Anasayfa


24-12-2018
“Türkçe’nin olmadığı bir okul istemiyoruz”
Gümülcine’deki Medrese-i Hayriye okulu öğrencileri, Eğitim Bakanlığı’nın Türkçe ve din derslerini azaltma kararında ısrar etmesi üzerine ikinci kez başlayan boykot devam ediyor.
24 Aralık 2018 Pazartesi

16 Kasım Pazar günü yeniden başlatılan boykotun sonuç alınana kadar devam edeceği ifade edildi.

“TÜRKÇE’NİN OLMADIĞI BİR OKUL İSTEMİYORUZ”

Gümülcine Medresesi Encümen Heyeti Başkanı Hasan Molla, yeniden başlayan boykotla ilgili olarak GÜNDEM’e konuştu. Okuldaki Türkçe derslerin azaltılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Hasan Molla, boykotu sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi.

Molla şöyle konuştu: “Biz iki günlük uyarı eyleminden sonra taleplerimizi bir kez daha yetkililere ilettik. Biliyorsunuz ki bakanlık kararına göre lise üçüncü sınıfta Türkçe derslerin tamamı kaldırılırken, diğer sınıflarda da Türkçe dersleri haftada 5 saat azaltıldı. Bunun kabul etmemiz mümkün değil. Bunu net bir şekilde söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Öğrencilerin boykotu yeniden başladı ve sonuç alana kadar da devam edecek. Biz okul olarak bugüne kadar hiçbir zaman Türkçe dersler azaltılsın diye bir talepte bulunmadık. Ne okul yönetimi, ne öğrenciler, ne encümenler böyle bir istekte bulunmadı. İskeçe’deki medresenin böyle bir talebinin olduğunu söyleyenler oldu. İskeçe’deki medreseyle iletişime geçmek istedik ancak mümkün olmadı. Kimseden bir cevap alamadık. Zaten çok az öğrencisi olan bir okul İskeçe’deki medrese. Biz Gümülcine medresesi olarak Türkçe derslerinin azaltılmasına karşıyız. Okulumuzdaki 195 öğrencinin ortak talebi ve beklentisi eski programa dönmektir. Türkçe derslerin azaltılmasını öngören kararın iptal edilmesini istiyoruz. Biz, Türkçe’nin olmadığı veya çok azaltıldığı bir okul istemiyoruz.”

Hasan Molla, yetkililerin müfredat programıyla ilgili talepleri dikkate alarak bir an önce olumlu yanıt vermelerini beklediklerini ifade etti.

“MEDRESENİN STATÜSÜ NET OLARAK ‘AZINLIK OKULU’ OLARAK BELİRLENMELİDİR”

Gümülcine Medresesi’nin bir azınlık okulu olduğunu, ancak bu konudaki soru işaretlerinin ortadan kaldırılmasını istediklerini kaydeden Encümen Heyeti Başkanı Molla sözlerine şöyle devam etti: “Gümülcine Hayriye Medresesi bölgemizdeki tarihi bir eğitim kurumudur. Burası bir azınlık okuludur. Ancak bu konuda gerek devlet mercilerinde, gerekse azınlık içinde ortaya konan bazı soru işaretleri artık ortadan kaldırılmalıdır. Medresenin ‘azınlık okulu’ olduğu açık ve net bir şekilde ortaya konmalıdır. Okulumuzda encümen seçimleri yapılmaktadır. Okulumuz bir vakıf malıdır. Üstelik de Gümülcine’deki azınlık vakıf mallarının birçoğu Medrese’ye bağlıdır. Bizler bu okulun statüsü konusundaki belirsizliğin giderilmesini ve azınlık okulu olduğunun açıkça belirtilmesini istiyoruz. Medrese’yle ilgili konular sadece 195 öğrenciyi ve velileri değil, bütün azınlığı ilgilendirmelidir. Verdiğimiz mücadelede bize destek veren azınlık kuruluşlarına teşekkür ediyoruz. Bu meselenin bütün toplumumuzu ilgilendirdiğini de bir kez daha hatırlatmak isteriz.”



Haberler


Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı