan tanıyan yasa örneğinde olduğu gibi Yunanistan'ın zaman kazanmaya çalıştığı anlaşıldı. Bu nedenle son kararın dikkatli bir diplomatik dille de yazıldığı dikkate alınırsa, Yunan hükümeti ve Yunan adaleti için onur kırıcı bir karar olduğu görülecektir. Çünkü karar özetle 'AİHM kararlarını artık uygulayın ve yargıçlarınıza da bunun ne demek olduğunu öğretin' diyor. Özetle bunu söylüyor."

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması için 2017 yılında kabul edilen yasanın değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Panayotis Dimitras, "2017 yılında kabul edilen yasadan kamu güvenliğiyle ilgili maddenin çıkartılması gerekiyor. Çünkü bu madde zaten AİHM tarafından mahkum edildi ve böyle bir tehdidin olmadığına karar verildi. Bu konunun yargıyla ilgili olan kısmı. Daha önce de Bakanlar Komitesi'ne söylediğimiz gibi hükümetin ve adaletin Türk azınlığı tanıması gerekiyor. Nasıl ki Pomak ve Roman derneklerini tanıyorlarsa Türk azınlığın ve derneklerinin de tanınması gerekiyor. Bu yapılsaydı AİHM kararları bir günde uygulanacaktı. Bunu yapmayacakları için, (zira unutmamak gerekir ki DEB Partisi dışında dört Türk azınlık milletvekili de, diğer azınlık kurumları da Türk azınlığın tanınması için baskı yapmıyor) kararın uygulanması ancak Yunanistan'ı rezil edecek Bakanlar Komitesi'nin suçlayıcı sert bir kararının olmasıyla mümkün olacak.

Haberler


Bir yılda 1,5 milyon Türk turist Yunanistan’ı ziyaret etti

Pakistan ve Hindistan ateşkes konusunda anlaştı

DEB Partisi EFA’nın yönetim kuruluna seçildi

İlayda Ünal, Hanımeli Derneği yönetimini başkonsolosluk konutunda ağırladı

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması tamamlandı

Ahmet Yesevi Üniversitesi İskeçe Türk Birliği’nde tanıtıldı  

Rıdvan Ahmet : ‘Bu proje sadece teknolojik değil aynı zamanda sosyal açıdan da bölge halkı için büyük bir kazanımdır’

Ahmet Yesevi Üniversitesi Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde tanıtıldı

Türk-Yunan İş Forumu, İstanbul Ticaret Odasında düzenlendi

Mustafa Trampa: ‘Küçük Davutlu camii kararı vicdanları yaralamıştır’

Mustafçova Belediyesinden İskeçe Müftülüğüne ziyaret

GAT Hukuk Grubu, Strasburg’da eğitim gezisine katıldı