Anasayfa

26-02-2019
Euro en fazla Almanya’ya kazandırdı
AVRUPA Politikaları Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, AB üyelerinin ortak para birimi Euro’ya geçmesinden en fazla Almanya fayda sağladı.
26 Şubat 2019 Salı

Araştırmada ortak para birimine geçilmemiş olsaydı Euro bölgesi ülkelerinin bugün ulaşacağı milli gelir hesaplanarak 2017’nin verileriyle kıyaslandı.

Buna göre Almanya kişi başı Euro’nun hayata geçirildiği 1999’dan 2017’ye kadarki süreçte, ortak para biriminin olmadığı senaryoya göre toplamda 23 bin Euro daha fazla refah elde etti. Bu süreçte milli gelir olarak da toplamda 1,9 trilyon Euro daha fazla zenginlik elde etti. Bir başka karlı ülke Hollanda’da ise 1999-2017 arasında kişi başı toplamda 21 bin Euro daha fazla refah sağlandı. Ortak para birimi, faiz oranlarının düşük olması nedeniyle Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde yatırım patlamasına neden oldu. Araştırmaya 19 Euro bölgesi ülkesinden sekizi dahil edildi.

EURO’NUN KAYBEDENLERİ

Araştırmaya göre Yunanistan’da büyük bir değişiklik yok; ortak para birimi bu süreçte ülkenin milli gelirine toplamda 2 milyar euro, kişi başına ise sadece 190 euro katkı sağladı. Ortak para birimine geçilmesinden en fazla zarara uğrayan ülke İtalya, hesaplamalara göre toplamda 4,3 trilyon Euro daha az refah elde etti. Bu da kişi başına toplamda 73 bin Euro’ya tekabül ediyor. Fransa ise kişi başına 55 bin Euro, milli gelir olarak toplamda yaklaşık 3,6 trilyon Euro zararda. Portekiz, Belçika ve İspanya ise kişi başına toplamda sırasıyla 40 bin, 6 bin 300 ve 5 bin Euro daha az refah elde ettiler.

Araştırmaya göre bazı ülkelerde refah düzeyinde düşüş yaşanmasının en büyük nedeni uluslararası rekabetten zarar görmeleri. 20 yılı geride bırakan Euro 340 milyon insanın kullandığı, ABD Dolarının ardından dünyada en çok rezerv edilen ikinci para birimi konumunda.


Haberler


Seçek’te 672 yıllık gelenek coşkuyla yaşatıldı

Atina yakınlarında yangın söndürme çalışmaları sırasında iki helikopter çarpıştı

Refika Habipoğlu son yolculuğuna uğurlandı

73 orman yangınıyla mücadele sürüyor

Geleneksel Şahin Vakfı Kermesi başladı

Rodop ilinde yangın riski en yüksek seviyede

GAT Festivali 2 Ağustos’ta

AB ülkelerinde bu yıl orman yangınlarında kayıp 435 bin hektarı buldu

Irmak Arıcı’nın yerine Güliz Ayla sahne alacak

Elektronik fatura 1 Ekim’den itibaren tüm işletmeler için zorunlu olacak

BAKEŞ’ten yeni kitap: ’Kum Saatine Sıkışan Hayatlar’

Gümülcineli Prof. Dr. Ömer Devecioğlu son yolculuğuna uğurlandı