Anasayfa


19-01-2019
Gümülcine Medresesi’ndeki boykot devam ediyor
Gümülcine’deki Medrese-i Hayriye’deki boykot devam ediyor.
19 Ocak 2019 Cumartesi

Eğitim Bakanlığı’nın Medrese’deki Türkçe ve din eğitimi ders saatlerinin azaltılmasını öngören kararına karşı derslerin boykot edilmesi eylemi sürüyor. Okuldaki öğrenciler, veliler ve encümen heyeti tarafından uyarı niteliğindeki eyleminden ardından 16 Aralık’ta yeniden başlayan boykot bir ayı doldurdu.

Türkçe ders saatlerinin azaltılmasını öngören bakanlık kararının iptal edilmesini isteyen öğrenciler her sabah erken saatlerde okula gelip eylemlerini sürdürüyor. 198 öğrencinin kayıtlı olduğu Gümülcine Medresesi’nde 16 Aralık’tan bu yana ders yapılmıyor.

“SONUÇ ALINANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ”

Konuyla ilgili GÜNDEM’e konuşan Gümülcine Medresesi Encümen Heyeti Başkanı Hasan Molla, sonuç alınana kadar eyleme devam edeceklerini söyledi. Hasan Molla şöyle konuştu: “Bizler veliler, encümenler ve öğrenciler olarak taleplerimizi açıkça dile getirdik. Bunun yerine getirilmesi için bekledik. Ancak sonuç alamayınca boykota başladık. Net olarak isteklerimizi ortaya koyduk. Biz bir azınlık okulu olarak ve din eğitiminin olduğu bir eğitim kurumu olarak Türkçe derslerin ve din eğitimi derslerinin azaltılmasını kabul etmiyoruz. Defalarca söyledik, yine söylemek istiyorum. Türkçe ders saatleri bakanlığın kararıyla ciddi oranda azaltıldı. Lise son sınıfta ise hiç Türkçe dersi yapılmıyor. Türk azınlık insanının çocuklarını gönderdiği bir okulda, Türkçe derslerinin ve din eğitimi derslerinin bu kadar azaltılması neye ve kime hizmet ediyor?”

“HAFTADA 40 SAATİN SADECE 5 SAATİ TÜRKÇE EĞİTİM YAPILIYOR”

Yeni uygulamanın iptal edilmesini beklediklerini ve bu yapılana kadar da boykotun devam edeceğini ifade eden Encümen Heyeti Başkanı Hasan Molla, “Düşünün ki yeni uygulamaya göre lise son sınıfta olan öğrenciler hiç Türkçe dil bilgisi dersi almıyor. Lise sonda haftada 40 saat ders yapılıyor. Bunun 35 saati Yunanca yapılan dersler. Türkçe olarak yapılan din eğitimi dersleri var. Onlar da haftada sadece beş saat. Yani haftada yapılan 40 saatin 35’i Yunanca, sadece beş saati Türkçe yapılan dersler. Onlar arasında da Türkçe dersi yani edebiyat dersi yok. Medresenin son sınıfını bitiren ve okuldan mezun olan bir çocuk neredeyse bir yıl boyunca hiç Türkçe ders almadan mezun olacak. Biz bunu kabul etmiyoruz ve değiştirilmesini bekliyoruz.” dedi.

Yapılan boykota azınlık kuruluşlarından verilen desteğe de teşekkür eden Hasan Molla, “Yaptığımız boykot bir ayı doldurdu. Eğitim yılı başında da bir uyarı eylemi olmuştu. Bu eyleme ve hak arama girişimimize azınlık kuruluşlarından da destek verildi ve veriliyor. Tabii daha da güçlü bir destek olabilirdi. Ancak ne yazık ki iktidar partisi milletvekillerimizin desteğini göremedik. Hatta tam aksini gördük diyebilirim. Biz çocuklarımızın eğitimlerinden Türkçe derslerin azaltıldığı için eylem yapıyoruz. Medrese’yi, imam hatip okulu gibi görüyoruz. Okulumuzda Türkçe dersleri ile din eğitimi derslerinin azaltılmasına tepki gösteriyoruz. Haklı olduğumuz bir mücadele içindeyiz. Bu nedenle de destek bekliyoruz. Dediğim gibi sonuç alınana kadar da buna devam edeceğiz.” diye konuştu.

Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı