Anasayfa

29-03-2019
İTB 11 yıldır AİHM kararının uygulanmasını bekliyor
İskeçe Türk Birliği (İTB), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) İTB kararının 11. yıl dönümünde bir açıklama yayımladı.
29 Mart 2019 Cuma

Yapılan açıklamada, AİHM'in 27 Mart 2008 tarihinde açıkladığı kararın üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen söz konusu kararın hala uygulanmadığı, 2008 yılından bu yana büyük bir haksızlık ve adaletsizliğin devam ettiği vurgulandı. "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) haklılığı tescil edilen İskeçe Türk Birliği, Avrupa Konseyi başta olmak üzere uluslararası platformda demokratik hukuk mücadelesini sürdürecektir. Ta ki adalet tecelli edene kadar..." ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"İskeçe Türk Birliği'nin verdiği hukuk ve demokrasi mücadelesinde dönüm noktası olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili kararının üzerinden 11 yıl geçti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 27 Mart 2008 tarihinde İskeçe Türk Birliği'yle birlikte Rodop ili Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç ili Azınlık Gençlik Derneği davalarıyla ilgili kararını açıklamış ve üç azınlık derneğini de haklı bulmuştu.

Batı Trakya Türk Azınlığı'nın ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği'nin 1983 yılında tabelasının güvenlik güçlerince indirilmesi ve hemen akabinde dönemin valisi tarafından derneğimizin kapatılması talebiyle açılan dava sonucunda başlayan hukuk mücadelesi, 25 yıl sonra 2008 yılının 27 Mart tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının açıklanmasıyla yeni bir aşamaya girmişti. Ancak ne yazık ki AİHM kararı 2008 yılından bu yana uygulanmamakta ve büyük bir haksızlık ve adaletsizlik devam etmektedir.

Ülkemiz Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İskeçe Türk Birliği başta olmak üzere, azınlık dernekleriyle ilgili kararları uygulamamakla uluslararası hukuk normlarına uygun hareket etmemekte ve 11 yıldır uyarı almaya devam etmektedir. AİHM kararlarını uygulamadığı için 11 yıldır Avrupa Konseyi ve genel anlamda uluslararası platformda uyarılara maruz kalan ve mahkeme kararlarını uygulamaya koyması için sürekli çağrı yapılan Yunanistan, adeta uluslararası hukuku askıya almıştır.

2017 yılı sonbaharında Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve AİHM kararlarının Yunanistan'da uygulanmasına imkan vermek amacıyla ortaya konan ancak sonradan yapılan müdahalelerle değiştirilen ve farklı bir şekle bürünen yasanın da AİHM kararlarını hayata geçirilmesinden oldukça uzaktadır.

İskeçe Türk Birliği olarak derneğimizin tabelasının yerinden sökülmesiyle başlayan hukuk mücadelesi 36 yıldır devam ediyor. Batı Trakya Türk Azınlığı'nın en eski sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği olarak, demokrasi ve uluslararası hukuk adına, AİHM kararlarının uygulanmasını ve derneğimizin resmi statüsünün iade edilmesini talep ettiğimizi bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) haklılığı tescil edilen İskeçe Türk Birliği, Avrupa Konseyi başta olmak üzere uluslararası platformda demokratik hukuk mücadelesini sürdürecektir. Ta ki adalet tecelli edene kadar..."

Haberler


İlayda Ünal, Hanımeli Derneği yönetimini başkonsolosluk konutunda ağırladı

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması tamamlandı

Ahmet Yesevi Üniversitesi İskeçe Türk Birliği’nde tanıtıldı  

Rıdvan Ahmet : ‘Bu proje sadece teknolojik değil aynı zamanda sosyal açıdan da bölge halkı için büyük bir kazanımdır’

Ahmet Yesevi Üniversitesi Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde tanıtıldı

Türk-Yunan İş Forumu, İstanbul Ticaret Odasında düzenlendi

Mustafa Trampa: ‘Küçük Davutlu camii kararı vicdanları yaralamıştır’

Mustafçova Belediyesinden İskeçe Müftülüğüne ziyaret

GAT Hukuk Grubu, Strasburg’da eğitim gezisine katıldı

Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneğinden Strazburg’a çalışma ziyareti

Davutlu Mütevelli Heyeti Başkanına 9 ay hapis cezası!

Patrik Vartholomeos Atina’da