Anasayfa


16-03-2019
Batı Trakya’dan teröre lanet
Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırı Batı Trakya Türkleri arasında da tepkiyle karşılandı.
16 Mart 2019 Cumartesi

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırı Batı Trakya Türkleri arasında da tepkiyle karşılandı. Azınlığa ait kurum ve kuruluşlar da yaptıkları açıklamalarda terörü lanetlediler.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yeni Zelanda’da camilere yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “15 Mart 2019 tarihinde Yeni Zelanda'da cuma namazı sırasında 2 camiye, namaz kılan masum müslümanlara düzenlenen vahşi saldırı neticesinde, 49 kişinin hayatını kaybetmesi, 48 kişinin de yaralanması Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak hepimizi derinden üzmüştür. İbadet etmekte olan Müslümanlara yönelik yapılan bu vahşi terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.”

Rodop Milletvekili İlhan Ahmet sosyal medya hesabından, “Yeni Zelanda’da cuma namazı esnasında iki camiye düzenlenen İslam karşıtı terörist saldırıyı kınıyorum. Hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum.” açıklamasını yaptı.

İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek’te sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı. Hüseyin Zeybek’in açıklaması şöyle: “Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen hain terör saldırısını kınıyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Dini, milleti, inanışı ne olursa olsun şiddetin dünyamızda yeri yoktur ve nerede olursa olsun lanetlenmelidir.”

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’de yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı. Parti tarafından yapılan açıklamada “Yeni Zelanda’da iki camiye eş zamanlı yapılan vahşet ötesi saldırıları kınıyor ve lanetliyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. İslamofobinin ve nefret dilinin büyüdüğü bu zamanda, tüm dünyanın üstüne düşeni yapması gerekmektedir. Terör ve şiddet nereden ve kimden gelirse gelsin lanetlenmelidir.” ifadelerine yer verildi.



Merkezi Almanya’da bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) de terör saldırısıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “ABTTF olarak Avrupa’da yaşayan tüm Batı Trakya Türkleri adına bu hain ve iğrenç terör saldırısını şiddetle kınıyor ve lanetliyor, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu alçakça saldırı bir kez daha göstermiştir ki terör, din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin yine masum insanları, bu kez Müslümanları hedef almıştır. Bu noktada tüm insanların dünyada her geçen gün gittikçe artan İslam düşmanlığı ve ırkçılığa karşı ortak sorumluluk bilinciyle hareket ederek ortak duruş sergilemesi gerektiğine inanıyoruz. ABTTF olarak bu zor zamanlarında saldırı sonucu yakınlarını yitirenlerin ve Yeni Zelanda halkının acısını yürekten hissediyor ve paylaşıyor, taziyelerimizi sunuyoruz.”

İskeçe Türk Birliği'nin açıklamasında ise İslamofobi'nin ne kadar vahim sonuçlar doğurabileceğini tüm dünyanın idrak etmesi gerektiği vurgulandı. İTB'nin açıklaması şöyle: "Yeni Zelanda'da gerçekleştirilen hain ve kalleşçe terör saldırısını esefle kınıyoruz. Bir insanlık suçu olan İslamofobi'nin ne kadar tehlikeli ve insalık için ne derece vahim sonuçlar doğurabileceğini tüm dünyanın idrak etmesinin şart olduğunu vurgulamak isteriz. Hain terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve tüm yakınlarına başsağlığı ve sabırlar dileriz."

Gümülcine Türk Gençler Birliği de terör saldırısını yayınladığı açıklamayla kınadı. Açıklama şöyle: "Yeni Zelanda’nın Christ Church kentindeki iki camiye, Cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Çok sayıda ölü ve yaralı bulunuyor. Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyoruz. Saldırıda ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. İslam dünyasının başı sağ olsun."

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği terör saldırısını yaptığı yazılı açıklama ile lanetledi. Birlik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği olarak, Yeni Zelanda’da yaşanan alçak saldırıyı esefle kınıyor, böylesi katliamların bir daha yaşanmaması temennisiyle bu hain saldırıda yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına da başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Yaşanan bu insanlık suçunda batının yıllardır yarattığı ve kasıtlı olarak büyüttüğü İslamofobi’nin etkisi büyüktür. Barış içinde yaşama imkanı varken, Dünya’mızı savaşa ve teröre mahkum etmek isteyenleri de nefretle kınıyoruz.

Her geçen gün insanlığımızı bir nebze daha yitiriyoruz. Yeni Zelanda’da yaşanan bu vahşet bunu açık göstergesidir. Masum insanların yaşam hakkını elinden alan, ibadethanelerde yapılan bu tür katliamlar ve terör saldırıları, Dünya toplumlarının barış, huzur ve güvenliğini hedef almaktadır. Bu tarz terör girişimlerine karşı insanlığın ortak mücadele etmesi gerekmektedir.

Terör kimden ve nereden gelirse gelsin, ne adına yapılırsa yapılsın, hiçbir haklı gerekçe ile açıklanamaz. Bunun için teröre karşı tüm insanlığı ortak mücadeleye davet ediyoruz.”



KANLI SALDIRI

Yeni Zelanda, dün (15 Mart Cuma) ülke tarihinin en kanlı terör saldırılarından birine sahne oldu. Christchurch kentinde Hagley Park bölgesinde birbirleriyle mesafesi 5 kilometre olan El Nur Camisi ile Linwood semtindeki cami, terör saldırısının hedefi oldu.

İslam’a ve Türklere karşı düşmanlık besleyen terörist, cuma namazı esnasında iki camiye otomatik silahlarla baskın düzenledi. Baskında en az 49 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi de yaralandı. Kanlı terör saldırısında Türk vatandaşları da yaralandı.

SOSYAL MEDYADA CANLI YAYIN

Çeşitli mesajlar yazılı otomatik tüfekler taşıyan 28 yaşındaki Brenton Tarrant adlı terörist ibadet edenleri kurşun yağmuruna tuttu. Üzerindeki vücut kameralarıyla da katliamı videoya çekip sosyal medyada canlı yayın yaptı. Dehşet anlarının sosyal medyada paylaşılmaya başlaması sonrası YouTube gibi mecralar bu içerikleri yayından kaldırdı. El Nur Camisi’nde 41, Linwood Camisi’nde 8 kişi hayatını kaybetti.

Haberler


Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı

’Romeo ve Juliet’ Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı